A korábban küzdősport- és súlyemelősikereiről híres posztszovjet sport kiváló kitörési lehetőségét látjuk, amelynek 2022-ben két eklatáns eseménye is volt.
Való igaz, Kazahsztán eddigi 15 nyári olimpiai aranyérmének kétharmada küzdősportból, jellemzően ökölvívásból származik, az elmúlt években rendre megjelennek más sportágakban. Elég csak az FC Astana 2015-ös Bajnokok Ligája csoportkörére gondolni vagy a 2007 óta létező, jelenleg Astana Qazaqstan Team névre hallgató kerékpárcsapatra.
2007-ben határozta el Bulat Utemuratov is, hogy az előbbiek szintjére hozza hazája teniszkultúráját. A kazah milliárdost legtöbben talán akkor láttuk először, amikor júliusban Wimbledonban, a női egyes döntő után a végső győztes, oroszként kazah színekben játszó Elena Rybakina ment megölelni a mecénást. Az újdonsült Grand Slam-győztes nem rejtette véka alá háláját, hiszen a döntő után így nyilatkozott:
Tenisz
A nagy Salakblog-díjátadó: Nadal az év visszatérője, Ferrero a szezon edzője
9 ÓRÁJA
Senki nem tudta előre, hogyan fog sikerülni az országváltás. Természetesen nagyon örülök annak, ami történt, fontos döntés volt a számomra. A kazah szövetség és Bulat Utemuratov elnök támogatásának köszönhetően úgy érzem, a siker közös.
Wimbledoni címével Rybakina nagy port kavart. Az orosz és fehérorosz eltiltás miatt különösen meglepő volt, hogy a tornát mégis egy olyan versenyző nyerte, aki maga is Moszkvában született, családja még mindig ott él. Hogy ez a furcsa helyzet éppen az orosz tenisz gyengeségének jele, itt írtunk róla.

A teljes restarttól a spanyol akadémiákig

Nem Rybakina az importált siker egyetlen idei kovácsa. A szintén moszkvai születésű Anna Danilina a brazil Beatriz Haddad Maia párjaként nyert januárban 500-as tornát Sydney-ben, majd döntőt játszott az Ausztrál Openen. Az ilyen honosítás azonban csak egy volt abban a több lábon álló koncepcióban, amivel Utemuratov megreformálni készült hazája teniszét. Ő maga fiatalon bokszolt, focizott és asztaliteniszezett, a tenisszel csak akkor kezdett foglalkozni, amikor a ’90-es években a posztszovjet üzleti szféra társadalmi életének részévé vált a sportág. A szovjet időkben ugyanis az elit sportjaként el volt ítélve. Az egész országban csak néhány teniszpálya volt, ezeken rendkívül drága volt játszani.
Utemuratov tehetsége a teniszben együtt nőtt politikai és gazdasági befolyásával. A Szovjetunió összeomlása után Kazahsztánt gazdasági ügyekben képviselte Európában és az ENSZ-ben is, az akkori elnök Nursultan Nazarbayev különleges tanácsadója volt. A három évtizedig uralkodó elnök erősen központosított országban hatalmas modernizációs folyamatokat hajtott végre, amiben segítségre volt a kihasználásra váró olaj. A tenisz azonban továbbra sem örvendett népszerűségnek.
https://i.eurosport.com/2022/10/15/3473183.jpg
2007-ben az ország teniszszövetsége majdnem csődbe ment. Rafael Nadal és Roger Federer nagy rajongója pedig felajánlotta a szolgálatait. Mint mondta: „mintha a nulláról kezdeném”, mindezt egy kontinensnyi, nagy szegénységben élő országban Ukrajnától Mongóliáig, ahol mindössze 20 millió ember él. Az év nagy részében hideg van, és teniszpálya továbbra sem volt. Az újjáalakult Kazahsztáni Tenisz Szövetség szinte teljes egészében
Utemuratov 200 millió dollárját használta fel, első körben ebből épült 38 teniszközpont az ország mind a 17 régiójában. Többszáz edzőt képzett ki helyben, vagy hívott meg Európából. Anyagilag támogatta a kisgyerekek és a serdülők óráit, akik heti hat napot edzhetnek havi 40-120 dollárért.
A legjobb juniorok pedig akár 50 000 dollárt is kaphatnak az edzések és az utazások költségeinek fedezésére.
Ahogy nőtt az érdeklődés, és kialakult a bázis, jöhetett a következő lépés: partnerségre léptek spanyol, olasz és más elismert szövetségek akadémiáival, hogy a legjobb juniorkorú játékosokat oda tudják küldeni továbbfejlődni.

Bublik és az új, még mindig orosz generáció

Utemuratov azonban tudta, hogy az ország közvéleménye csak akkor fogja igazán felkarolni a sportágat, az hozhat el komoly áttörést, ha Kazahsztánnak top profi teniszezői lesznek. Nem akart várni egy generációt, hogy lássa, vajon az ország organikusan kitermel-e egyet. Oroszországban kezdett keresni, ahol hasonló a nyelv és a kultúra. Olyanokat, akik tehetségesek voltak, de az ottani szövetség támogatásába valamiért nem fértek be. Az ajánlat egyszerű volt: játsszon Kazahsztánban, és az ország finanszírozza a karrierjét.
Az első két fecske Yuri Schukin és Yaroslava Shvedova volt. Előbbi sosem jutott a legjobb 100 közé, de ma a szövetség egyik vezető edzője. Shvedova 2012-ben azonban 25. volt a világranglistán. Pályája során három Grand Slam-tornán is bejutott a negyeddöntőbe egyéniben, párosban pedig Wimbledonban és a US Openen is győzni tudott.

Pablo Carreno Busta a kazah Alexander Bublik elleni mérkőzésen

Fotó: Eurosport

Az újabb, nagyobb sikert elérő generáció Rybakináé és Alexander Bubliké. Az orosz szövetség lényegében mindkét játékos foglalkoztatását elvetette, így nekik és családjaiknak kellett edzőt és lehetőséget találni.
Bublik elmondta, először akkor találkozott Utemuratovval, amikor tinédzserként Monte-Carlóban játszott. Utemuratov több órára lefoglalt egy pályát, hogy lányával játszhasson. Korán végeztek, és azt mondta Bubliknak, használja ki a maradék pályaidőt.

Alcaraz és Djokovic Astanában

A most 25 éves Bublik hat évvel ezelőtt, 2019 őszén játszotta első tornáit. A Szentpétervári 250-esen még szabadkártyával indult, és rögtön kikapott Daniil Medvedevtől, egy hónappal később azonban már selejtezőből indulva jutott a legjobb nyolc közé az ugyanolyan szinten lévő moszkvai tornán. Mivel mindezek ellenére az orosz szövetségtől kevés segítséget kapott, úgy döntött, elfogadja Kazahsztán támogatását. Valamivel több, mint egy évvel később top 100-as teniszező lett.
„Sok játékos fiatalon azért kap támogatást egy szponzortól, hogy az később visszakapja a pénzét, kivegye a részét a nyereményből, ha a játékos sikeres lesz” – mondta Bublik a New York Timesnak. „Ő azonban más. Számára ez szenvedély.”
Rybakina wimbledoni sikere ellenére azonban ma már kevésbé cél, hogy orosz játékosokat keressenek meg. Ehelyett inkább olyanok fejlesztésére összpontosítanak, mint a 14 éves Zangar Nurlanuly, aki jelenleg korosztálya legjobb európai játékosa, és az U14 válogatottat a világbajnokság elődöntőjébe vezette.

Djokovic és Tsitsipas

Fotó: AFP

A kazah tenisz innovációjának legújabb állomása az Astana Open. A kazah szövetség jól meg tudta lovagolni, hogy a koronavírus második hullámában számos torna visszalépett a rendezéstől. Az így beugró Kazahsztán tehát két évvel ezelőtt megrendezte az akkor még Nur-Sultan Opent, a férfiak 250-es tornáját, amit az ausztrál John Millman nyert. A következő évben már WTA-tornát is rendeztek egymást követő héten, ahol ráadásul a hazai Yulia Putintseva is eljutott egészen a döntőig.
Idén már ismét csak férfi torna volt októberben az azóta Astanára visszanevezett fővárosban, és sikerült komolyan szintet lépni. Nemcsak abban, hogy először rendeztek 500-as tornát, de ezzel együtt a résztvevők színvonalában is. A nyolc kiemelt közül az első a világelső Carlos Alcaraz volt, de itt volt a későbbi győztes, 21-szeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovic, a korábbi világelső Daniil Medvedev, a döntőig jutó Stefanos Tsitsipas és mások. A világranglista 10 legjobb játékosából öten.
Kazahsztán tehát végképp beírta magát a tenisz legfontosabb szereplői közé. De vajon mi a következő lépcsőfok? Egy hazai születésű játékos kiemelkedő teljesítménye? Vajon ki lesz az, vajon meddig jut? Biztos, hogy hamarosan meglátjuk.
Forrás: nytimes.com
Tenisz
Roger Federert a bátyjának tekintve mesélt kettejük kapcsolatáról Stan Wawrinka
12 ÓRÁJA
Tenisz
Generációk csatája - összecsap Nadal és Alcaraz, a spanyol tenisz két nagyágyúja
14 ÓRÁJA