Mindannyiunkat falhoz állítottak.
Az év utolsó heteinek két fő eseménye a férfi és a női teniszezők számára egyaránt az egyéni és a csapatvilágbajnokság. A női kiválóságok dátumainak a meghatározásakor azonban nem sikerült optimálisan időzíteni a tornák időpontját.
„Elégedetlen vagyok, bár tudom, nem egyszerű ezeket megszervezni” – nyilatkozta Iga Świątek a Sport.pl-nek a héten. „Különösen bosszant, hogy a WTA és az ITF szövetségek nem dolgoztak együtt az ügyön, nem segítették, hogy megkönnyítsék a dolgunkat.”
Tenisz
Szexuális zaklatással vádolják a lengyel szövetség elnökét, Świątek és Hurkacz vizsgálatot követel
23/11/2022 - 15:47
Való igaz, a világelső lengyel teniszező mindenképpen döntésre kényszerül. Az év végi világbajnokságot ugyanis a texasi Fort Worth-ben rendezik november 1-7. között, november 8-án pedig Glasgow-ban indul a Billy Jean King-kupa (leánykori nevén Fed-kupa). Előbbit a női versenyeket szervező WTA, utóbbit pedig a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) tartja.

Iga Świątek a kupa sarkát harapdálja, miután megnyerte az idei US Opent 2022. szeptember 10-én a New York-i Billie Jean King National Tennis Centerben.

Fotó: AFP

A lengyel mindkét versenyre meghívást kapott, de így egy nap alatt kellene átutazni Amerikából Európába, regenerálódni, legyőzni a jetlaget, és felvenni a ritmust az új tornán. Persze amennyiben ott lesz a texasi végjátékban. Erre minden esélye megvan, hiszen extra évet tud maga mögött.
Kiválóan kezdte az évet, az Ausztrál Openen elődöntőig jutott, majd február és június között hat tornát nyert meg zsinórban, közte három salak- és három keménypályást. Hatodikként a Roland Garrost, ami pályája második Grand Slam-címe volt, ezt fejelte meg a US Open-győzelemmel. Nem utolsósorban világelső lett, és masszívan, 5000 pont előnnyel vezeti a ranglistát.
„Nem jó ez így. Ha messzire jutok a döntőben, akkor másnap fáradtan kell játszanom. Egyelőre még nem döntöttem, hogy képviselem-e Lengyelországot (a BJK-kupán) vagy sem. Sajnálom” – mondta a teniszező.
A teniszező álláspontját edzője, Maciej Domka is megerősíti. A lengyel női teniszválogatott kapitánya az Interia Sportnak adott interjúban beszélt a patthelyzetről. „A naptár nagyon kedvezőtlen a Billie Jean King-kupa számára. Alapvetően mindannyiunkat a falhoz állítottak. Nincs jogunk elvárni egy játékostól, hogy hirtelen az Államokból Európába repüljön, majd ezután a legmagasabb tétért játsszon" – nyilatkozta a szakvezető.
A még mindig csak 21 éves játékos azonban reméli, hogy státuszát kihasználva kiállhat, és hangot adhat véleményének a WTA-val és az ITF-fel szemben, hogy a jövőben megakadályozza a hasonló problémákat.
Olyan helyzetben vagyok, hogy van némi befolyásom, és talán a szavaimmal megakadályozhatom, hogy ez a következő években újra megtörténjen
– vallotta be.
A probléma pedig nem új keletű. A két verseny tavaly is – ha nem is ennyire – viszonylag közel volt egymáshoz. Akkor november 1-6. között Prágában rendezték a Billie Jean King-kupát, november 10-én pedig a mexikói Guadalajarában indult a világbajnokság nyolcas mezőnye. Akkor Garbiñe Muguruza és Paula Badosa hagyta ki a csapatviadalt az egyéni verseny miatt. Előbbi végül meg is nyerte a mexikói tornát, világbajnok lett.
WTA Finals
Caroline csodálatos fél éve: a 79. helyen is állt, vb-címével a negyedik helyen zárja az évet Garcia
10/11/2022 - 20:58
WTA Finals
Iga Swiątek káprázatos éve csak Serenához és Venushoz mérhető
09/11/2022 - 16:22