Ha nem lenne járvány, Stefanos Tsitsipas az edzések mellett Melbourne utcáit róná videókamerájával, hogy anyagot gyűjtsön vlogjához. Ehelyett karanténban, a nap legnagyobb részét szobájában töltve kell kihúznia két hetet. A görög azonban egy interjúban elárulta, ez a helyzet sem veszi el kreativitását, sőt! Tsitsipast azért a teniszről is kérdezték, és kifejtette, miért gondolja úgy, hogy Rafael Nadal a legnehezebb ellenfél a Nagy Hármasból.


A Roland Garros honlapján jelent meg egy interjú a göröggel, ahol többek között 2021-es céljairól, pályán kívüli tevékenységeiről, és a ’magányos Tourról’ is beszélt.
Tsitispas a tavalyi Roland Garroson beállította legjobb Grand Slam-eredményét azzal, hogy az elődöntőig jutott, ahol nagy küzdelemben, 2:0-ás szetthátrányból visszaküzdve magát, majd a végére teljesen elfáradva kapott ki Novak Djokovictól. Az elmúlt három évben mindig nyert legalább egy tornát, 2021-ben szeretne egy nagyobb trófeát is magasba emelni. Annál szebb dolgot pedig el sem tudna képzelni, mint hogy legyőzné Nadalt a párizsi salakon.
Wimbledon
Tsitsipas Kyrgios ellen, Swiatek tovább nyújtaná veretlenségét
43 PERCE
„Talán jó kis cél lenne legyőzni Nadalt salakon, mondjuk a Roland Garroson, ez igazán szép cél lenne”
- fogalmazta meg bátran a világranglista 6. helyezettje.-
„Nagyon nehéz ellene játszani, Nadal nagyon stabil, hihetetlenül tud küzdeni. Harcosnak tartom magam, de ő teljesen más szinten van, nem lehet összehasonlítani. Remélem, hogy az ő legyőzése realisztikus cél, és nem kérek túl sokat.”

000_8VJ367.jpg

Fotó: Eurosport

Tsitsipas hozzátette, a Nagy Hármasból talán Nadal a legnehezebb ellenfél, bár annyira más szinten vannak ők hárman, hogy sokszor csak az ima segít, ha ki kell állnia ellenük.
„Nem véletlen, hogy a legtöbben azt mondják, hogy Rafát a legnehezebb legyőzni, ennek azért oka van. Nekem személyesen az okoz problémát, hogy nehezek a labdái, nagyon jól anticipál, és fantasztikus a mozgása a pályán. Sokat pörget, lenyűgöző a gyorsasága, és az, ahogy harcol. Sosem adja fel, emiatt nagyon nehéz ellene játszani”
- foglalta össze a görög.
A járvány, a karantén és a védőbuborék miatt a teniszezőknek is át kellett alakítaniuk szokásaikat. Míg korábban egy-egy tornán a városnézés, éttermek látogatása is belefért olykor a programba, ezeket az utóbbi hónapokban természetesen nem tehetik meg. Tsitsipas híres arról, hogy azzal relaxál, és vonja el picit gondolatait a teniszről, hogy kezébe veszi kameráját, és végig járja az adott várost, a végeredményt pedig Youtube-csatornáján meg is osztja követőivel, olykor egészen szürreális végeredménnyel. A görögnek erről a szokásáról most le kell mondani, legfeljebb szobájából vlogolhat, mondjuk, hogy miért nem visel pólót videókészítés közben.
Szegény Tsitsipasnak nincs tiszta pólója, ezért kénytelen félpucéran vlogolni a karanténból | Eurosport
A különböző közösségi felületekre (a panaszok mellett) egyre-másra kerülnek fel a karanténedzésről készített, többnyire rövid videók. Stefanos Tsitsipas még ennél is tovább ment: a hobbiyoutuber görög egy tízperces adást szentelt annak, hogy bemutassa, hogyan teltek az első napok a szállodai szobájában. Egy dolog biztosan kijelenthető: mellette nehéz unatkozni.
Tsitsipasnak ezért új módszereket kellett kitalálnia, hogy kiélje kreativitását, miután Melbourne-ben két hétig 24-ből 19 órát szobájában kell töltenie.  A görög nagyon menne már, de úgy érzi, egész jól viseli a karantént.
„Elvagyok vele, nem panaszkodom. Mentálisan erős vagyok, tudom kezelni a nyomást. Ez egy extra ok számomra, hogy kreatívabb, mélyebb munkába fektessem az energiáimat, ami korábban nem volt jellemző. Szóval ez egy bónusz”- mondta el a fiatal teniszező.
A videókészítés mellett/helyett Tsitsipas a zene világában próbál meg alkotni, első SoundCloudra feltöltött kísérletében a zenét Jane Austen Büszkeség és balítélet című művéből vett egyik párbeszédével egészíti ki.
„Élvezem a zenét. Úgy érzem, minden embernek megvan a maga identitása és saját zenei ízlése. Az albumok, amelyeket hallgatok, erős hatással vannak rám, úgyhogy eldöntöttem, hogy csinálok egy saját dalt, mely az életem bizonyos részein alapul. Sok benne a nosztalgia, az érzelem, és a történet, amit el szeretnék mondani a zene által. Ez sikerült is, egész jó dolog kerekedett ki belőle. Elégedett vagyok vele.”
Sokan féltik Tsitsipast, hogy a sok pályán kívüli elfoglaltság túlságosan elvonja figyelmét a teniszről, a görög pedig rendre elmondja, hogy valójában ezek csak segítik. A 22 éves játékos nem szeretne „csak” teniszező lenni, fontosnak tartja, hogy a pályán kívül is kifejezhesse önmagát.
„Mindig megpróbálok nagyobb képben gondolkozni. Oké, teniszezem, de mi van, ha a befolyásomat arra használom, hogy a teniszen kívül is nyújtsak valamit, mindig erre próbálok fókuszálni. Nem számít, hogy jól vagy rosszul játszom, ilyen a természetem.”
Látványos, hogy Tsitsipas le tudja kötni magát egyedül is. Ugyanakkor tavaly év végén volt egy kisebb kifakadása, hogy mennyire magányos sportág a tenisz. A járvány ezt a helyzetet csak tovább rontotta, a világbajnok teniszező arról beszélt, még sosem érezte magát ennyire magányosnak, mint mostanában.
A magányos Tsitsipas Pitagorasz vagy Szókratész lett volna szívesen előző életében | Eurosport
A Behind The Racquet egy olyan Instagram-profil, melyen ismert és kevésbé ismert teniszezők osztják meg sorsfordító történeteiket, életre szóló tapasztalataikat a rajongókkal. Ezúttal Stefanos Tsitsipas mesélt arról, hogy volt egy időszak, amikor komolyan megkérdőjelezte saját magát. Ekkoriban nem volt biztos abban, hogy profi teniszezőként is megállja-e majd a helyét.
„Picit úgy érzem, mintha az élet megállt volna. Nincs haladás, semmi sem megy előre, és ez szomorúvá tesz. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen magas szinten fogom érezni a magányt, és egy olyan generációnak leszek a része, akinek ilyesmit kell megtapasztalnia, mert ilyen évszázadok óta nem történt.”
Tsitsipas azért a végén pár életmód tanácsot is megosztott, hogy ne mindig csak a rossz dolgokat lássuk. „Mindennek van napos oldala is, nem minden sötét. Azokat a dolgokat kell megtalálnod, amelyek boldoggá tesznek, és az apróbb dolgoknak is örülnöd kell. Nem kell mindig a sikert, a trófeákat, a pénzt hajszolnod. Csak értékeld önmagad, azt, hogy mire vagy képes, az értékeidet, a körülötted lévő embereket, és az ő értékeiket”- osztotta meg gondolatait a fiatal játékos.
Tsitsipas az interjú végén megígérte, hogy a jövő héten kezdődő ATP-kupa előtt még azért elkészít néhány újabb zenét, remélhetőleg a teniszpályán is hasonló intenzitással veti bele magát a szezonba, és kreativitását a nyerő ütésekben is kiéli.
Wimbledon
Djokovic simán verte Kecmanovicot
3 ÓRÁJA