Henin a női mezőny egyik legszebb egykezes fonákjával rendelkezett, elmondása alapján ennek megtanulása rengeteg energiájába került. A korábbi világelső erősen támogatja, hogy a teniszezni tanuló gyerekek megismerjék, miként variálják játékukat.

A teniszezők többsége két kézzel üti a fonákot, ennek ellenére a férfi mezőnyben bőven akadnak olyan játékosok, akik az egykezes fonákot választották, elég csak Roger Federerre, Stan Wawrinkára vagy Dominic Thiemre gondolni. Miként a fiatalok között is vannak olyanok, akik kifejezetten szép egykezes fonákkal rendelkeznek, mint mondjuk Stefanos Tsitsipas és Lorenzo Musetti. A nőknél korábban is ritkább volt az egykezes fonák, az utóbbi időszakban pedig egyre kevesebben élnek vele. Justine Henin, aki a női mezőny talán legszebb egykezes fonákjával bírt, a Sky Sportsnak beszélt arról, mi lehet ennek az oka.
Nem igazán népszerű mostanában. Én is sokat dolgoztam a fonákomon, nem jött olyan természetesen, mint azt gondoltam. Emlékszem, mikor nyolc, kilenc, tíz éves voltam, rengeteget dolgoztam rajta. Sokan, köztük édesapám is, azt szerették volna, hogy két kézzel üssem a fonákot, mert nem voltam elég erős, de kihívás volt a megtanulása.
US Open Nők
A zseniális Henin szerint a Serenával való rivalizálás tette őt is még jobb játékossá
06/09/2022 - 13:03
Henin azt is elárulta, miért döntött az egykezes fonák mellett.
„Gyönyörűnek találtam. Néztem Steffi Grafot és Stefan Edberget, noha ők inkább nyeséseket használtak. Számomra egyértelmű volt, hogy így ütöm a fonákot.”

Justine Henin

Fotó: Eurosport

A hétszeres Grand Slam-bajnok korábbi világelső belátja, hogy az ütések sebessége és a reakcióidő nagyon felgyorsult a teniszben, a kemény ütések, illetve az erős alapvonaljáték dominál a női mezőnyben. Ugyanakkor úgy gondolja, a kreativitás és a változatos tenisz ma is sokat hoz a konyhára.
Támogatom, hogy minél több fegyvert kell a fiatal játékosoknak tanítani, hogy kedvükre játszhassanak velük. Hagyjuk, hogy kipróbáljanak dolgokat, érezzék a játékot, és ne olyan teniszezők legyenek, akik ugyanazt a tenyerest és fonákot ütik egyfolytában. Ha tudsz nyesni és rövidítéseket ütni, akkor képes vagy védekezni, változtatni a ritmuson, sok mindent tudsz csinálni, de nem vagyok benne biztos, hogy ez túlságosan népszerű lesz.
Henin visszavonulása óta maga is edzőskődik, ugyanakkor nem célja, hogy mindenáron belenevelje az egykezes fonákot tanítványaiba.
„Nem azért vagyok itt, hogy felépítsek egy egykezes fonákkal rendelkező teniszezőt, hiszen tisztelni kell a játékos identitását. De az akadémián hiszünk abban, hogy tudunk mit nyújtani a teniszezőknek kreativitás terén, hogy csak próbálkozzanak és élvezzék a játékot.”

Justine Henin

Fotó: Eurosport

"Ha megkérsz egy gyereket, hogy csak üsse és üsse a labdát, nem lesz később túl sok fegyvere, és ha nincs B-terved, akkor néha nagyon nehéz tud lenni” - foglalta össze a belga klasszis.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
US Open
Raducanu sokat fejlődött, de muszáj a teniszre koncentrálnia
28/08/2022 - 11:30
Roland-Garros
A női tenisz zsenije szerint Osaka karizmatikus és komplett játékos
28/05/2021 - 18:50