Egyre több teniszező beszél nyíltan arról, hogy a mostani helyzetben nehezen találják meg a kellő motivációt. Van, aki emiatt ideiglenesen a pályafutása szüneteltetése mellett döntött, más inkább látványos semmittevéssel mutatta ki véleményét, miközben azért a legtöbben tisztességesen odateszik magukat. Még ha a körülmények most nagyon távol is vannak az ideálistól.


Benoit Paire az előző hetekben, hónapokban (sőt, ezt lassan már évben is mérhetjük) nem a káprázatos technikai adottságaival és az őrület határát súrolóan kreatív megoldásaival kívánkozik a címlapokra, hanem a botrányos viselkedésével, illetve polgárpukkasztó megjegyzéseivel. Előfordult, hogy nemes egyszerűséggel leköpte a nyomot, miután azt a vonalbíró - szerinte - tévesen értelmezte, máskor látványosan dobott el meccseket, hogy aztán mindezt azzal indokolja, ő bizony nem fog megszakadni, ha egyszer a vereségeivel is ennyire jól keres.
A megbotránkoztatás persze sosem állt nagyon távol a most 31 éves francia személyiségétől; mondjuk úgy: páratlan tehetsége nem feltétlenül társult kellő alázattal. Paire korábban is előszeretettel hangoztatta, mennyire élvezi a teniszhez egyébként mellékesen társuló előnyöket, a társas életet és a sok utazást. Mindazt, amit most a járvánnyal - sok más emberhez hasonlóan - ő is elveszített. A Buenos Aires-i Argentina Openen előadott jelenetét követően a közösségi oldalain próbálta levezetni a feszültséget.
Tenisz
Kés alá feküdt a korábbi US Open-döntős, legalább fél évet kell kihagynia
7 PERCE
"Az ATP Tour szomorú, unalmas és nevetséges. Tudom, azt fogjátok mondani, nem látom, mennyire szerencsés vagyok, blablabla. Csakhogy én nem azért teniszezem, hogy zárt stadionokban, hangulat nélkül játszunk. Hogy a hotelben vagy a klubban maradjunk, mert tilos kimenni anélkül, hogy azzal büntetést kockáztatnánk. Hol marad az utazás élvezete? Számomra egy íztelen foglalkozássá vált a tenisz"
- jegyezte meg
Paire
.
Köpés, anyázás, aztán buli az éjszakában - Paire most éppen Argentínában borult ki | Eurosport
Benoit Paire korábban is többször került vitás helyzetekbe a pályán, nem jellemző rá, hogy szó nélkül hagyja vélt vagy valós sérelmeit. Februárban az Ausztrál Open szervezésére akadt ki , de, amit az Argentin Openen művelt még hozzá képest is nagy kiborulásnak számít. A világranglista 29.
Egyszerre könnyű és nehéz együttérezni Paire-rel. Könnyű, hiszen most szó szerint mindenki a saját bőrén tapasztalja, mennyire megváltoztatta még a legalapvetőbb emberi kapcsolatokat is a járvány. És nehéz, mert Paire megnyilvánulásában minimális szimpátia sem volt azok iránt, akik nálánál lényegesen rosszabb helyzetben vannak, és nem az a legnagyobb dilemmájuk, van-e kedvük tisztességesen lejátszani egy teniszmeccset. Mert most épp a győztes csak háromszor annyi pénzt visz haza, mint aki mindenfajta erőfeszítés nélkül kikap az első fordulóban.
Van azért olyan rétege Paire kommentjének, amit érdemes önmagában is vizsgálni, mert a covidfáradtság jelensége valós probléma a sportolók körében is. Februárban egy korábbi top 10-es teniszező, Giles Simon jelentette be, hogy szünetelteti a pályafutását a motivációvesztés miatt. "Már nem tudok szívből utazni és ilyen körülmények között játszani, ezért sajnos szünetet kell tartanom, hogy megőrizzem a mentális épségemet" - mondta Simon. Jó barátja, a sérülésből visszatérő Jo-Wilfried Tsonga szintén elmondta, nem élvezik a teniszt és motiválatlanok.
Hasonló húrókat pendített meg a dubaji elődöntőben elvérző Denis Shapovalov, akit teljesen kimerített mentálisan az Ausztrál Open karanténhoteljében eltöltött időszak. Éppen ezért most tudatosan próbálja úgy variálni a versenynaptárát, hogy akár a helyszínekkel új impulzusok érjék. Szerinte most sokan eleve csak kényszerből játszanak. "A szponzoraink és a szerződéseink arra köteleznek minket, hogy teniszezzünk. Biztos vagyok benne, hogy sokan csak ezért játszanak, máskülönben egyáltalán nem teniszeznének" - mondta a kanadai.
Többen előre látták, hogy ez lesz a helyzet. Még az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság alatt, más játékosokkal egyetemben, Novak Djokovic javasolta egy NBA-szerűen kialakított buborék létrehozását. Csakhogy ez a teniszben lényegében megvalósíthatatlan. Az NBA buborékja becslések szerint 180 millió dollárba került, míg Craig Tiley, az Ausztrál Open versenyigazgatója azt mondta, 100 millió ausztrál dollárt költöttek az eseményre. Ezek irreális költségek, főleg úgy, hogy az ATP és a WTA egyaránt egymástól anyagilag független versenyekre épül.
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette otthonról | Eurosport
Alvásmegvonás, állandó stressz és gyalázkodás - Craig Tiley-nak nagyjából ez töltötte ki a mindennapjait az elmúlt hetekben. Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság versenyigazgatója a Grand Slamet követően helyi lapoknak árulta el, mekkora nyomás alatt dolgoztak és milyen megpróbáltatások érték őket. Leszögezte azonban, hogy ha kellene, akár százszor is újrakezdené.
Közben a szabályok miatt is elkezdtek zúgolódni a játékosok, az ATP ugyanis ismét módosított a világranglista pontszámítási rendszerén, figyelembe véve a járvány hatásait. Ez azt jelenti, hogy az egyébként 52 hetes felosztásban működő rangsorban még legalább egy évig megőrizhetik a játékosok a 2019 márciusától begyűjtött pontjaik felét. (Egy versenyt csak egyszer vesznek figyelembe.) Alexander Zverev a hangos kritikusok között volt, mivel hiába játszott nagyon jól, nem tudta megelőzni az egy évet kihagyó Federert (ez Miami után változik).
A topjátékosok sorsa és helyezése persze most a kevésbé égető problémák halmazát erősíti, mert alacsonyabb szintről is hasonlóan nehéz most feljebb lépdelni - nekik ráadásul még többet is számíthat a helyezés. Ráadásul a járvány gazdasági hatásai a kisebb versenyeknél ugyanúgy begyűrűztek, főként a női eseményeket magába foglaló ITF-versenyeken. A múlt héten például a férfiaknak három Challengert is rendeztek 52 ezer dolláros összdíjazással, a nőknél ellenben egy 15 ezer dolláros torna volt a legrangosabb a WTA alatti szinten.
Az idei Ausztrál Openen a brit Francesca Jones volt a legalacsonyabban rangsorolt játékos, aki kvalifikálta magát a versenyre, majd ezt követően karrierje első WTA-szintű győzelmét is megszerezte. Habár ez minden tekintetben kiugró sikernek számít az ő szintjén, 40 pozíciót sem javított vele. Jones szerint viszont más szemszögből érdemes ezt vizsgálni. "A ranglistán, a számok tekintetében, egy kicsivel nehezebb feljebb lépni. Viszont ezt kiegyenlíti az a tény, hogy neked sincs veszítenivalód" - nyilatkozta a teniszező.
További hatása lehet a járványnak az, ami most épp az ATP Tour egyik legnagyobb versenyével, a Miami Opennel történik, ahol csak mostanáig 21-en léptek vissza, köztük négyen az első hatból. 2004 óta először lesz olyan 1000-es verseny, amit Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic nélkül rendeznek meg. Az persze egyáltalán nem számít, ki miért lépett vissza, legyen az egy sérülés, vagy az Egyesült Államokban való utazással járó kockázat, a Tour így is, úgy is megy tovább.
részben via Guardian
Australian Open
Nadal két meccsre a 21. GS-től, Berrettini irdatlan nagy küzdelemben jutott tovább
20 PERCE
Australian Open
Zseniális labdamenetet nyert meg Gael Monfils
3 ÓRÁJA