Kölcsönös anyázásba ment át az ATP és a PTPA néhány nappal ezelőtti megbeszélése, amelyen a tenisz problémái kerültek előtérbe. Normál esetben ezek a viták zárt ajtók mögött maradnak, ezúttal azonban az egyik játékos a pályán is hangosan kifakadt, és nyíltan, válogatott jelzőkkel kritizálta az ATP vezetőségét. Igaz, mint az később kiderült, az ügynek nagyon is megvolt az előzménye.


Feszült jeleneteket hozott Vasek Pospisil és McKenzie McDonald első körös mérkőzése a Miamiban zajló 1000-es tenisztornán. A főszereplő a világranglista-67. kanadai volt, aki az első szettben frusztráltnak tűnt: az ütőjét többször a földhöz csapta, egy ízben rommá törte azt, majd a szett legvégén obszcén szóhasználat miatt kellett figyelmeztetnie őt Arnaud Gabas mérkőzésvezetőnek. Ez utóbbi a korábbi büntetésekkel együtt már pontlevonást ért, amivel Pospisil bukta az első szettet. Gabas meg is kérdezte Pospisilt, mi áll a viselkedés hátterében.  
"Az előző napon, az ATP elnöke másfél kibaszott órán keresztül üvöltözött velem egy játékosoknak tartott megbeszélésen, amiért megpróbáltam összefogni őket. Másfél órán keresztül. Az ATP vezetője. Hívd csak ki ide. Kibaszott seggfej" - fakadt ki Pospisil. Gabas ezt követően azt mondta a játékosnak, hogy ezt inkább a pályán kívül rendezze vele, ami viszont csak új lendületet adott a kanadainak. "Miért is vagyok itt? Ha le akarsz léptetni, hát boldogan beperelem az egész szervezetet" - fenyegetőzött Pospisil.
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
4 ÓRÁJA

Tényleg keményen támadták Pospisilt


A témával természetesen kiemelten foglalkozott a nemzetközi sajtó, ennek nyomán kiszivárgott néhány részlet a Pospisil által emlegetett megbeszélésről. Ezen az ATP vezetőségét Andrea Gaudenzi elnök és Massimo Calvelli igazgató képviselte, míg a játékosok részéről az újonnan létrejött játékosszervezetet, a PTPA-t vezető Pospisil volt a fő hangadó. Pospisilék ezen a megbeszélésen több kritikát is megfogalmaztak az ATP munkájával kapcsolatosan, kezdve az alaposan megnyirbált pénzdíjakkal a befagyasztott világranglistán át egészen a teniszbuborékokig.
Gaudenzi nem vitatta, hogy a vázolt problémák valósak, ugyanakkor Pospisil szemére vetette, hogy ők is csak a megállapítás szintjéig jutottak, ám megoldásokat nem vázoltak. A Telegraph szerint a beszélgetés nagyjából úgy zajlott, hogy a PTPA felsorolta a hiányosságokat, az ATP pedig azt követelte tőlük, ne csak vádaskodjanak, de álljanak elő konkrét javaslatokkal is. Vagyis az álláspontok egy kicsit sem közeledtek egymáshoz, ellenben egy ponton a megbeszélés átment személyeskedésbe.
"Gaudenzi és a társasága keményen támadta őt. Tudatlannak és tanulatlannak minősítették - ilyen csodálatos jelzőkkel illették"
- derült ki az 
 riportjából. A lap egyik újságírója szerint Pospisil könnyek között hagyta el a megbeszélést, és az első meccsére készülve is feldúlt volt.
Viselkedéséért egyébként elnézést kért a közösségi oldalain Pospisil. "Szeretnék elnézést kérni a Miamiban látott viselkedésemért. Tiszteletlen voltam az imádott sportágammal szemben, amit őszintén megbántam. Némi magyarázat ehhez: mélyen megbántott az a beszélgetés, amit előző este az ATP vezetők a játékosokkal folytattak. Alulbecsültem, hogy ezek az érzelmek milyen hatással voltak rám a pályára lépés alatt. Sajnálom, hogy így viselkedtem és beszéltem" - írta a kanadai.

Várhatóak ehhez hasonló összezörrenések


Az ATP munkáját sok kritika érte az utóbbi időben, amiért a szervezet sok esetben lassan reagált a covidhelyzet nyomán kialakult problémákra. (Ennek csak egy, és kevésbé lényeges része a befagyasztott világranglista kérdése.) Ezen túlmenően mélyebb problémák is meghúzódnak a felszín alatt: például az a Bloomberg által megszellőztetett adat, miszerint a globális sportpiacnak csupán 1,3%-t teszi ki a tenisz, amely jóval alacsonyabb, mint amit a golf, a jégkorong vagy akár a krikett magáénak mondhat.
A már eleve meglévő feszültségek a tavaly létrehozott játékosszervezet, a PTPA nyomán még jobban kiéleződhetnek. Az elmondásuk szerint nekik az a céljuk, hogy felerősítsék a teniszezők érdekeit, például a versenyekkel való tárgyalások során - az ATP ugyanis mindkét érdekcsoportot egyszerre képviseli jelenleg. Nyilvánvaló, hogy az ATP vezetősége nem nézi jó szemmel a PTPA-t, Gaudenzi például a megalapítását követően arra figyelmeztette a játékosokat: "ez a szervezet nem fog működni, és mindenki csak veszítene vele."
Szerdán John Isnert, a PTPA egyik meghatározó játékosát is megkérdezték arról, hogy mennyire csalódottak a szokásosnál jóval alacsonyabb összdíjazás miatt. "Ez nem a pénzről szól" - válaszolta. "Nem az a cél, hogy erre hegyezzük ki a dolgokat. Talán inkább a tour felépítésében szeretnének a játékosok egy kicsit nagyobb szerepet játszani. Többet megtudni például arról, hogy miért hoznak meg bizonyos döntéseket, és hogyan sikerült eljutni arra a pontra" - fogalmazott az amerikai teniszező.
via Telegraph
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
21 ÓRÁJA
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
21 ÓRÁJA