Minden út Rómába vezet. Esetleg Serena Williams és Novak Djokovic számára egyenesen a párizsi trónig? Ma kiderült, hogy még az is lehet. 
Mindenféle szempontból álomdöntőket hozott a vasárnap délután a Rómában zajló ATP 1000-es férfi és kiemelt premier női tenisztornán. A világelső Serena Williams a Campo Centrale 10 ezres közönségét maga mögött tudó olasz Sara Erranival játszott a trófeáért, aztán menetrend szerint jött egy jó kis Nadal-Djokovic összecsapás, szám szerint a negyvenegyedik a manapság létező legkomolyabb rivalizálás történetében.
A Roland Garros előtt egy héttel sokan aláírtak volna egy olyan "felkészülést", amelyet Rafael Nadal tett le az asztalra. Monte Carlo negyeddöntő, Barcelona negyeddöntő, Madrid tornagyőzelem, Róma döntő. Ám nem ezt szoktuk meg a salakkirálytól az elmúlt években, így sokakban felmerült a kósza gondolat: vajon ez lesz az az év?Az év, amikor Rafát valaki újra leszorítja párizsi trónjáról? Mivel egy Grand Slam torna már a megnyerendő szettek száma miatt is más tészta, mint egy mesterverseny, ennyire még ne szaladjunk előre.
Roland-Garros
Mahut/Herbert - Bublik/Golubev - Roland-Garros
4 ÓRÁJA
Ám Novak Djokovic ma ismét bizonyította, hogy létezik fegyver Nadal ellen, még salakon is. Sőt, nem csak a szerb bizonyította, hanem ezen a héten Gilles Simon, Mikhail Youzhny és Andy Murray is, bár ők még nem hittek benne eléggé.A rövidesen apai örömök elé néző Novak Djokovic azonban elhitte, és biztosak lehetünk abban, azt is elhiszi, hogy Párizsban is van esélye. A vérszagot azonban nem csak ő, hanem mindenki érzi.
Mert ezen a héten láttuk, hogy Nadal mennyire zseniálisan érti a salakot, és mennyivel jobban teniszezik a salakszezon elejéhez képest, de azt is láttuk, hogy öt mérkőzésen összesen tizenegy órát töltött pályán.Láttuk, hogy a nagy kockázattal járó, ám kifizetődő agresszív tenisz egy-két szett erejéig bőven elég lehet a spanyol ellen, de azt nem tudhatjuk még, hogy Robin Söderling után lesz-e valaki, akinek három szetten át lesz ilyen játéka.Novak Djokovic szetthátrányból fordítva győzte le Rafael Nadalt, és nyerte meg harmadik római trófeáját.
A női döntő kevesebb izgalmat hozott. Ma ismét kiderült, hogy vannak jó teniszezők, vannak kiváló salakspecialisták, vannak igazi nagy sztárjátékosok és van Serena Williams. Aki földbe döngölte a hazai közönség kedvencének számító és a várakozásokat a döntővel messze felülmúló, ám az első szett végén megsérülő la piccola-grande (az olaszok így hívják a pöttöm, ám nagyra tartott hősüket) Sara Erranit, és megmutatta, hogy akkor nyer tornát, amikor csak akar.
Most pedig jöjjenek a római számok, azaz a Foro Italico 2014 számszerű érdekességei.
 • Novak Djokovic pályafutása 19. mestertornáját nyerte meg és 19. alkalommal győzte le Rafael Nadalt.
 •  Rómában harmadszor győzött 2008 és 2011 után, három éve is Nadalt verte a döntőben.
 • A szerb az legutóbbi hét mestertornából ötöt (!) megnyert.
 • Nadal nyolcadik alkalommal nyerhetett volna Rómában.
 • 10 éve először fordul elő, hogy Rafa úgy megy Párizsba, hogy csak egy európai salakos tornát nyert a szezonban.
 • 10 éve fordult elő utoljára Nadallal, hogy egy szezonban három salakos meccset is elveszített. 2004-ben 17 éves volt.
 • Novak Djokovic csütörtökön ünnepli 27. születésnapját, a Garroson pedig lesz esélye újra átvenni a világelsőséget.
 • A szerb a Nadal ellen játszott legutóbbi kilenc játszmából nyolcat megnyert.
 • Rafa 14 győzelemből álló sorozata szakadt meg a Foro Italicón, míg a női győztes Serena 14 mérkőzés óta veretlen.
 • Williams pályafutása 60.(!) tornagyőzelmét ünnepelheti.
 • Serena az első női teniszező, aki 2014-ben már három tornagyőzelemnél jár.
 • A világelső félelmetes salakos statisztikát produkált az elmúlt két évben: a 2012-es salakszezon kezdete óta 53-2 a mérlege.
 • Errani az első olasz női teniszező csaknem harminc éve, aki Rómában döntőbe jutott, Raffaella Reggi 1985-ös menetelése idején Sara még sem született...
Ja, és még valami. Az elmúlt két évben azok nyertek a Párizsban, akik előtte Rómában is győztek.Arrivederci Roma! Bonjour Paris!

Fotó: Eurosport

Roland-Garros
Hazai győzelem férfi párosban, a sírból hoztaák vissza a döntőt a franciák
4 ÓRÁJA
Roland-Garros
A férfi döntő elhozhatja az idei Roland Garros gáláját
4 ÓRÁJA