Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federerről megfeledkezett, de a kínai nézők szívébe belopta magát a sanghaji bajnok

Németh Dániel

Publikálva 16/10/2023 - 20:48 GMT+2

Hubert Hurkacz egy fordulatos mérkőzésen, meccslabdát hárítva legyőzte Andrey Rublevet a sanghaji 1000-es tenisztorna döntőjében. A lengyelnek Miami után ez volt a második Masters-sikere pályafutása során, és a világbajnoki kvalifikációért folytatott küzdelembe is beszállt. A meccs után egy kedves gesztussal belopta magát a helyi drukkerek szívébe, Roger Federerről viszont teljesen megfeledkezett.

Rolex Shanghai Masters : Hurkacz meccslabdáról lett bajnok

Hubert Hurkacz karrierje során másodszor győzött 1000-es versenyen.
A legnagyobb esélyesek meglepő vereségeit követően mindkét ágon kinyílt a tábla, így arra is megvolt az esély, hogy olyan teniszező nyerjen Sanghajban, akinek még nincs 1000-es címe. A nagy lehetőséget azonban két rettentő kiegyensúlyozott játékos tudta kihasználni: Hubert Hurkacz és Andrey Rublev, akik a mostani döntőt megelőzően egy-egy Masters-címmel már büszkélkedhettek.
A duplázás végül a lengyelnek jött össze, miután egy hihetetlenül szoros döntő szettben, mérkőzéslabdát is hárítva legyőzte Rublevet. Hurkacz a döntőt követően pályafutása egyik legizgalmasabb mérkőzéseként jellemezte a mostanit, különösen a legvégére utalva.
„Egy 1000-es verseny döntőjében teniszeztünk, és mindketten eljutottunk a tie-breakben meccslabdáig. Keményen harcoltunk, mindkettőnknek voltak lehetőségei, szóval egyértelműen izgalmas volt, és a végére nagyon felspannoltam magam, hogy harcoljak és megnyerjem azt az utolsó labdamenetet.”
De mire gondol egy játékos, miközben pillanatról pillanatra változik, kinek van mérkőzéslabdája, és kinek kell az életéért küzdenie?
Azt próbáltam összeszedni magamban, hogy mit csináljak, hova játsszam meg a labdákat, igyekeztem bízni az ütéseimben, és tudjátok: harcolni, küzdeni.
„Andrey remekül játszott, és tisztában voltam azzal, hogy nekem is változtatnom kell. Igyekeztem meccsben maradni, és olyan keményen küzdeni, amennyire csak tudok, pozitív gondolatokkal biztattam magam, egészen a legvégéig hittem a sikerben. Egy döntőben egyébként is az a célod, hogy mindent kiadj magadból.”
picture

Rolex Shanghai Masters : Hurkacz meccslabdáról lett bajnok

A mostani kiruccanást megelőzően Hurkacz sem szerezhetett túlzottan sok tapasztalatot a kínai versenyekről, ám a mostani győzelmével egészen biztosan begyűjtött néhány rajongót. Nem is feltétlenül csak az egész héten mutatott játékával érte ezt el, de a végére még egy kedves gesztusra is futotta tőle, amikor egy kínai felirattal mondott köszönetet a nézőknek.
„Jól csináltam, ugye?” – kérdezett vissza a lengyel, amikor az egyik kínai újságíró szóba hozta a rajzot. Miután biztosították, hogy tökéletesen sikerült a felirat, azt is kifejtette, mennyi időbe telt elsajátítani azt a pár szót.
„Néhány óra kellett hozzá. Na jó, nem. Próbáltam memorizálni, hogyan kell leírni, és hát nem egyszerű. Számunkra ez egy különösen nehéz nyelv. Így próbáltam köszönetet mondani a csodálatos szurkolásért, amit majdnem két héten át kaptunk tőlük.”
„Ez a harmadik kínai utam, és már nagyon sikeresnek mondhatom magam ezzel a győzelemmel. Remélem, hogy a jövőben Sanghajt is felfedezhetem egy kicsit, rengeteg nevezetessége van, gyönyörű hely.”
„A szurkolók is fantasztikusak voltak, minden meccsünk után megvártak minket néhány fotóra. Próbáltam kivenni a részem ebből, és a rendelkezésükre álltam, pár szót váltottunk is. Tényleg elképesztőek voltak, nagyon hálás vagyok nekik, hogy kijöttek, és csak remélni tudom, hogy elég jó meccset hoztunk össze Andreyjel.”
Hurkacz ezzel a győzelemmel nagyot lépett előre az éves rangsorban is, jelenleg a 11. helyen jegyzik. Ennél fontosabb, hogy 335 pont választja el a vb-indulást jelentő 8. pozíciótól, vagyis egy erős hajrával elcsípheti még az egyik torinói kvótát. Ehhez persze sokat és jól kell teniszeznie a következő hetekben.
„Sanghaj előtt is tudtam, tornagyőzelmekre lesz szükségem, hogy egyáltalán esélyt adjak magamnak. Mondhatjuk, hogy a kezdés egészen jól sikerült. Hihetetlenül alakult ez a hét Sanghajban, nagyon élveztük a csapatommal. Csak az volt a célunk, hogy napról napra jobban teniszezzek, de közben élvezzem ezeket a pillanatokat. Szóval mindent beleadunk, harcolunk és küzdünk tovább.”
Az már csak a sajtótájékoztatón esett le a lengyel teniszezőnek, hogy valamiről – egészen pontosan: valakiről – megfeledkezett a beszédében.
Mindenkinek köszönetet akartam mondani, Rogerről azonban megfeledkeztem. Köszi, hogy eljöttél, és utólag is bocsi. Remélhetőleg nem veszi magára, mert egyértelműen remek érzés volt előtte teniszezni. Remélem, ő is élvezte egy kicsit.
Rublev az első szettet nagyon simán elveszítette, de aztán megfordította a lapokat, és a másodiktól kezdve ő volt fölényben. A döntő szettben azonban nem bírt a lengyel szerváival, majd hiába került többször előnybe a rövidítésben, láthatóan nagyon izgult a győzelem kapujába érve. Ezek után az is érthető volt, hogy nagyon csalódottan vette tudomásul a vereséget.
„Nem gondolnám, hogy le kellene nyűgöznie a játékával, elvégre pontosan tudom, hogy egy szuperjó teniszező, akit nagyon nehéz legyőzni. Ezt már a meccs előtt is tudtam. Négyszer játszottunk ezt megelőzően, és rettentő könnyű kikapni tőle a szervái miatt. Ma is hihetetlen volt. Időnként az alapvonalról is keményen üt, amivel nagyon nehéz mit kezdeni.”
„Persze, igyekszem a pozitívumokat megragadni a mostani versenyből” – mondta az orosz. „Bejutottam egy újabb 1000-es döntőbe, ami azért nem gyakran történik meg. Ezek egyértelműen pozitív jelek, hogy nagyjából ugyanazt a munkát folytassam, amit eddig. Éreztem, hogy mindent jól csinálok, jól megy a tenisz, és csak idő kérdése, mikor mutatom ezt meg egy versenyen is.”
Sanghaj volt az első, ahol ez igazán megmutatkozott, remélhetőleg a szezon hátralévő részében tovább fejlődök, és a továbbiakban is fenntartom ezt a szintet.
Rublev azt is elmondta, néhány konkrét esetet leszámítva úgy érezte, hogy ezúttal jobban kontrollálta az érzelmeit, amit a második szett megnyerésével is bizonyított. Maga a mérkőzés pedig apróságokon múlt, többek között azon, hogy Hurkacz félelmetesen adogatott a tie-breakben a fontos pillanatokban.
picture

Andrey Rublev a sanghaji tenisztorna döntője után

Fotó: Getty Images

„Elvárásaim nincsenek a következő versenyekkel kapcsolatban, egyszerűen edzek tovább, és mindent megteszek annak érdekében, hogy kijussak Torinóba. Utána majd meglátjuk, mi lesz. Még van előtte két versenyem is. Nem is tudom… a cél a torinói kvalifikáció, és abban bízom, hogy Bécsben és Párizsban is jól teniszezek majd. Meglátjuk, kijutok-e Torinóba, ha igen, akkor lesz még egy versenyem.”
Ha már pozitívumok: Rublev hivatalosan nem kvalifikálta magát a világbajnokságra a sanghaji eredményével, de hatalmas lépést tett Torino felé, ugyanis 1310 pontos előnnyel rendelkezik a 9. helyen álló Taylor Fritzcel szemben.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés