Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rune imádta hergelni a közönséget, Rublev kívánsága teljesült – újabb klasszikus jöhet Monacóban

Németh Dániel

Frissítve 16/04/2023 - 12:42 GMT+2

Rolex Monte-Carlo Masters – Andrey Rublev karrierje során második alkalommal jutott döntőbe a monte-carlói 1000-es versenyen, ahol ezúttal a Jannik Sinnert nagy meccsen búcsúztató Holger Rune lesz az ellenfele. A dán teniszező a meccs után kiemelte, kulcsfontosságú volt a közönség, akik még úgy is nagy energiát adtak, hogy ellene szurkoltak.

Rune és Sinner kopogás nélkül törte be a salakszezon ajtaját

Andrey Rublev-Holger Rune mérkőzést rendeznek a monte-carlói 1000-es döntőjében.
A hét nagy részében megkegyelmezett a monte-carlói időjárás a játékosokkal, szombaton azonban mindkét elődöntőt félbe kellett szakítani az eső miatt. A változó körülményekkel Andrey Rublev és Holger Rune küzdött meg jobban, közülük a dán tehetségnek volt nehezebb dolga a szinte hazai közönség előtt szereplő Jannik Sinnerrel szemben. A két teniszezőnek ez lesz a harmadik egymás elleni mérkőzése, legutóbb az Australian Openen játszottak egy rendkívül fordulatos találkozót.
„Az első szett elég kemény volt. Amikor háromszor vagy brékelőnyben, és utána mindig elveszíted a szervád, majd aztán a szettet is, az elég őrjítő tud lenni. Utána kezdtem el jobban figyelembe venni, mennyire nehezek a körülmények. A legtöbb elveszített szervánál igen agresszív volt Taylor, mivel nem ütöttem be az elsőket, ezzel nagy nyomás alatt tartott; emlékszem, hogy néhány alkalommal még az első szervákból is nyerő fogadást ütött” – mondta Rublev a Taylor Fritz elleni meccsről.
„Mivel én is lebrékeltem párszor, és sok lehetőségem volt, igyekeztem tovább játszani, nagyobb figyelmet fordítottam a szerváimra. Így a második szettre meg is fordult a szituáció, és ugyanez volt a helyzet a harmadikban is. Elvette a szervámat, de arra gondoltam, ilyen körülmények között lesznek esélyeim, és azonnal visszajöttem. Úgy vélem, szerencsés voltam, hogy a szünet után megnyertem az első két pontot, érződött rajta a feszültség, ami segített. Ilyen szélben nem volt egyszerű szerválni.”
Rublev tavaly az 1000-es tornákon nem játszott igazán jól, és sorozatban hat Mastersen a negyeddöntőig sem jutott el. Monte-Carlóban ezt a rossz szériát sikerült lezárnia pályafutása harmadik 1000-es fináléjával, a Hercegségben pedig másodszor küzdhet meg a bajnoki címért. „Próbálom nem túlgondolni, és ugyanazt fogom csinálni, mint a többi napon. Lazítok, elvégzem a regenerációs gyakorlatokat, vacsorázom, ilyesmi. Nem gondolok arra, mi vár rám.”
picture

Rublev jutott elsőként döntőbe Monte-Carlóban

Az orosznak három kívánsága volt a második elődöntő kapcsán, ezek közül kettő teljesült is. „Remélem, lesz esőszünet, remélem három szettet fognak lejátszani, és remélem, holnapig tart az esőszünet” – mondta egy mosoly kíséretében a sajtótájékoztatón. Rune és Sinner közel három órán át gyűrték egymást, és a csúszós vonalak miatt a második játszma közepénél fel is kellett függeszteni a játékot. A drámai véghajrát végül a dán bírta jobban, aki a legvégén fogadóként lezárta a meccset.
„Azt mondogattam magamnak, hogy valamin változtatni kell” – utalt a 6:1-re elveszített első szettre Rune. „Jannik a pálya szinte minden szegletéből szórta a nyerőket, sokkal jobban teniszezett nálam. De aztán megtaláltam a megoldást, ezt nagyon jól csináltam. Erősen kezdtem a második szettben, elhúztam 3:0-ra, utána jött az eső, és meg kellett állnunk. Szerintem az újrakezdés után is jól játszottam, 5:2-nél 30-mindre álltunk, és lezárhattam volna, de visszajött. Nagyon szoros volt.”
Runét ezen a ponton láthatóan frusztrálta, hogy a túlnyomórészt olasz közönség egyértelműen Sinnert támogatta, és elkezdte siettetni a játékot, amiből rengeteg ki nem kényszerített hibát ütött. A dán a frusztrációját végül a közönségen vezette le, több ízben csendre intette őket, néhány szebb megoldást követően pedig némileg hergelte is a szurkolókat. A taktika mindenesetre működött, a folytatásban tisztább fejjel játszott, ami kulcsfontosságú volt a játszma lezárásához.
picture

Rune és Sinner kopogás nélkül törte be a salakszezon ajtaját

„Ha engem kérdeztek, fantasztikus volt a közönséggel a kapcsolatom. A pályán rengeteg az energia, és ez nagy élmény. Úgy gondolom, ha a közönséget kérdezitek erről, ők is inkább ezt favorizálják, minthogy két olyan srác legyen a pályán, akik semmit sem csinálnak. Remek kis meccs volt. Színvonal terén talán nem, de összességében ez volt az egyik legjobb meccs a pályafutásomban. Nagyon szoros volt, megvoltak a lehetőségeim, és volt pár nagyszerű labdamenet.”
Sinner kevésbé értékelte Rune viselkedését, különösen azt sérelmezte, hogy legalább két alkalommal a teste felé ütötte a labdát a labdamenetet követően. Az olasz így nem is borult a dán nyakába a hálónál, a hűvös kézfogásról azonban nem akart hosszabban nyilatkozni. „Nagyon csalódott vagyok” – mondta. „Eleinte nagy volt a szél, de ezt igen jól kezeltem. A szünet után viszont nehezen rázódtam bele a meccsbe. A harmadik játszma egy kicsit hullámvasútszerű volt, amiből ő jött ki jobban.”
A vasárnapi döntőben tehát Rublev és Rune küzdenek meg a győzelemért, és aligha kell őket bemutatni egymásnak, hiszen viszonylag rövid időn belül ez lesz a harmadik összecsapásuk. Az elsőt, a tavalyi párizsi 1000-es tornán Rune nyerte két szettben, az Australian Openen azonban visszavágott Rublev, méghozzá egy egészen őrült, döntő szett tie-breakes találkozón. A dán számára elég fájó vereség lehetett, mivel a döntő szettben és a meccs tie-breakben is sok lehetőséget puskázott el.
„Holger rengeteget fut, és ezt kiválóan is teszi, mivel nagyszerűen olvassa a játékot. Nagyon tehetséges, jó kezekkel rendelkezik. Nem nagyon ad ritmust, mert amint megvan rá az esélye, elkezd rövidítgetni, vagy teljes erőből megüti a labdát, felmegy a hálóhoz, adogatásfogadásból is azonnal támad, vagy épp szerva-röptézik. Megtöri a ritmusod, így nem tudsz ellene a saját stílusodban teniszezni.”
picture

Australian Open: Rublev - Rune - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Ellene három-négyütéses labdamenetek alakulnak ki, és sokszor tehetetlen vagy, mert teljes erőből támad, utána felmegy a hálóhoz, neked pedig kockázatot kell vállalnod az elütéseknél, mivel a röptéi is kiválóak. Szóval ezt a három-négy ütést kell semlegesíteni, hogy ritmusa legyen a meccsnek, és a saját játékodat érvényesíthesd” – árulta el a taktikai részleteket Rublev. Vasárnap az előrejelzések alapján sokkal gyorsabb lesz a játék, mint az elődöntők során, ami kedvező lehet Rune stílusának.
„Mindent beleadok a döntőben, ezt várom magamtól. Ez az utolsó erőfeszítés, az utolsó mérkőzés a versenyen. Ő is három szettet játszott, vagyis egy kicsit érezni fogja a lábait, legalábbis ezt remélem. Ezt nem tudom, de a meccs remek lesz” – mondta a dán, aki a múltkori meccsükre is kitért. „Nyilvánvalóan nagyon szerencsés volt” – válaszolta egy mosoly kíséretében. „Persze, ha őszinték akarunk lenni, a szerencse mindig megérdemelt. Megérdemelte a győzelmet. Bátor volt, gratulálok.”
Nekem most a jelenre kell koncentrálnom, mert a világ egyik legjobb játékosáról beszélünk, Andrey ezt évek óta bizonyítja azzal, hogy ott van a top 5-6 környékén. A legjobb teniszemre lesz szükség. Nekem kell megteremtenem a lehetőséget, mert ő nem fogja csak úgy odaadni.
Végezetül egy kis színes: bizonyára sokan kíváncsiak, mire is gondolt Rublev, amikor azt írta a kamerára, hogy „sajnálom”. Aligha ilyen válaszra számítottunk, az orosz mindenesetre elárulta, mi ihlette ezt a szöveget. „Nem tudtam, mit írjak, ezért az lett belőle, hogy sajnálom. Nem is tudom, egyszerűen az adott pillanatban semmi nem jutott az eszembe. Nem akartam a ismételgetni a korábbiakat, így hát azt írtam, hogy sajnálom.”
Kezdés 14:30-tól az Eurosport 2-n, az eurosport.hu-n és az Eurosport applikációban - utóbbi kettőn reklámmentes változat is elérhető.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés