Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sabalenka felkészült a világelsőségre, mégsem gondol rá, Świątek csak a játékára koncentrál

Németh Dániel

Frissítve 28/05/2023 - 11:45 GMT+2

Iga Świątek idén is első számú esélyesnek számít a Roland Garroson, azonban a 2023-as formák alapján Aryna Sabalenka és Elena Rybakina egyaránt veszélyes lehet a világelsőre. A fehérorosz akár az első helyet is megszerezheti Párizsban, de legalábbis a füves szezonra megalapozhatja az előzést.

Iga Swiatek - Coco Gauff - Roland-Garros - a mérkőzés legjobb pillanatai

A tavalyi évhez hasonlóan most is Iga Świątek a Roland Garros legnagyobb esélyese, ám ezúttal közel sem akkora a fölénye.

2022-ben a lengyel teljesen váratlanul került a középpontba, amikor Ashleigh Barty bejelentette: másodszor is befejezi a pályafutását. Świątek azonban felnőtt a hirtelen megörökölt világelsőséghez, és egészen hihetetlen győzelmi sorozatba kezdett: győzött Dohában, Indian Wellsben, Miamiban, majd a salakra áttérve Stuttgartban és Rómában is. Mindent figyelembe véve 28 meccses győzelmi sorozattal érkezett meg a Roland Garrosra, ahol ennek megfelelően toronymagas favorit volt.
Idén Świątek két versenyt nyert meg (Dohában és Stuttgartban), és a többi tornán is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Közben viszont a madridi 1000-es döntőjében kikapott a világelsőségre törő Aryna Sabalenkától, Rómában pedig sérülés miatt feladta Elena Rybakina ellen a negyeddöntőt. Önmagában egyik vereség sem a szenzáció kategória: mind közül a madridi salak kedvez legkevésbé a lengyelnek, és az is érthető, hogy nem akart kockáztatni a sérüléssel.
Viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy idén két riválisa is rettentő kiegyensúlyozottan játszik, és hiába a salak a leggyengébb borításuk, a Roland Garroson sem szabad leírni őket.
„Szerencsére nem volt semmi komoly, csak pár napot kellett kihagynom. Még nem hevertem ki teljesen, de az első fordulóra rendben leszek. Ez most a legfontosabb” – mondta a sajtótájékoztatón Świątek. „Imádom ezt a versenyt, függetlenül attól, hol tartok a világranglistán, és milyen eredményeim voltak előtte. Örülök, hogy versenyezhetek, és hogy egészséges leszek az első fordulóban. Izgalmas időszak ez, az előzményektől függetlenül.”
picture

Iga Swiatek - Coco Gauff - Roland-Garros - a mérkőzés legjobb pillanatai

Świątek a sérülés és a rövid kihagyás pozitívumait is felismerte, ugyanis azt érezte, szüksége volt egy kis szünetre, hogy teljes erőből kanyarodhasson rá az év egyik legfontosabb versenyére. Stuttgartot követően folyamatosan játszott, ami erőnlétileg és mentálisan egyaránt kimerítő volt számára, idén viszont kihasználta az alkalmat a pihenésre. Azt ugyanis ő is pontosan tudja, mennyivel nehezebb feladat előtt áll, mint 2022-ben.
„Az egészen biztos, hogy teljesen más most a helyzet. Ugyanakkor az egész jó, hogy vannak mások, akik folyamatosan téged figyelnek. Rengeteg meccset játszottunk egymás ellen, szóval egészen remekül ismerjük a másik taktikáját. Ennek ellenére elég sokszor kell új feladatokat megoldanunk, ez teszi igazán izgalmassá, mert sosem volt ilyen a pályafutásomban. Valami ilyesmit kellett megoldania a Nagy Hármasnak, amikor több mint 30 alkalommal játszottak egymás ellen.”
„Örülök, hogy új dolgokat tanulhatok. Szeretnék keményen dolgozni, hogy egyre és egyre jobb legyek. Ez kétségtelenül extra motivációt jelent. Szezon közben azonban nincs sok lehetőségünk gyakorolni. Szóval igyekeztem kihasználni a lehetőséget, mert azt mondanám, hogy Indian Wells óta ez volt az első alkalom, amikor lassabban állhattam a feladatokhoz, és több időt fordíthattam a technikámra. Ez szerintem önbizalmat fog adni a versenyre is.”
Hogy ez elég lesz-e ezúttal, tud-e esetleg valami újat mutatni a riválisainak, az rövidesen kiderül. Mindenesetre szükség lehet rá, mert a szezon első Grand Slam-tornáját megnyerő Sabalenka Melbourne után sem lassított, Indian Wellsben és Stuttgartban döntőt játszott, Madridban pedig megszerezte karrierje második győzelmét. A fehérorosz teniszezőt 1400 pont választja el a világelsőségtől, így reális esélye van, hogy letaszítsa az első helyről Świąteket.
picture

Australian Open: Rybakina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Igyekszem nem koncentrálni erre. Minden alkalommal, amikor valami ilyesmire figyelek, legyen szó pontokról, ranglistáról, eredményekről, nem játszom jól. Igyekszem magamra és a játékomra összpontosítani, hogy minél jobban teniszezzek, és aztán meglátjuk, hogyan alakulnak a következő hetek” – fogalmazott Sabalenka, akitől azt is megkérdezték, készen áll-e arra, hogy átvegye az első helyet a rangsorban.
Szerintem igen. Nem tudom. De azt hiszem, hogy igen. Sokat fejlődtem, mindenem megvan ahhoz, hogy világelső legyek.
Sabalenka szerint jót tett a női tenisznek, hogy idén három kiemelkedő játékosa van a mezőnynek, akik folyamatosan arra kényszerítik a többieket, hogy ők is emeljenek a színvonalon. „Pontosan így kényszerített rá Iga is a fejlődésre. Ezt elég fontosnak tartom, és látványosak is ezek a párharcok. Az a közönség számára is jó, hogy ilyen meccseket láthat, és hogy ezek a topjátékosok ott vannak a versenyek végén is. Elvégre a döntőkben magas színvonalú találkozókat várnak.”
Az Australian Open női döntője kimondottan színvonalas volt, Sabalenkának pedig nagyot kellett küzdenie, hogy legyőzze Rybakinát. A kazah azóta visszavágott azért a vereségért az Indian Wells-i döntőben, és ő sem vett vissza a tempóból: Miamiban döntőbe jutott, Rómában pedig karrierje legnagyobb salakos sikerét könyvelhette el. Hihetetlen, de utóbbi győzelem kellett ahhoz, hogy Rybakina végre top 5-ös játékos legyen, ami a kiemelések szempontjából sem utolsó szempont.
„Szerintem salakon nyertem először versenyt, szóval azóta tudom, hogy salakon is képes vagyok jó teljesítményre, csak egy kicsit másképp kell felkészülnöm rá. Talán több időt vesz igénybe. Ugyanakkor mostanra tapasztaltabb is vagyok, sokat léptem előre erőnlét tekintetében, és rengeteg meccsem volt az idén. Nem számít, milyen borításon játszunk, ez mindig önbizalmat ad. Összességében igyekszem minden téren javulni, és most szerintem jó úton járunk.”
picture

Meglepetés a GS-győztesek rangadóján: a wimbledoni bajnok kiütötte a világelsőt

Rybakina már korábban is bizonyította, hogy salakon is veszélyes teniszező, 2021-ben épp a Roland Garroson játszotta le karrierje első Grand Slam-negyeddöntőjét. „Szép emlékeim vannak erről a versenyről, különösen a Serena elleni meccsről. Akkoriban az volt a legjobb eredményem a Grand Slameken, eljutottam a második hétig. Ez is önbizalmat ad salakon, örülök, hogy visszatérhetek, és szeretnék jól szerepelni.”
A kazah is érzi, hogy egyfajta rivalizálás van kibontakozóban közte és a két másik lány között, de nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget, mivel sokan vannak, akik még kiegyensúlyozottan teljesítenek. „Igaz, hogy jól játszottunk mostanáig, de úgy érzem, akadnak páran, akik szintén eléggé konzisztensek voltak. Ez még csak a második Grand Slam, ezen kívül pedig lesz még kettő, szóval hosszú a szezon. Meglátjuk, hogyan alakul, de remélhetőleg így folytatjuk mindannyian.”
Rég volt olyan Grand Slam, ahol a nőknél három játékos ennyire egyértelműen kiemelkedett volna, mint most. A trióra – ismerve a kifejezés eredetét – némileg bőkezűen ráaggatták a Nagy Hármas jelzőt, de azért rajtuk kívül is vannak veszélyes játékosok a táblán. Ons Jabeur idén szintén nyert salakon versenyt (még ha az zöld is volt), és ha egészséges, akkor mindenkire veszélyes lehet Párizsban. Az erőnléte ugyanakkor elég nagy kérdőjel ebben a szezonban.
Coco Gauffnak idén annyira nem ment a játék salakon (3-3-as mérleg 2023-ban), tavaly viszont döntős volt a Roland Garroson, és úgy érzi, mostanra érettebb játékos lett. És természetesen ott van Barbora Krejčíková is, aki 2021-ben megnyerte már ezt a tornát, és idén is volt kiemelkedő versenye, amelyen a világranglista első három helyezettjét legyőzte. A cseh játékos néhány napja az Eurosportnak is elmondta, képes lehet megnehezíteni Świątek, Sabalenka és Rybakina életét.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés