Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tsitsipas az őrület, Świątek a tökéletes nyugalom és az érinthetetlenség határán

Kálmán Laci

Frissítve 27/05/2022 - 10:24 GMT+2

A férfiak lehozták a Roland Garros ötödik játéknapját meglepetések nélkül. Ez sajnos azt is jelenti, hogy Fucsovics Márton, bár jól kezdett, végül nem bírt Marin Čilićcsel. Továbbjutott Daniil Medvedev és keservesen, de Stefanos Tsitsipas is. A nőknél Karolina Pliskova kiesése lehet egy kisebb, Simona Halep búcsúja pedig egy picit nagyobb meglepetés. Iga Świątek pedig továbbra is érinthetetlen.

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Lassan kitesszük a táblát, hogy Iga Świątek menetelésére jelző kerestetik. Már 30 (!) győzelemnél jár zsinórban.

Összefoglalónk a teljesség igénye nélkül készült, az ötödik játéknap teljes eredménysorát ITT találjátok.
Fucsovics Márton másfél szettig, sőt egy kicsit talán még tovább is, abszolút meccsben volt Marin Čilićcsel. A horvát ezután egyre agresszívebb lett, ráadásul még pontos is volt, amivel Marci sajnos nem tudott mit kezdeni. Erről a meccsről és a füves szezonról is kérdeztük őt a találkozó után.
„Szinte hibátlanul játszott, több nyerőt ütött, mint ki nem kényszerítettet. Második játszma 4-3-nál is volt egy breaklabdám, amire beütött három jó első szervát. Kicsit úgy éreztem, jó szerváival és agresszív játékával felőrölt” – mondta Fucsovics.
Daniil Medvedev ott folytatta, ahol az első fordulóban abbahagyta. Nem hajtott végre látványos mészárlást Györe László ellenében, de a győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Nyugodt volt, kiegyensúlyozott, úgyhogy ott van a harmadik fordulóban egy újabb kényelmes sikerrel.
„Őszintén szólva úgy gondolom, ő játszotta a jobb salakos teniszt” – nyilatkozta Medvedev. „De harcoltam, és kellően sokszor sikerült nekem egy labdával többet visszatennem a pályára, mint neki. Kemény meccs volt, de örülök a győzelmemnek.”
„Nem tudtam, hogy görcsöl vagy sérült, mindenesetre próbáltam futtatni őt, hogy hibázzon vagy üssön nyerőt, ha tud. Egyáltalán nem voltam magabiztos. Egy brék volt az előnyöm, ami salakon semmi. Tudtam, hogy ha visszajön a szettbe, a fájdalma csökken, a közönség pedig mögé áll. Az sosem könnyű helyzet.”
picture

Medvedev - Djere - Roland-Garros

Casper Ruud a finn Emil Ruusuvuorit győzte le három szettben, amivel zsinórban negyedszer jutott be a Garros harmadik fordulójába. Az ő meccse sem volt bonyolult, és a norvég annyit adott ki magából, amennyit kellett. Ha picit gondba került, mindig tudott emelni a színvonalon. Összesen négy bréklabdával szembesült, valamennyit hárítani tudta.
Magas színvonalú meccs volt az első ponttól az utolsóig” – mondta Ruud. „Szerintem mindketten jobban játszottunk, mint Barcelonában. Egyértelműen kihívás volt ez a találkozó, még akkor is, ha az eredmény alapján esetleg simának tűnik. Voltak kihagyott lehetőségeim, de összességében elégedett vagyok.”
A norvég annak is örült, hogy a közönség végre neki is drukkolt. „Az első meccsemen a közönség 98 százaléka nyilvánvalóan Jo mellett állt. Most azonban éreztem, hogy tisztelnek, hogy örülnek és tapsolnak a pontjaimnak. Azt hiszem, szereztem néhány rajongót az előző körben.”
picture

Casper Ruud - Emil Ruusuvuori - Roland-Garros

Ott van a harmadik fordulóban David Goffin is, ami fél éve még meglepetés lett volna, de az elmúlt hetek eredményeit figyelembe véve már nem is annyira. Négy szettben jutott túl Frances Tiafoe-n.
Stefanos Tsitsipas az első körös Musetti-féle thriller után sokkal nem vette vissza az izgalmakat. Ezúttal négy szettben megoldotta a Zdenek Kolar elleni találkozót, de nem múlott sokon, hogy megint döntő szett legyen a dologból.
Teljesen az őrületbe kergetett” – mondta Tsitsipas. „Hihetetlenül frusztráló volt. Az egész testét beletette a labdákba, elképesztő energiákat kellett mozgósítani. Gyorsan mozgott, gyorsan reagált, ő egy komplett játékos, úgyhogy nagyon nem volt könnyű megoldani ezt a meccset."
picture

A világranglistán 134. cseh tréfálta meg Tsitsipast, több mint négy órán át gyűrték egymást

A nőknél továbbjutott a harmadik kiemelt Paula Badosa, aki egy rendkívül fordulatos meccsen, három játszmában győzte le a szlovén Kaja Juvant. A spanyol lány a versenyben lévő játékosok között egyértelműen a második számú esélyes, a pechje az, hogy Iga Świątek ágán van.
Egy nagyon kemény meccs volt, és én pont erre számítottam” – mondta Badosa. „Szükségem van meccsekre, hogy jobban érezzem magam. Kicsit izgultam és feszült voltam, ő ugyanis minden labdát visszatett. Ezekben a pillanatokban igyekeztem nyugtatni magam, és közben olyan agresszívnek maradni, amennyire csak tudtam.”
picture

Paula Badosa - Kaja Juvan - Roland-Garros

A torna nagy meglepetése, és a hazaiak új kedvence Leolia Jeanjean, aki öt év után tért vissza egy térdsérülést követően. Meglehetősen simán verte Karolina Pliskovát, ami önmagában persze nem olyan nagy szenzáció, hisz a cseh lánynak nincs valami jó salakszezonja, meg amúgy sem dobban nagyokat a szíve ezért a borításért.
Nem tudom, mit mondjak. Olyasmi történik, amit el sem tudtam képzelni” – mondta Jeanjean. „Öt éve nem játszottam, most meg ott vagyok egy GS harmadik fordulójában. Magyarázatom sincs erre. Ez az első major tornám. Azt hittem, kiesek az első körben, erre megvertem egy top 10-est.”
picture

Leolia Jeanjean - Karolina Pliskova - Roland-Garros

Simona Halep három szettben kikapott a 19 éves kínai Qinwen Zhengtól. A korábbi bajnoknő szett és brékelőnyben volt, ám akkor mintha elvágták volna. Valószínűleg fizikálisan sem volt teljesen rendben, hisz a vérnyomását és a véroxigénszintjét is mérni kellett meccs közben.
Nagyon keményen dolgoztam ezért a győzelemért” – mondta Zheng. „Köszönöm a közönségnek, ez volt életem legjobb meccse. Először vagyok itt felnőttként, de nagyon nagy hatással van rám az itteni hangulat.”
A korábbi bajnoknő próbálta elvenni az élét a vereségnek. „Ez csak egy teniszmeccs, ennek megfelelően lazábban kell kezelnem. Valószínűleg túl nagy nyomást raktam magamra, túlságosan is jól akartam teljesíteni. Így aztán túlgondoltam a dolgokat, és pánikoltam. Tudom, hogy közhely, de jönnek új tornák, úgyhogy lesznek még esélyeim."
picture

'Nem tudtam koncentrálni' - Halep pánikrohamot kapott a Zheng elleni mérkőzésen

Iga Świątekre lassan elfogynak a jelzőink. Az egy dolog, persze hatalmas dolog, hogy a 30. meccsét nyerte zsinórban, de még ennél is extrább, hogy mindeközben csak 5 szettet vesztett, salakon pedig mindössze csak egyet. Az már csak hab a tortán, hogy olyan természetességgel osztja ki a 6:0-kat, ahogy más kortyolja a reggeli kávéját.
Amikor Fabrice Santoro a meccs utáni interjúban egy ringbe lépés előtt álló harcoshoz hasonlította őt, Świątek elismerte, hogy ez olyasmi, amin nagyon sokat dolgozott.
Ez egyáltalán nem természetesen jön belőlem” – mondta a világelső. „Azóta dolgozom ezen, hogy elkezdtem teniszezni. Azt, hogy koncentrált vagyok, és nyomást akarok helyezni az ellenfelemre, hogy bennem van a kezdeményezőkészség, ki tudom vinni a pályára. Nem könnyű, hogy felspannoljam magam és zónába kerüljek. Egyre jobb vagyok benne, de még mindig nem vagyok mestere.”
picture

Könnyed győzelem, sorozatban a harmincadik - Swiatek a Garroson is megállíthatatlannak tűnik

Könnyűnek indult, aztán kutyakemény meccs lett a ranglista- 11. Jessica Pegula második körös találkozójából, végül aztán döntő szettben túljutott Anhelina Kalininán. A késő esti meccs óriási fordulatokat hozott Alizé Cornet és Jelena Ostapenko között. Egyik lány sem arról híres, hogy finomkodna a labdával, amit meg lehet ütni, azt ők megütik. Ennek megfelelően hatalmas adok-kapok alakult ki a játékosok között, amelyből a hazai közönség által is támogatott Cornet került ki győztesen.
A hatodik játéknapon is tartsatok velünk az Eurosport képernyőjén, valamint kövessétek digitális platformjainkat is. Pénteken megint jön a spanyol armada Nadallal és Alcarazzal az élen, de például lesz egy olyan női meccs is, amely a két résztvevő stílusából kiindulva egész egyszerűen nem lehet rossz. Szívből ajánljuk tehát Belinda Bencic és Leylah Fernandez összecsapását.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés