Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nincs már magyar a női mezőnyben, búcsúzott a hazai legenda és újabb nagy név esett ki

Szabó Bence

Publikálva 25/05/2022 - 10:30 GMT+2

Kevesebb meglepetést hozott a Roland Garros kedden, de így is bőven akadtak figyelemre méltó meccsek. Jo-Wilfried Tsonga nagyit küzdve búcsúztatta pályafutását a hazai közönség előtt, Benoit Paire újabb nyilatkozatával hívta fel magára a figyelmet, a magasan kiemelt játékosok közül ezúttal Denis Shapovalov szaladt bele a vereségbe, miközben Daniil Medvedev meglepően jól kezdett.

Jo-Wilfried Tsonga

Fotó: Getty Images

Kedden jobban érvényesült a papírforma, de azért így is akadtak meglepetések.
A francia nyílt teniszbajnokság menetrendjéről IDE KATTINTVA minden szükséges információ megtalálható, a teljes eredménysornak pedig ITT lehet utánanézni.
Az első forduló utolsó játéknapjára is maradt magyar érdekeltségű mérkőzés a Roland Garroson. A pályafutása második Grand Slamén induló Udvardy Panna a selejtezőből főtáblára jutó mexikói Fernanda Contreras Gomezzel játszott, és két szettben 7-6, 6-3-ra vereséget szenvedett.
Udvardy dolgát egy csuklósérülés is nehezítette, de a meccs után így is arról beszélt, egy verhető ellenféltől kapott ki. Vele készült interjúnkat, amiben az egyéni vereség mellett a páros esélyekről is nyilatkozott, itt lehet elolvasni.
A női mezőnyben egyébként az első két nap komoly meglepetései után mintha kis késéssel megérkezett volna a papírforma a Garrosra, aránylag nyugodt napot zártak az esélyesek. A magasan kiemelt játékosok közül Danielle Collins, Jessica Pegula vagy Paula Badosa simábban nyertek, többeknek viszont három szettbe került lerendezni a továbbjutást.
Így járt a nagy nevek közül a korábbi világelső és Garros-győztes Simona Halep, aki a 19 éves német Nastasja Schunk ellen nyert döntő játszmában. A román teniszező tavaly sérülés miatt kihagyta a tornát, játékán pedig eleinte meg is látszott, hogy két éve nem járt a párizsi salakon, a főtáblára szerencsés vesztesként felkerülő Schunk 3-0-ra is elhúzott az első szettben.
picture

Simona Halep

Fotó: Eurosport

Bár az első játszmát Halep innen fordítva behúzta, az igazi ébresztőt csak az adta meg neki, hogy fiatal ellenfele a második szettben a 27. ki nem kényszerített hibáját kihasználva 6-1-el egyenlíteni tudott. A döntő játszmában aztán a korábbi világelső sok kérdést már nem hagyott, ezúttal ő nyert 6-1-re és szerezte meg a továbbjutást.
Halep a mérkőzés után a pozitívumokra helyezte a hangsúlyt.
„Tavaly nem játszottam itt, szóval eléggé hiányzott már. Boldog vagyok a győzelemmel, bár nem volt könnyű. (Schunk) nagyon jól játszott a második szettben, keményen ütött és erre nem volt válaszom. A végén koncentrált tudtam maradni és örülök, hogy be tudtam fejezni a meccset. Az első kör sohasem egyszerű. Jobban játszani, ez a célom a következő fordulóra. Minden körben a legjobbamat szeretném nyújtani és küzdeni, ahogy ma is tettem.”
Hogy az első fordulók mennyire nem könnyűek, arról Aryana Sabalenka is tudna mesélni Halepnek. A hetedik kiemelt fehérorosz játékos a világranglistán köztük lévő 94 pozíció ellenére csak szetthátrányból fordítva tudta legyőzni a francia Chloe Paquetet.
picture

Aryna Sabalenka celebrates victory in their semi-final match against Paula Badosa of Spain during day six of the Porsche Tennis Grand Prix Stuttgart 2022 at Porsche Arena on April 23, 2022 in Stuttgart, Germany

Fotó: Getty Images

A férfiaknál jóval több volt a meglepetés, a nap nagy sztoriját viszont egy papíron az esélyeknek megfelelően záródó párharc szolgáltatta. Jo-Wilfried Tsonga már korábban bejelentette, hogy a Garros lesz az utolsó tornája, a francia játékos így tegnap a Casper Ruud elleni négyszettes vereséggel zárta a pályafutását. Tsonga három szettben is rövidítésre kényszerítette ellenfelét, amiből egyet meg is nyert, az utolsó játszma hajrájában pedig egy kisebb ápolás után is visszatért küzdeni, a közönség így még egyszer, utoljára állva tapsolhatta meg őt egy adogatásánál.
„Azt gondoltam, hogy a pályán fogom befejezni a meccset. Így akartam búcsúzni, pályán, a legjobb teniszemet nyújtva. Azt gondolom, ezt tettem. Bárhogy is alakult volna, nem lett volna második meccsem, mert ma mindent kiadtam magamból.”
A mérkőzés után Ruud sem a meccsről, sokkal inkább ellenfeléről akart beszélni, a szervezők pedig egy, a nagy négyestől jövő búcsúüzenettel is meglepték Tsongát.


Egy másik emlékezetes pillanat szintén nem egy eredményhez volt köthető. Benoit Paire kiesése Ilya Ivashkával szemben sem a ranglistahelyezését nézve, sem az ismert motivációs gondjairól tudva nem volt meglepő, a francia játékos viszont a meccs után tett róla, hogy megint a figyelem középpontjába kerüljön. Paire külön kérte, hogy a találkozó után vesztesként is nyilatkozhasson a sajtónak, a meccsről viszont nem nagyon beszélt, az orosz-ukrán háború miatt kialakult wimbledoni helyzetbe viszont alaposan beleállt. Erről itt írtunk részletesebben.
Eredmények tekintetében a nap legnagyobb szenzációja egészen a program végére maradhatott volna, de Stefanos Tsitsipas végül kétszettes hátárnyból megfordította a Lorenzo Musetti elleni mérkőzését. A görög játékos az este utolsó meccsét játszotta a Philippe-Chatrier-n, a pályán, ahol utoljára a tavalyi döntőben lépett pályára és szenvedett vereséget kétszettes előnyből. Tsitsipas viszont a rossz kezdés után elkergette a múlt árnyait és megfordította az éjfélnél is tovább nyúló meccset.
A mérkőzés után a negyedik kiemelt arról beszélt, szervájának feljavulása volt a kulcs a győzelemhez.
Nagyon nem éreztem a szerváimat… Nem is igazán az első pár játékban volt baj, de utána teljesen összeomlott a dolog. Egyszerűen nem jött össze, ez pedig megzavart. Amint ráéreztem, visszaállt a rutinom is, és tudtam, hogy innentől egy más meccs lehet… Én úgy látom, nem lett volna fair, ha más végeredmény születik.”
A továbbjutás után Tsitsipas a tőle megszokott kamerára írt üzenetet sem hagyta ki, ezúttal -
„Hagyd a lelkedet a pályán és Valhalla vár majd rád
- volt a szöveg. Mernénk rá fogadni, hogy a nemrég bemutatott Az északi című film volt a görög inspirációja. Ha filmnézős kedvében van, a pihenőnapon bőven lesz ideje pótolni az Éjfélkor Párizsban című Woody Allen klasszikust is…
Tsitsipas továbbjutásával a nap meglepetését Denis Shapovalov szolgáltatta, aki nem csak kiesett, hanem három szettben kapott ki Holger Rune-nel szemben. A hideg, szeles körülmények megzavarták a kanadai teniszezőt, aki 53 ki nem kényszerített hibát hozott össze, a Garros főtábláján debütáló Rune így tulajdonképpen simán jutott tovább.
„Jó érzés. Ezért dolgozol minden nap, hogy a legnagyobb tornákon játszhass. Az, hogy ilyen játékosok ellen léphetek pályára, mint Denis, nagyszerű számomra, ez fantasztikus szint. Nagyon elégedett és boldog vagyok azzal, ahol jelenleg tartok. Pozitívan álok a dolgokhoz és minden nap keményen dolgozok, hogy jobb legyek.”
- nyilatkozta az elégedett győztes a meccs után.
Insta: https://www.instagram.com/p/Cd80b23ufs3/
A nagy sztárok közül a második kiemelt Daniil Medvedev viszont a koránt sem ideális felkészülése ellenére szinte erődemonstrációval kezdte meg a tornát, az argentin Facundo Bagnist győzte le három szettben, 6-2, 6-2, 6-2-re. Medvedev a meccs után arról beszélt, tavaszi műtétje után úgy gondolat, a salakszezon hátralévő részét ki kell majd hagynia, ehhez képest meglepően gyorsan javult fel a játéka.
„Őszintén, elég jól érzem magam. Amikor megvolt a műtét, azt gondoltam, salakon már nem játszom. Az orvosomnak és az erőnléti edzőmnek hála viszont gyorsan visszarázódtam, már múlt héten is pályára tudtam lépni, ami nehéz meccs volt, de örülök, hogy legalább egyszer játszhattam felkészülés gyanánt a Garros előtt és így jó állapotban érkeztem. Fizikailag 100%-os vagyok és remélem, jól is játszom majd.”
Érdemes lesz velünk tartani szerdán is! Kezdődik a második forduló, és újabb igazi all star-nap jön a Garroson, nem kevesebb, mint nyolc GS-győztes lép pályára, köztük Rafa Nadal és Novak Djokovic.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés