Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal: Nem juthatok messzire ezen a tornán, ha állandóan az egészségemmel foglalkozom

Németh Dániel

Frissítve 26/05/2022 - 10:03 GMT+2

Rafael Nadal egy picit megunta, hogy állandóan a sérüléséről kérdezik, és most már inkább csak a teniszre összpontosítana. Egyelőre ezzel minden rendben, hiszen ismét könnyedén vette az akadályt, csakúgy, mint a világelső Novak Djokovic. Carlos Alcaraz és Alexander Zverev azonban igencsak mélyre kellett, hogy ásson, becsületükre legyen mondva: meg is tették ezt.

Rafael Nadal

Fotó: AFP

A férfiaknál két esélyes is a szakadék szélén táncolt, a nőknél pedig két nagyobb név búcsújával zárult a szerdai program.
Egy nehezebb játszma becsúszott ugyan, ám Novak Djokovic összességében magabiztosan, három szettben jutott a 32 közé. Az Alex Molčan elleni meccsnek természetesen hatalmas favoritként futott neki, ám a párosításnak adott némi pikantériát, hogy a szlovák teniszező mellett az a Marian Vajda dolgozik, aki éveken keresztül segítette a szerb klasszis munkáját. Djokovicot azonban ez nem zavarta meg, 6:2, 6:3, 7:6-re legyőzte Molčant, a formája pedig változatlanul biztató.
„Egyelőre minden jól alakult. Elégedett vagyok azzal, ahogyan a pályán érzem magam, az ütéseimmel. Azt is figyelembe kell venni, hogy ma elég nehéz körülmények vártak minket, én pedig egy salakspecialistával játszottam, aki trükkös ellenfél, ráadásul a múlt héten döntőt is játszott. A harmadik szettben visszaengedtem a brékelőnyt követően, de jól kezeltem az idegeimet, és remekül játszottam a tie-breakben. Örülök az első két fordulóban mutatott játéknak” – mondta Djokovic.
A világelsőt arról is megkérdezték, mennyire követi a többiek eredményeit. „Tudod, hogy mit játszanak a többiek, nálam legalábbis ez a helyzet, és tudom, hogy mindenki követ mindenkit. Ez is része a Grand Slameknek és a nagyobb tornáknak, figyelsz arra, mit csinálnak a nagyok. Ugyanakkor nem ez tölti ki a mindennapok nagy részét, nem erre fordítjuk a legtöbb energiát. Tudod az eredményeket, de nem rajtad múlik, hogy ők mit csinálnak, neked a győzelemre és a jó eredményekre kell figyelned.”
picture

Novak Djokovic - Alex Molcan - összefoglaló

Djokovichoz hasonlóan Rafael Nadal is újabb könnyű győzelmen van túl, 6:3, 6:1, 6:4 arányban búcsúztatta Corentin Moutet-t. A 13-szoros bajnok mozgásán ezúttal sem érződött, hogy bármiben is korlátozná a sérülése, könnyedén tartotta a lépést az intenzív labdamenetekben, és egy pici kihagyást leszámítva kiváló meccset zárt. Moutet főleg a harmadik szettben tudott ellenfele lenni Nadalnak, de amikor kellett, mindig feljebb kapcsolt a spanyol.
„A 6:1-et azért jobban szeretem” – felelte Nadal arra a kérdésre, jót tesznek-e neki az ehhez hasonló, nehezebb szettek. „Volt az elején egy nagyon rossz játékom, ami után vissza kellett jönnöm. Jó munkát végeztem. Akkor is elkövettem pár hibát, amikor a meccsért szerváltam. Örülök, hogy egy jó játékkal sikerült befejeznem a meccset. Örülök, hogy három szettben jutottam tovább, és így lehetőségem van arra, hogy folytassam a munkát, és felkészülhessek egy újabb nehéz ellenfélre.”
Az egészségi állapotára vonatkozó kérdéseket azonban kezdi egy kicsit unni a spanyol klasszis. „Róma után és a mostani torna előtt is sokan beszéltem az egészségemről. Szerintem mindig tisztelettel válaszoltam ezekre a kérdésekre, de most már inkább a teniszről beszélnék. Miután befejeztük, meglátjuk, hogy mi lesz a testemmel, de most a teniszre kell összpontosítani. Nem juthatok messzire ezen a tornán, ha minden egyes nap az egészségem miatt aggódok, nem igaz?”
picture

Rafael Nadal - Corentin Moutet - összefoglaló

Stefanos Tsitsipas után Alexander Zverevnek is kétszettes hátrányból kellett fordítania egy fiatal teniszező ellen, ám Lorenzo Musettivel ellentétben Sebastian Baeznek reális esélye volt, hogy elhozza a döntő játszmát. „Nagyon jó meccset játszott, különösen az elején. Ma egyáltalán nem volt meg a ritmusom, nagyon szeles volt az idő, teljesen mások voltak a körülmények, mint az előző alkalommal, és időbe telt, mire megérkeztem a meccsbe” – ismerte el a német.
Carlos Alcaraz is túl van az első komolyabb tesztjén a Roland Garroson, a rutinos Albert Ramos-Vinolas igencsak megszorongatta a férfi tenisz új sztárját. Olyannyira, hogy többször is Ramos-Vinolas kezében volt a meccs, a negyedik szettben adogathatott a győzelemért, sőt, mérkőzéslabdája is volt, a döntő szettben pedig ő brékelt először. Alcaraz azonban – helyenként egészen szenzációs labdamenetekkel – megfordította a meccset, és bejutott a 3. fordulóba.
„Nagyon tisztelem őt, tudtam, hogy remek, de kemény mérkőzés lesz. Elégedett voltam a játékommal, mivel képes voltam visszajönni, és a végén legyőzni őt” – fogalmazott Alcaraz. „A negyedik szett elején brékelőnyben voltam, ő pedig azonnal visszajött, de tudtam, hogy lesznek lehetőségeim a negyedik szettben, különösen a végéhez közeledve. Szóval végig hittem magamban. Nyilván nehéz volt, sosem könnyű meccslabdát hárítani, de hiszek magamban.”
picture

Carlos Alcaraz - Albert Ramos-Vinolas - Roland-Garros

Alcaraz azt is elmondta, kétségtelenül növeli rajta a nyomást, hogy ennyit beszélnek róla, ő azonban próbálja ezt kizárni. „Mindig közrejátszanak az idegek a meccsek alatt, ma azonban nem éreztem azt, hogy ideges lennék. Talán a végén, a meccslabdánál megfordult a fejemben, hogy egyetlen pont választ el a kieséstől, de arra gondoltam: itt vagyok a Garroson, próbálom kiélvezni a pillanatot. Erre gondoltam a negyedik és az ötödik szettben, mosolyogtunk is a csapatommal. Élvezem ezeket a csatákat.”
A nőknél két magasan rangsorolt játékos is búcsúzott: Maria Sakkarit a sérülés után visszatérő Karolina Muchova búcsúztatta két tie-breakes szettben, míg Emma Raducanut három szettben győzte le Aliaksandra Sasnovich. Továbbjutott viszont Angelique Kerber, Victoria Azarenka, Amanda Anisimova, Coco Gauff, Leylah Fernandez, illetve Belinda Bencic. A svájci ráadásul könnyedén, két szettben győzött Bianca Andreescu ellen.
„Nagyszerű meccset játszott” – mondta a Muchova elleni összecsapásról Sakkari. „Grand Slameken mindig extrém jól játszik, és ma egyszerűen ő volt a jobb játékos, ezt el kell ismernem. Az utolsó pontban rámentem a tenyeresre, nem jött be. Csalódott vagyok, mert ez a kedvenc tornám. Ugyanakkor vannak pozitívumok is, mivel újra pályán voltam, jól éreztem magam, harcoltam. Élvezem a pályán eltöltött időt, tudom, hogy hamarosan nagyszerű dolgok történnek majd.”
picture

Karolina Muchova - Maria Sakkari - Roland-Garros

Raducanu a meccset követően kiemelte, hogy egyre jobban érezte magát salakon, sok mindent megtanult a borításról, és már nagyon várja, hogy füvön, hazai közönség előtt játszhasson. „Elég hosszú és fizikális volt ez a meccs. Az ellenfelem remekül játszott, nagyon keveset hibázott. Azt mondanám, hogy a meccs végig hasonló mederben folyt, a nagy pontokat leszámítva, a második és a harmadik szettben jobban játszotta le ezeket.”
Úgy értem, hogy 1:1-nél hosszú játékok voltak, amelyekben mindkettőnk előtt adódtak lehetőségek, ez oda-vissza ment.
A kiemeltek búcsújával egyre nyíltabb a tábla, amelynek akár Angelique Kerber is lehet az egyik nagy nyertese, aki Elsa Jacquemot-t két játszmában legyőzte. „Mindenki tudja, hogy nem ez a kedvenc borításom. Számomra ez az évnek azon szakasza, amikor csak a meccsekre figyelek, nem nagyon tekintek előre. Nem könnyű ez a verseny nekem, de most nem foglalkozok a múlttal, próbálom élvezni a jelent és a mai sikert. Holnap pihenő, pénteken pedig már a harmadik körben játszom” - nyilatkozta Kerber.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés