Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal, Djokovic, Alcaraz, Zverev – óriási nap jön a Roland Garroson

Nagy Benjámin

Frissítve 28/05/2022 - 21:48 GMT+2

Vasárnap nyolc egyes nyolcaddöntőt rendeznek Párizsban, ahol kiderül, az év második Grand Slam-tornáján már a negyeddöntőben összejön-e a Novak Djokovic-Rafael Nadal álommeccs. Tovább menetelhet Carlos Alcaraz és Alexander Zverev is, a hölgyeknél pedig kiderül, lesz-e az alsó ágonkorábbi GS-bajnok a legjobb nyolc között.

Rafael Nadal

Fotó: Eurosport

Nyolcaddöntőkkel folytatódik vasárnap a Roland Garros.

Mind a hölgyeknél (alsó ág), mind a férfiaknál (felső ág) négy mérkőzést rendeznek, és bár a női tornán is nagy izgalmakra van kilátás – az Emma Raducanut és Angelique Kerbert is kiejtő Aliaksandra Sasnovich a zsinórban nyolc meccse veretlen Martina Trevisannal, a tavaly negyeddöntőig jutó Coco Gauff Elise Mertensszel, míg a világelső Iga Świąteken kívül a mezőny egyetlen állva maradt korábbi Grand Slam-győztesének számító Sloane Stephens az utóbbi időszakban nagyon meggyőzően teljesítő Jil Teichmann-nal találkozik –, mégis a férfiak vihetik a prímet.
Szokás szerint kiemeltünk öt meccset, amit nagyon várunk a programból.
Felix Auger-Aliassime-Rafael Nadal (Philippe-Chatrier, második meccs)
Egy.
Ha a 2016-os Garrost és a Marcel Granollers elleni visszalépést nem számítjuk, 2005 óta egyetlen egy olyan alkalom volt, amikor Rafael Nadalnem jutott be a legjobb nyolc közé Párizsban, 2009-ben Robin Söderling búcsúztatta őt a 4. fordulóban.
Ezúttal Felix Auger-Aliassime próbálja meg a „lehetetlent”, egyben „elrontani” azt az élményt, hogy az utolsó hét elején, már a negyeddöntőben összejöjjön a Djokovic-Nadal álommeccs. A kanadai a madridi mesterversenyen Alexander Zverevtől, Rómában Novak Djokovictól kapott ki két szettben a nyolc között, míg a Garroson egy Juan Pablo Varillas elleni Ha a 2016-os Garrost és a Marcel Granollers elleni visszalépést nem számítjuk, 2005 óta egyetlen egy olyan alkalom volt, amikor Rafael Nadalnem jutott be a legjobb nyolc közé Párizsban, 2009-ben Robin Söderling búcsúztatta őt a 4. fordulóban. ötszettessel kezdett, majd háromban ejtette ki Camilo Ugo Carabellit és Filip Krajinovicot is. Utóbbit többek között ilyen pontoknak is köszönhetően győzte le:
Nadal tükörsimán menetel eddig, Jordan Thompson, Corentin Moutet és Botic van de Zandschulp sem jelentett neki különösebb gondot (
), és bár Auger-Aliassime ellen is egyértelmű esélyesnek számít, figyelmeztető jel lehet, hogy legutóbb épp egy kanadai, Denis Shapovalov tudta őt legyőzni, ráadásul épp egy nyolcaddöntőben, a római versenyen.
Külön pikáns lesz a meccs abból a szempontból, hogy Auger-Aliassime-nak az a Toni Nadal az edzője, aki éppenséggel Rafa nagybátyja. Hogy ez kinek lehet előny vagy hátrány, nem tudni, mindenesetre Nadal így nyilatkozott a helyzetről:
„A (van de Zandschulp elleni) meccsem után beszéltem Tonival. Személy szerint nekem teljesen egyszerű a helyzet, hiszen ő a nagybátyám. Nem hiszem, hogy a vesztemet akarja, ugyanakkor profiként nyilván a tanítványa győzelmén fog munkálkodni. Nekem ez a körülmény nem jelent problémát, és tudom, hogy ő is a legjobbat akarja nekem.”
Novak Djokovic-Diego Schwartzman (Suzanne-Lenglen, második meccs)
A világelső szerbet érezhetően semmi és senki nem zökkenti ki abból az állapotból, ami két részből tevődik össze: egyrészt ellenállhatatlanul teniszezik (Rómában sem vesztett szettet, és Yoshihito Nishioka, Alex Molcan, valamint Aljaz Bedene sem tudta meglepni őt), másrészt hol Giro d’Italiát néz bemelegítést gyanánt, hol azzal van elfoglalva, milyen ikonok ülnek a lelátón. Bedene ellen például arra törekedett, hogy Arsene Wengernek, Clarence Seedorfnak és Zinedine Zidane-nak is megfeleljen.
Schwartzman ellen azonban még úgy sem mehet biztosra, hogy az eddigi hat összecsapásukat egyaránt ő nyerte. Az argentin ugyanis bárkire veszélyes lehet salakon, Monte-Carlóban negyeddöntőig, Barcelonában elődöntőig jutott, a Garroson pedig Andrey Kuznetsov legyőzése után 0-2-ről fordított Jaume Munar ellen, majd meglepően simán verte Grigor Dimitrovot.
Djokovic pontosan tudhatja, hogy mennyire nehéz Schwartmannal játszani a Garroson, hiszen a 2017-es 3. fordulóban csak öt szettben, 2-1-es hátrányból felállva tudott nyerni ellene.
„Diego az egyik leggyorsabb srác a Touron, akinek ráadásul a legjobb eredményei salakpályás versenyekhez köthetők. Nehéz lesz ellene játszani, ezt már több borításon is tapasztaltam. Egy dologban lehetsz biztos ellene, hogy a labda mindenképpen visszajön a térfeléről. Úgy érzem, készen állok a küzdelemre annak ellenére is, hogy viszonylag kevés időt töltöttem a pályán.”
picture

Novak Djokovic

Fotó: AFP

Karen Khachanov-Carlos Alcaraz (Philippe-Chatrier, negyedik meccs)
Zsinórban a 14. győztes meccsére készül a 18 éves spanyol, aki Sebastian Korda ellen „kiegyenesítette” azt, ami majdnem elment Albert Ramos-Vinolasszal szemben. Juan Ignacio Londero könnyed legyőzése után ugyanis a honfitársnak meccslabdája is volt ellene, de többször is felállt a padlóról és megfordította a négy és fél órás meccset. A mozgásán legutóbb ez szinte egyáltalán nem látszott, Korda brékelni sem tudta őt.
„Mr. 4 szett”, azaz Khachanov ellen is ő számít esélyesnek. Az orosz játékos Nuno Borgest, Hugo Dellient és Cameron Norrie-t is négy játszmában ejtette ki, utóbbi meccs végeredménye ráadásul meglepetésnek is nevezhető, hiszen egy fokkal a brit számított esélyesebbnek.
Alcaraz 2006 óta a legfiatalabb férfi játékos a legjobb 16 között a Garroson (akkor Novak Djokovic jutott tinédzserként a nyolcaddöntőbe), de jól tudjuk, hogy a különböző rekordok megdöntése nála egészen más dimenzióban mozog. Noha Khachanovval még sosem játszott, talán ő maga is csalódásként élné meg, ha nem léphetne pályára a torna utolsó hetén.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Leylah Fernandez-Amanda Anisimova (Philippe-Chatrier, első meccs)
19 éves, balkezes kanadai a hozzá hasonlóan Floridában élő, 20 éves, jobbkezes amerikai ellen.
Megtippelni sem nagyon lehet, hogy a tavalyi US Openen döntőig jutó Fernandez, vagy a 2019-es Garroson elődöntős Anisimova az esélyesebb, hiszen egyrészt az eddigi egyetlen profi meccsükből nem lehet kiindulni (idén márciusban Indian Wellsben találkoztak, a harmadik szett előtt Anisimova feladta), másrészt mindketten meggyőzően teljesítettek az utóbbi napokban: Fernandez Kristina Mladenovicot, Katerina Siniakovát és Belinda Bencicet verte, míg Anisimova Naomi Osakát, Donna Vekicet és a meccset a harmadik szett közepén feladó Karolina Muchovát.
Ami Fernandez mellett szólhat, hogy legutóbb akkor nyert bármilyen salakos tornán legalább három meccset, amikor 2019-ben bajnok lett a Garroson a juniorok között, de a junioroknál 2016-ban döntős Anisimova sem panaszkodhat, hiszen a felvezetőversenyei mindegyikén (Charleston, Madrid, Róma) eljutott a negyeddöntőig.
picture

Leylah Fernandez

Fotó: AFP

Alexander Zverev-Bernabe Zapata Miralles (Suzanne-Lenglen, harmadik meccs)
Az egyik legsimább vasárnapi negyeddöntőnek ígérkezik a német és a spanyol első összecsapása, még akkor is, ha Zapata Mirallesnél több salakos meccsetidén nem nagyon játszott senki az egész mezőnyből: harmincnál tart eddig, ebből hat a Garrosról van, hiszen selejtezősként jutott a főtáblára, ahol három amerikait (Michael Mmoh, Taylor Fritz, John Isner) győzött le.
Az Isner elleni, pénteki ötszettes kétségtelenül többet vett ki belőle, mint Zverevből a Brandon Nakashima elleni, helyenként eléggé szoros 3-0 és az ezzel járó mexikói hullám:
A Monte-Carlóban és Rómában elődöntős, Madridban döntős német Sebastian Ofner ellen is szettveszteség nélkül nyert, ám Sebastian Baez ellen 0-2-ről, majd a döntő játszmában meccslabdáról kellett fordítania.
A továbbjutó a Khachanov-Alcaraz győztesével játszik.
Természetesen minden mérkőzés élőben látható csatornáinkon, valamint az eurosport.hu-n és az Eurosport applikációban is. Tartsatok velünk!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés