Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal, Alcaraz és a fiatal francia üdvöske – ezek várnak ránk a Garros hatodik napján

Sergő Z. András

Frissítve 26/05/2022 - 21:38 GMT+2

Feltörekvő tehetségek, másodvirágzásukat élő rutinos rókák és a végső győzelemre is esélyes teniszezők is pályára lépnek a Roland Garros hatodik játéknapján. A férfi és női egyes tábla 16 pénteki meccséből ajánlunk most ötöt, amire különösen érdemes lesz odafigyelni.

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Öt játéknap után Párizsban lezajlott két teljes forduló a férfi és női egyes versenyszámban. Mindkét nemből 32-en maradtak tehát, akik pénteken és szombaton küzdenek meg a legjobb 16 közé jutásért. Pénteken összesen 16 végeredmény várható, ha az eső, vagy más zavaró tényező nem befolyásolja a programot. Ezekből ajánljuk most az öt legjobbat, legérdekesebbet.

(27, USA) Sebastian Korda – Carlos Alcaraz (6, ESP). Philippe-Chatrier pálya, 20.45

Ez az a torna, ahol minden szem Alcarazra szegeződik, ahol az a legfőbb kérdés, meddig jut a ma már egyik fő esélyesnek tartott spanyol, aki tavaly még selejtezőből indult ugyanitt. Való igaz, hogy elképesztő szériában van. Az elmúlt 12 mérkőzését megnyerte, ebben benne van két tornagyőzelem, egy 500-as Barcelonában és egy Masters Madridban. A salakszezon tehát úgy indult, ahogy arra számítottunk, Alcaraz pedig éppen abban a harmadik fordulóban jár pénteken, ameddig tavaly jutott. Az tehát a kérdés, eddig kötelezőnek vettük-e a haladást, és innentől kell-e úgy számolni, hogy azzal lemérjük a fejlődést.
Ellenfele az a szintén nagyon fiatal amerikai Sebastian Korda lesz, aki utoljára – és az idei salakszezonban egyedüliként – tudta megverni Alcarazt Monte-Carlo második fordulójában. Kevés győzelme közül volt ez az egyik az amerikainak a Roland Garros előtt, azonban az is szólhat az amerikai mellett, hogy jóval kevesebb játékperccel érkezik a péntek esti találkozóra. Amíg Alcaraz egy 4,5 órás, ötjátszmás összecsapásban kerekedett felül honfitársán, addig Korda két könnyű 3-0-n van túl.
picture

Carlos Alcaraz - Albert Ramos-Vinolas - Roland-Garros

A pillanatnyi forma és a két versenyző között amúgy kétségtelenül meglévő különbség azonban a spanyol felé fogja valószínűleg billenteni a mérleget, tippünk szerint 3-1 arányban.

(14, SUI) Belinda Bencic – Leylah Annie Fernandez (CAN, 17). Philippe-Chatrier pálya, 12:00

Két, viszonylag magas kiemeléssel érkező játékos összecsapása hozhat érdekességeket. Nemcsak azért, mert az olimpiai bajnoki címvédő csap össze az US Open döntősével, akinek akkori menetelése pontosan akkora szenzáció volt, mint a későbbi győztes Emma Raducanué. Bencic Madridban és Rómában kicsit gyengébben szerepelt, előtte azonban megnyerte a Charlestonban rendezett 500-as tornát, mondhatni tehát, nem minden előjel nélkül érkezett Párizsba. Ráadásul eddig itt is hasít.
A Jani Réka elleni első fordulóban ugyan nem nagyon kellett sajnos megerőltetnie magát, de a folytatásban a korábbi Grand Slam-győztes Bianca Andreescu sem tudott hat játéknál többet elvenni a svájcitól.
Idén tavasszal Fernandez is tudott tornát nyerni, igaz, Monterrey-ben, keménypályán. Ráadásul kevésbé felkészülten érkezett Párizsba, salakon eddig csak öt meccset játszott, abból kettőt nyert. Ezt a Roland Garroson már megduplázta Kristina Mladenovic és Katerina Siniakova ellen, ráadásul sok játékot ő sem pazarolt. Ha pedig a torna eddigi statisztikáinak összesítését figyeljük, Iga Świątek mögött a második helyen áll. Különösen erős a hálójátéka, a fogadásai és az is, hogy kiváló százalékkal használja ki a breaklabdákat.
Ezek alapján könnyen lehet, hogy kisebb meglepetést tud okozni, és három játszmában legyőzi svájci ellenfelét.

(18, BUL) Grigor Dimitrov – Diego Schwartzman (ARG, 15). Simonne-Mathieu pálya, 11.00

Nehéz megtippelni a továbbjutót a harmadik számú pálya első meccsén is, így akár egy hosszú lefolyású összecsapás is kinézhet péntek délelőtt. Különösen, hogy eddigi két salakos mérkőzésük közül mindketten egyet-egyet nyertek. Más kérdés, hogy az egyik hat évvel ezelőtt volt, a másikat pedig a bolgár nyerte az idei madridi tornán játszmaveszteség nélkül.
És bizony, nem volt rossz tavasza a bolgárnak, aki korábbi top 10-es sikerei szintjén talán nincs még, de ha egy kicsit tudna emelni a játéka színvonalán, nem lenne messze. Monte-Carlóban is elődöntőig ment, de előtte, Indian Wellsben is játszhatott négyet. Eddig hat játszmában 10 játékot veszített el összesen. Kérdés, mire megy akkor, ha egy többre hivatott, nagyobb ellenfél kerül elé.
Mert Diego Schwartzman kétségtelenül nagy ugrás Marcus Giron és a vállműtétből visszatérő Borna Ćorić után. Az argentin kifejezett salakspecialista, eddigi négy tornagyőzelméből három ezen a borításon született. Utoljára tavaly márciusban nyert, de idén Barcelonában és Monte-Carlóban is negyeddöntőig ment. Itt egyelőre döcög a szekér, a selejtezős oroszt csak négy játszmában, a spanyol Jaume Munart pedig 0-2-ről fordítva tudta megverni.
picture

Diego Schwartzman

Fotó: Getty Images

Nem nagyon lepődnénk meg, ha ötjátszmásba torkollna ez a meccs is, kettő egymás után pedig valószínűleg sok lenne az argentinnak. Hiába szereti jobban a borítást, hiába ostromolja sikeresebben a top 10-et, jobban kijöhet a lépés a bolgárnak.

(USA) Sloane Stephens – Diane Parry (FRA). Philippe-Chatrier pálya, 3. meccs, kb. 16.00

Nem véletlenül került centerpályára a két nem kiemelt játékos összecsapása a 32 között. A korábbi amerikai Grand Slam-győztes komoly mélyrepülés után 2022 februárjában ismét tornát tudott nyerni – 2018 óta először. A guadalajarai tornagyőzelem ellenére mondhatjuk, Stephens már lefelé halad a pályán, különösen, ha salakról beszélünk. A Roland Garros előtt idén egy meccset sem tudott nyerni ezen a borításon, itt azonban már két fordulón is túl van. Két nem különösebben erős ellenfél ellen is csak három játszmában tudott győzni.
picture

Rögtön a nyitófordulóban búcsúzott a Garros címvédője

Ellenfele pedig az a Diane Parry, aki a nyitófordulóban a címvédő Barbora Krejčíkovát búcsúztatta. Annak persze nincs hírértéke, hogy az idei Garroson kiesik egy top 10-es játékos a női egyesek mezőnyében, annak azért mégis, ha valaki 19 évesen a Philippe-Chatrier-n hazai közönség előtt 1-6-os első játszma után megfordítja az állást, és nyer.
A statisztikái azóta is meggyőzőek. Hálónál szerzett pontok tekintetében például a nyolcadik helyen áll, fogadásban pedig kilencedik. Könnyen lehet tehát, hogy a korábbi junior világelső és 17 évesen junior világbajnok francia lesz a torna nagy dobása. A sorsolását elnézve annyira nem is lehetetlen.

(26, NED) Botic van de Zandschulp – Rafael Nadal (ESP, 5). Suzanne-Lenglen pálya, 3. meccs, kb. 14.00

Az idei tornán először kap kiemelt ellenfelet a salakkirály is, de talán még nem ez lesz az a forduló, ahol meg kell izzadnia. Legalábbis, ha az eddig látott játékot hozzák mindketten. Nadal az eddigi két meccsen remekül adagolta az energiáját, két sima összecsapáson van túl. Egyikbe sem tett többet, mint amennyit kell a sima győzelemért.
Ez az erőbeosztás hiányzik egyelőre a hollandnál, aki az elmúlt évben került a top 30-ba. 30 felé már nem túl fiatal, de az elmúlt időben kezdi megtalálni a játékát.
A Masters tornákon nem sok sót evett, de előtte Münchenben döntőig ment, ahol feladni kényszerült a meccset. Ez lett volna első ATP-tornagyőzelme.
Párizsban az első fordulóban a kelleténél nehezebben győzte le selejtezős orosz ellenfelét, a folytatásban pedig Fabio Fognini ellen vezetett már két játszmában, amikor az olasz adta fel a küzdelmet.
Az esély egyértelműen Nadalé, a kérdés inkább az, tudja-e tartani a spanyol azt, hogy a lehető legkevesebb energiabefektetéssel halad előre. Lesz rá szüksége, hiszen a folytatásban Félix Auger-Aliassime, Novak Djokovic és Carlos Alcaraz várhat rá.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés