Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic extra motivációja, Nadal sérülése, Alcaraz új szerepe – a Garros nagy kérdései

Németh Dániel

Publikálva 22/05/2022 - 16:45 GMT+2

Vasárnap elkezdődik a Roland Garros, amely a férfiaknál a szokottnál nyitottabb versenyt hozhat. A 13-szoros bajnok Rafael Nadal ugyanis lábsérüléssel bajlódik, Novak Djokovicnak volna miért visszavágni, Carlos Alcaraz pedig szívesen megmutatná: megérett a Grand Slam-győzelemre. Közben a női vonalon egy nagy kérdés van: megveri-e bárki Iga Świąteket.

Novak Djokovic és Rafael Nadal

Fotó: AFP

Izgalmas Roland Garros elé nézünk, össze is gyűjtöttünk pár fontosabb témát.
Novak Djokovic 21-szeres, Rafael Nadal 22-szeres Grand Slam-bajnok lehet a Roland Garros végén, ugyanakkor ott vannak azok a trónkövetelők, akik beleköpnének a legendák levesébe. Amíg a férfiaknál idén talán kevésbé magabiztosan tudnánk első számú esélyest megnevezni, a nőknél egyértelmű, hogy a sorozatban 28 megnyert meccsel érkező Iga Świątek az, akit le kell győzni. Már csak az a kérdés, kinek sikerülhet ez.

Djokovic az egyenlítésért száll harcba

A világelső tavaly mind a négy Grand Slam-tornán döntőt játszott, és karnyújtásnyira került a naptári Grand Slamtől. Bár utóbbi végül nem sikerült, összességében egészen szenzációs évet zárt, a GS-győzelmek terén pedig kiegyenlített a két másik zsenivel, Roger Federerrel és Rafael Nadallal szemben.
Ráadásul arra is nagy esély volt, hogy ő legyen az első, aki megszerzi a 21.-et is, hiszen Ausztrália az ő felségterületévé vált az évek során, de végül nem léphetett pályára Melbourne-ben, a tornát pedig Nadal nyerte meg.
Djokovic mindig is értett ahhoz, hogyan merítsen erőt a csalódásokból, várhatóan Párizsban is extra motivációval fog játszani. Bár a salakos szezon döcögősen indult, Rómában már közel volt a legjobbjához, ezért az egyik, ha nem a fő esélyesként lép majd pályára a francia fővárosban.
„Két tornára szükségem volt, hogy tényleg közel érezzem magam a kívánt szinthez. Rómában ezt már sikerült megtenni. Nem veszítettem szettet, és megnyertem a tornát. Róma mindig is sikeres helyszín volt a karrieremben, most épp jókor jött. Rendre sikerült ezen a versenyen sokáig jutnom, egy héttel a Garros előtt ez a tökéletes formaidőzítés.”
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Nadal és a sérülések

Nadal pályafutását végigkísérték a különböző, kisebb-nagyobb sérülések, és a mostani Roland Garrosnak is úgy vág neki, hogy messze nincs 100%-os állapotban. Rómában a Denis Shapovalov elleni mérkőzés végére már szemmel is látható volt, hogy komoly fájdalmai vannak, és bár becsülettel végigtolta a találkozót, nyernie nem sikerült.
Ez a sérülés azonban nem új keletű dolog, a spanyol mindig is küzdött vele, bár a járvány óta kétségtelenül romlott a helyzet, és tavaly az év második felét kénytelen volt kihagyni emiatt. Az Australian Openen azonban sikerült két héten keresztül menedzselnie, így senki sem lepődne meg azon, ha ezt a Philippe Chatrier salakján is megtenné.
„Sajnos nem úgy sikerült a felkészülés, ahogyan azt szerettük volna, a bordasérülés miatt épp egy jó időszakot követően kellett megállnom. A sportban azonban gyorsan változhatnak a dolgok, én pedig csak annyit tehetek, hogy készen állok, amennyiben ez bekövetkezik.”
„Ma még nehéznek tűnik, és vannak nálam jobb formában lévő játékosok, azonban azt soha nem tudhatjuk, mi lesz a következő pár napban. Ez volt Ausztráliában is, és sikerült olyan helyzetbe kerülnöm, hogy volt esélyem. Itt sincs másként. Hinnem kell a napi munkában, pozitívnak maradni, és bízni a valós esélyeimben.”
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Az első, hogy Alcaraz esélyes

A salakpályás szezonban (és kicsivel korábban is) egy picit ellopta a show-t a nagyok elől Carlos Alcaraz, aki ebben az idényben megnyerte a miami és a madridi 1000-es tornát, valamint egy-egy 500-as versenyt Rióban és Barcelonában. Ennek köszönhetően már a 6. helyen áll a ranglistán, Párizsban pedig már esélyesként kezelik őt.
Ez egyértelműen új helyzet, hiszen a fiatal spanyol korábban egyetlen GS-et sem kezdett el ilyen státuszban, ekkora nyomással. Ő egyébként ebbe teljes mellszélességgel beleállt, egy interjúban elárulta: neki ezzel a játékkal már a Grand Slamekre kell ráhajtania, és a hátralévő három közül legalább egyet szeretne megnyerni.
Alcaraznak egyébként ez lesz a 6. Grand Slam-szereplése, legutóbb pedig 2005-ben volt példa arra, hogy egy teniszező a 6. Grand Slamjét meg tudta nyerni. Tudjuk, kiről van szó. A 19 éves spanyol eddig jól kezelte a nyomást, ám azért ez most már minden tekintetben másik szint, érdekes lesz végignézni, mire megy ezzel.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Közelebb tud lépni Tsitsipas?

A görög 2021-hez hasonlóan kiválóan játszott a salakpályás szezonban, ugyanúgy megnyerte a monte-carlói tornát, Madridban elődöntőzött, Rómában döntőzött. Ha nem lenne Alcaraz, valószínűleg sokkal többet beszélnének róla mint a Roland Garros egyik nagy esélyese, a sorsolása pedig kimondottan barátságosnak tűnik. Egyenes út a döntőig?
„Itt jól ment a tenisz. Az előző versenyeimen is. Pár napja a döntőben viszont nem sikerült megmutatnom, mit tudok igazán. Nem tekintek messzire a versenyen, szeretek a jelenben maradni, egyesével venni a meccseket. Véleményem szerint ez a legjobb módszer. Ha túlzottan magabiztos vagy, az idővel ellened fordul. Mondjuk az is, ha nincs meg az önbizalmad.”

Iga Świątek nadali magasságokban

Egy-két győzelem természetesen elválasztja a közismerten Nadal-rajongó lengyelt a spanyoltól, ám az, amilyen dominanciával megérkezett a Roland Garrosra, a 13-szoros bajnok fénykorát idézi. Świątek február közepe óta minden tornát megnyert, amin elindult, köztük két salakos versennyel, Stuttgarttal és Rómával.
Sorozatban 28 megnyert meccsel a háta mögött hatalmas önbizalommal mehet Párizsba, ahol ráadásul egyszer – akkor teljesen váratlanul – már ünnepelhetett győzelmet. Ez egyébként fontos szempont, hiszen levesz némi terhet a vállairól, nem mintha a lengyel rosszul viselte volna a nyomást az utóbbi hetekben.
„Azóta, hogy elkezdődött ez a sorozat, nem voltam Grand Slamen. Meglátjuk, hogy elegendő lesz-e az, amit mostanáig csináltam. Azonban pozitívan gondolkozom. Már az előző versenyeken is volt, hogy stresszes voltam emiatt, de sikerült megoldanom, remek munkát végeztem azzal, hogy a teniszre koncentráltam. Remélhetőleg tudom ezt folytatni.”
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Vajon legyőzi a korlátait Sakkari?

A görög teniszező szép csendben a világ egyik legjobb teniszezőnője lett, de még mindig hajlamos elizgulni a fontosabb mérkőzéseit, amit a tavalyi Barbora Krejčíková elleni elődöntő is bizonyít. Idén Rómában volt egy kellemetlen veresége: hiába vezetett 6:1, 5:2-re Jabeur ellen a negyeddöntőben, végül a tunéziai lány jutott tovább.
Sakkari tavaly épp itt, a Roland Garroson tört át egy meglehetősen fontos gátat azzal, hogy bejutott a torna elődöntőjébe, karrierje során először egy Grand Slamen. Ezek az emlékek talán segíthetnek neki abban, hogy a következő nagy lépést is megtegye, és döntőt játsszon az egyik major-versenyen, ehhez a saját korlátait kell elsősorban leküzdenie.

Mi lesz a címvédővel?

Barbora Krejčíková tavaly hatalmas meglepetésre lett Roland Garros-bajnok, azóta viszont kiegyensúlyozott játékkal jelezte, valóban megérkezett a női elitbe. Más kérdés, hogy az előző két hónapot kénytelen volt kihagyni könyöksérülés miatt, ezért jóformán megtippelhetetlen, milyen formában lép pályára a címvédő.
„Egészséges vagyok. Csodálatos, hogy itt lehetek, újra azon a helyszínen játszhatok, ahol tavaly megnyertem az első Grand Slam-címem. Már alig várom, hogy felépítsem magam a meccsekkel, és hogy újra formába lendüljek.”
picture

Barbora Krejcikova

Fotó: Getty Images

Forrás: részben Tennis Majors

Játssz Roland Garros tippjátékunkon, és nézd velünk Wimbledont az Eurosport budapesti szerkesztőségéből. Egyenes út a tippekhez itt!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés