Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vannak, akiknek a tavalyi Garros-selejtező után indult be a karrierjük

Németh Dániel

Publikálva 25/05/2021 - 21:38 GMT+2

Az orosz válogatott titkos fegyvere, az amerikaiak nagy reménysége - páran azok közül, akik sokat javítottak a tavalyi Roland Garros-selejtező óta.

Aslan Karatsev a 2021-es madridi tornán

Fotó: Getty Images

Aslan Karatsev vagy épp Sebastian Korda nevével egyre többször találkozunk az ATP Tour versenyein is. Pedig egy évvel ezelőtt még mindketten jócskán 100-on kívül voltak a ranglistán, így a tavalyi Roland Garroson is csak a selejtezőből indulhattak.

Kettejüket még egy valami összeköti, hiszen a sorsdöntő meccset épp egymás ellen játszották a kvali utolsó körében, ami végül az amerikai győzelmét hozta. Azóta mindketten nagy utat tettek meg, Karatsev sorban gyűjti a top 10-es skalpokat, Kordát pedig az egyik legnagyobb amerikai tehetségként tartják számon. Ez is bizonyítja, hogy egy Grand Slam-torna küzdelmeibe már a selejtezőktől érdemes bekapcsolódni.
A Roland Garros selejtezőjét idén is élőben közvetítjük az Eurosport 2-n, de a kvali küzdelmeit az Eurosport Playeren is nyomon követhetitek.

Aslan Karatsev

Tavaly kellemetlen emlékeket szerzett a Roland Garros hetes pályáján, két szettben kikapott Sebastian Kordától a selejtező utolsó fordulójában. A kvali hetedik kiemeltjeként joggal bízhatott abban, hogy ezúttal – kilencedik nekifutásra – sikerül főtáblára kerülnie egy Grand Slam-tornán a kvaliból indulva. Az utolsó akadályon azonban ezúttal is megbotlott, pályafutása során a harmadik alkalommal.
2021-ben azonban sikerült ez a gátat is áttörnie, a Dohában megrendezett selejtezőtornán kiharcolta a főtáblát Melbourne-ben, így az ATP-kupának már abban a tudatban vághatott neki, hogy heteken belül Grand Slamen fog szerepelni. Daniil Medvedev az ATP-kupa-győztes orosz csapat titkos fegyverének nevezte a 27 éves teniszezőt, és az Ausztrál Openen kiderült, nem teljesen alaptalanul, Karatsev ugyanis elődöntőbe jutott.

Ezzel Vladimir Voltchkov 2000-es wimbledoni menetelése óta ő lett az első teniszező, aki a selejtezőből indulva játszhatott elődöntőt a férfiaknál.

Karatsev az elődöntőig vezető úton legyőzte Diego Schwartzmant, kétszettes hátrányból felállva búcsúztatta Felix Auger-Aliassime-ot, a negyeddöntőben pedig szintén szetthátrányból fordított Grigor Dimitrov ellen. Hogy ez nem csak egyszeri felvillanás volt, azt azóta a dubaji tornagyőzelmével bizonyította, amivel betört a top 30-ba. Hatalmas skalpot gyűjtött Belgrádban is, ahol a világelső Novak Djokovicot győzte le; Madridban Schwartzman, Rómában Medvedev ellen nyert.
„Ez nem a semmiből jött, előtte keményen dolgoztam. Voltak sérüléseim és problémáim, most viszont nagyszerűen megy a munka az edzőmmel. 2021-ben az előző két és fél év fizetődött ki” – fogalmazott menetelése kapcsán Karatsev. Nyolc hónappal ezelőtt még a Roland Garros selejtezőjében volt kiemelt, idén ellenben már a főtáblás küzdelmeket várhatja kiemeltként. Idei öt top 10-es győzelme mutatja, hogy a salakos Grand Slamen sem szabad őt félvállról venni.

Nadia Podoroska

A 2020-as Roland Garros egyik legváratlanabb menetelését Nadia Podoroska mutatta be, aki a selejtezőből indulva egészen az elődöntőig jutott. A 23 éves teniszező karrierje addigi szakaszában alig nyert Tour-szinten mérkőzést, Grand Slamen csak a 2016-os US Openen szerepelt. Tavaly viszont valami nagyon összeállt nála Párizsban, mert már a kvalit is hibátlanul, szettveszteség nélkül teljesítette, utána pedig a főtáblán is megállíthatatlannak tűnt.
picture

Nadia Podoroska elődöntőig jutott a Roland Garroson 2020-ban.

Fotó: Getty Images

Az argentin teniszezőnek a párizsi menetelését megelőzően egyetlen győzelme sem volt top 50-es játékos ellen, Tour-szinten pedig soha nem nyert egymást követően több meccset. Már azzal komoly meglepetést okozott, hogy sikerült legyőznie Yulia Putintsevát, az pedig egyenesen a szenzáció kategóriának számított, amikor a harmadik kiemelt Elina Svitolinát búcsúztatta. Podoroska sorozatának végül a későbbi bajnok Iga Swiatek vetett véget.
Podoroska 2021 elején is jó formában volt, a Yara Valley Classicon legyőzte a negyedik kiemelt Petra Kvitovát, a salakra váltva pedig Serena Williams ellen nyert. „A Roland Garros óta ez volt a legjobb teljesítményem salakon. Mondjuk az első salakos versenyem is ez volt. Pár hete a Billie Jean King Kupában játszottam már ezen a borításon, de akkor nem éreztem jól magam a salakon. Így hát most vagyok a legjobb formában.”

Sebastian Korda

Az biztos, hogy a 2020-as Roland Garros mindig különleges lesz Sebastian Korda életében, hiszen ez volt az a hely, ahol először megmutatta képességeit a nagyközönségnek. Mondhatni, a sport a vérében van, hiszen édesapja a korábbi Grand Slam-győztes és világranglista-2. Petr Korda, édesanyja pedig az egykori világranglista-26. Regina Rajchrtova, ám azt még a jó gének sem garantálhatták, hogy Sebastiannak sikerül felnőni a szülői örökséghez.
A kvalifikációt követően a 19 éves tehetség a 4. fordulóig jutott, amihez hasonlóra selejtezősként Alejandro Falla volt képes Párizsban 2011-ben. Kordát végül példaképe, a 13-szoros Roland Garros-győztes Rafael Nadal búcsúztatta, a francia fővárosban töltött két hét pedig beindította Korda karrierjét. Eckentalban megszerezte pályafutása első Challenger-tornagyőzelmét, a Delray Beach Openen lejátszotta az első ATP-döntőjét, majd Quimperben megnyert egy újabb Challengert.
picture

Sebastian Korda a 2020-as Roland Garroson.

Fotó: Getty Images

Ezt követően hazai pályán, Miamiban lejátszotta az első Masters-negyeddöntőjét is, többek között a top 20-as Fabio Fognini és a top 10-es Schwartzman legyőzésével. „A szüleim nagyon hisznek a kis lépésekben. Minden győzelem jó győzelem. Mindig lehajtottam a fejemet és dolgoztam tovább, abban bízva, hogy egy napon nekem is sikerül elérnem azt, amit az apukámnak” – fogalmazott a miami menetelését követően a fiatal amerikai.

Clara Tauson

A 18 éves dánnak már a tavalyi évben kellemes emlékei lehettek Franciaországról, elvégre Párizsban a selejtezőből sikerült főtáblára jutnia, ahol nyert egy mérkőzést is – karrierje során először Grand Slamen. A korábbi junior világelső a 21. kiemelt Jennifer Bradyt győzte le, méghozzá drámai körülmények között: az amerikainak volt két mérkőzéslabdája, ám a meccset végül döntő szett 9:7-re Tauson nyerte két óra és 45 perc játék után.
Idén márciusban Lyonban jött ki neki a lépés, ahol szintén a selejtezőben kezdett, majd egészen a tornagyőzelemig jutott. A top 100-ban jelenleg csak Coco Gauff fiatalabb nála, így nagyon szép jövő előtt áll a dán tehetség. „Dánia nagyon kicsi ország, természetesen Caroline Wozniacki volt a példaképem” – mondta a tavalyi Roland Garroson. „Neki sikerült, ami elgondolkodtatott, hogy talán nekem is lehet keresnivalóm a Touron.”

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés