Azzal, hogy Maria Sakkari két szettben legyőzte Swiateket, biztossá vált, hogy új Grand Slam-bajnok születik a nőknél, és négy hasonlóan esélyes játékos maradt versenyben.

Sakkari úgy jutott el az elődöntőig, hogy mindkét tavalyi finalistát kiejtette, Swiatek előtt ugyanis Sofia Kenint búcsúztatta a nyolcaddöntőben. A görög teniszező 25 éves, nem tartozik tehát a legfiatalabbak közé, ugyanakkor veteránnak sem nevezhető. Tenisze alapján várható volt, hogy előbb-utóbb kijön neki a lépés egy Grand Slamen, de talán ő maga sem számított rá, hogy ekkora esély nyílik számára, mikor végre áttörést ér el.
Sakkari tavaly az Ausztrál Openen és a US Openen is a negyedik fordulóig jutott, egy lépésre volt tehát a negyeddöntőtől, de ezt a határt csak az idei Garroson tudta átlépni, és rögtön meg is spékelte azzal, hogy kiütötte a címvédőt.
Roland-Garros
Óriási, maratoni csatában jutott a fináléba Krejčíková
10/06/2021 18:58
„Nagy eredmény, az biztos… Élvezem a teniszt és jól érzem magam. Sokan mondták körülöttem, hogy jönni fog egy ilyen siker, és igazuk lett. Én voltam a türelmetlen, aki mindig rákérdezett, hogy de mikor, mikor, mikor jön már? Végül ezen a héten történt meg, és nagyon boldog vagyok miatta”- mondta el a sajtótájékoztatón Sakkari.
A görög teniszező korábban még sosem győzött le top 10-es ellenfelet Grand Slam-tornán, pedig kisebb versenyeken azért akadtak nagyobb skalpjai, idén viszont rögtön két top 10-es játékosnál is jobbnak bizonyult, és Kenin után Swiateket is megállította. Ráadásul ő a legmagasabban rangsorolt teniszező a versenyben maradt négy játékos közül, úgyhogy innentől fogva még csak bravúrt sem kellene bemutatnia a Grand Slam-győzelemért.

Maria Sakkari

Fotó: Getty Images

Volt olyan időszak, mikor Sakkari úgy érezte, pályafutása sehová sem halad, és picit megijedt, hogy nem tud tovább fejlődni, mostani szereplése azonban rácáfolt erre.
Sokat gondoltam arra, hogy talán ez a csúcs számomra, és nem tudok feljebb jutni a ranglistán, nem leszek képes jobban játszani a versenyeken. De idén bizonyítottam magamnak, hogy jól teniszezem.
Ebben edzője, a korábbi brit teniszező, Tom Hill is nagy szerepet játszik, aki mindössze egy évvel idősebb a görög játékosnál, emiatt remekül megértik egymást, és Hill állítólag remek edzői képességekkel bír.
„Nagyon jól működik a kémia, ő egy olyan srác, aki igazán megért és támogat minden általam meghozott döntést. Arra született, hogy csúcskategóriás edző legyen, nagyon szerencsés vagyok, hogy itt van mellettem.”
Hill többek között azt is elfogadta, hogy korai római veresége után Sakkari távol akart maradni a teniszpályáktól, és négy napra a görög Szpécesz szigetére utazott egy kis kikapcsolódásra. Mint utólag kiderült, ez a pár nap pihenés nagyon kifizetődőtt.

Sakkari a döntőbe jutásért játszik a Roland Garroson

Fotó: Getty Images

A görögök számára különösen nagy teniszünnep a mostani Roland Garros, hiszen Sakkari mellett a férfiaknál Stefanos Tsitsipas is versenyben van még a döntőbe kerülésért. Sakkari örül honfitársa szép eredményeinek, akivel gyermekkoruk óta ismerik egymást, és a pályán kívül is jó viszonyt ápolnak.
Azt hiszem, a napokban ez a legnagyobb sportesemény otthon. A foci szezonnak vége, a kosárlabdának vége, úgyhogy a tenisz van a középpontban. Izgalmas időszak ez a görög tenisz számára.
Sakkari a nap második elődöntőjén lép pályára, ellenfele a cseh Barbora Krejcikova, akit eddigi két próbálkozása során nem tudott legyőzni.
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Roland-Garros
A kristálygömb sem tudná megmondani, kik lesznek a női döntősök
09/06/2021 18:20
Roland-Garros
Nem lesz címvédés, lebombázták a pályáról a tavalyi bajnokot
09/06/2021 13:38