Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tsitsipas egója azt súgja, hogy többet akar, mint egy Garros-elődöntő

Takács Márton

Frissítve 09/06/2021 - 13:38 GMT+2

Két nagyon intenzív női negyeddöntő után egy sima, és egy kemény harcot hozó mérkőzést láthattunk a Roland Garros keddi játéknapján. Megvan az első szlovén Grand Slam-elődöntős, Anastasia Pavlyuchenkova kivárta, hogy végre négy közé jusson egy GS-tornán. Alexander Zverev könnyebben nyert, Stefanos Tsitsipas pedig remek játékkal búcsúztatta Daniil Medvedevet.

Stefanos Tsitsipas remekül játszott Medvedev ellen

Fotó: Getty Images

A Garros első négy negyeddöntőjének nyilatkozatait gyűjtöttük össze.

Tamara Zidansek lett az első szlovén nő, aki Grand Slam-elődöntőbe jutott. A 23 éves teniszező az idei év előtt még soha nem nyert meccset Párizsban (ahogy Daniil Medvedev sem), ami aligha a legjobb alap egy olyan ember számára, aki nagy ambíciókkal és nagy álmokkal rendelkezik. De a Roland-Garroson a 6. helyen kiemelt, US Open-győztes Bianca Andreescu elleni epikus győzelem az első fordulóban megváltoztatott valamit a fejében, és kedden a világranglista 85. helyezettje egy újabb mentális akadályt győzött le, hogy elérje első GS-elődöntőjét.
Paula Badosa felett aratott 7:5, 4:6, 8:6-os győzelmével megcsinálta a bravúrt, majd elismerését fejezte ki sportpszichológusának, aki segített neki abban, hogy a fontos pillanatokban erős legyen.
"Mindig is nagyon érdekelt, hogy mit gondolnak az emberek, hogyan működünk. Sokat segített nekem. Ha egyszer eljutsz ebbe a szakaszba, minden a mentális játékról szól. Arról szól, hogy elhiszed, hogy ki tudsz menni oda. Nem arról van szó, hogy keményebben tudod ütni a labdát, vagy gyorsabban tudsz futni. Oké, ebben talán egy kicsit javulhatsz, de ez a hitről szól. Csak az önbizalomról, arról, hogy megpróbáld összeszedni magad a nehéz helyzetekben, hogy csak küzdj tovább. Ehhez sok mentális felkészülés és sok energia kell. Ebben sokat segített nekem." -mondta Tamara Zidansek a meccse után.
picture

Villog a snowboardos lány a Roland Garros-negyeddöntőben

A kemény munka meghozta gyümölcsét, és ez a Badosa elleni csata végén is megmutatkozott, amikor 6:6-nál három bréklabdát hárított, majd a következő játékban brékelt, és ezzel megszerezte a győzelmet és a találkozás lehetőségét a 31. helyen kiemelt orosz Anastasia Pavlyuchenkovával.
"Ekkor már csak az életedért küzdesz, azt hiszem. Csak tudtam, hogy tovább kell mennem. Azt mondanám, hogy a gondolkodásmódom az volt, hogy koncentráljak, legyek agresszív. Tudtam, hogy a tenyeresemmel sok kárt tudok okozni. Csak a megfelelő pozícióba kell kerülnöm. Ez pontosan sikerült is. A verseny előtt nagyon jól éreztem magam. Jól játszottam, különösen salakon. Volt néhány jó meccsem. Mikor kezdett beindulni a dolog? Nem tudom. Csak meccsről meccsre haladtam. Minden nap egy fejezet a maga nemében. Csak folytatom ezt, és remélem a legjobbakat." – zárta nyilatkozatát Zidansek.
picture

Roland Garros: Zidansek - Badosa meccsösszefoglaló

A második női negyeddöntő hasonlóan alakult, mint az első. Az idegesebb periódus után megint jó meccs lett belőle. Amelyen őrületes csata után nyert Anastasia Pavlyuchenkova a közeli barátja és páros partnere, a kazah Elena Rybakina ellen. Az orosz játékos az 52. major-főtáblás szereplése során először jutott Grand Slam-elődöntőbe.
Ez Pavlyuchenkova 15. szezonja, hogy GS-versenyeken szerepel, a 29 éves játékos korábban hatszor kapott ki major-torna negyeddöntőjében, most jött el számára az áttörés ideje.
"Igazából mindig is annyira szerettem volna az elődöntőben lenni, most, hogy elértem, egyfajta semleges reakcióval reagálok. Persze, boldog vagyok, de úgy érzem, hogy teszem a dolgomat. Még vannak mérkőzések, amelyeket lekell játszani, van mit tenni. Szóval én csak így tekintek erre. Próbálom élvezni ezt a pillanatot, amennyire csak tudom, de nem is tulajdonítok neki olyan nagy jelentőséget. Élvezni a jelent, aztán majd meglátjuk. Amikor a pályán vagyok, a munkámat végzem, harcolok, és minden alkalommal, amikor játszom, meg akarom ölni az ellenfelemet. Ez tehát a különbség. Azt hiszem, mindig is megvolt a játékom. Nem voltam elég fitt, és mentálisan talán nem voltam elég erős, de ezen az aspektuson dolgozom, mostanában sportpszichológussal dolgozom, és máris úgy érzem, hogy ez kezd kifizetődni. Most egy kicsit kifogytam az érzelmekből. Ez egy irreális meccs volt."
picture

Roland Garros: Pavlyuchenkova - Rybakina meccsösszefoglaló

A férfiaknál a hatodik helyen kiemelt Alexander Zverev simán legyőzte Davidovich Fokinát és bejutott a Roland Garros elődöntőjébe. A 24 éves versenyző azonban nem elégedett meg azzal, hogy a nagy riválisok, Daniil Medvedev és Stefanos Tsitsipas árnyékába bújjon, hanem kihívást jelent majd, bármelyikükkel is találkozzon a legjobb négy között.
"Nyilvánvalóan a Grand Slam-tornák azok a versenyek, amelyeket a legjobban szeretnénk megnyerni. Korábban, talán az elmúlt években túl nagy nyomást helyeztem magamra. A médiában is nyilvánvalóan úgy tekintettek rám, mielőtt Medvedev és Tsitsipas megérkezett, mint egy olyan srácra, aki hirtelen átveszi a teniszvilág irányítását. Nem voltam túl türelmes magammal szemben, amit most úgy érzem, hogy talán megtanultam, hogyan kezeljem egy kicsit jobban a helyzetet, talán egy kicsit nyugodtabb vagyok a versenyeken. De a végcél nem változott. Az első szett után azt hiszem, sokat javult az alapvonalas játékom. Sokkal jobban kezdtem uralni a pontokat. Nem gondolom, hogy az olyan jól játszottam volna. Remélhetőleg ennél jobban fogok teniszezni." - mondta Zverev a 6:4, 6:1, 6:1-es győzelmét követően.
A 2020-as Ausztrál Openen elődöntős volt, a tavalyi US Openen már finálét játszott. Ez lesz tehát a harmadik GS-elődöntője.
"Egy Grand Slam-verseny elődöntőjében vagyok, és eddig stabilan játszottam. Tudom, hogy a meccsek az elődöntőtől kezdve nem lesznek könnyebbek. Szerintem az ottani ellenfeleket rendkívül nehéz legyőzni, szóval ugyanúgy kell játszanom, vagy még magasabbra kell emelnem a szintemet, hogy legyen esélyem. De jól érzem magam. Boldog vagyok. Majd meglátjuk, milyen lesz pénteken. De egyelőre jó itt lenni."
picture

Roland-Garros: Zverev - Davidovich Fokina összefoglaló

Az ötödik kiemelt Stefanos Tsitsipas sorozatban harmadszor jutott Grand Slam-elődöntőbe a világranglista 2. helyén álló Daniil Medvedev felett aratott győzelmével. A görög korán előnyre tett szert, majd a második és harmadik szettben visszavágott a feljavuló orosznak, és 4-0-ra növelte mérlegét a GS-negyeddöntőkben.
Az első másfél játszmában kiválóan teniszezett a görög, Medvedev a második szettben alaposan feljavult, stabilabban játszott. A hálóhoz is feljött, hibátlanul ütött onnan, tényleg csodálatos megoldásokkal rukkolt elő. A második szett közepére végleg megérkezett a meccsbe az orosz, elkapta a fonalat, két játszmalabdája is volt, de Tsitsipas hárította őket. A tie-breaket viszont könnyedén nyerte meg a görög, 2-0-ra vezetett, Medvedev pedig még sosem fordított meg meccset 0-2-ről. Ezúttal sem.
picture

Ilyen labdamenetet is ritkán raknak oda a meccs legelején

Az idei Garros egyik leghihetetlenebb teljesítményét nyújtó orosznak eszméletlen megoldásai voltak a harmadik szettben is. 2:2-nél brékelni tudott, 4:4-nél viszont beérte őt Tsitsipas. Ahhoz képest, hogy milyen sima volt az első játszma, a második és a harmadik nagy csatát hozott.
Tsitsipas nagyon éretten és higgadtan teniszezett, és végül három szettben diadalmaskodni tudott a meccslabdánál alulról szerváló Medvedev ellen.
"Az első szettben meglepődtem egy kicsit" - mondta Medvedev a mérkőzés után Tsitsipas játékának szintjéről. "Azért ment olyan könnyen az ő oldalán, mert nem számítottam ilyen nagyszerű teljesítményre tőle, különösen úgy, hogy olyan jó srácokkal játszottam előtte, mint Alexander Bublik, Cristian Garin, Tommy Paul, akik jól játszottak az alapvonalról, és úgy éreztem, hogy a labdamenetekben a csúcson vagyok, így úgy éreztem, hogy ezt ma is folytathatom, mint a kemény pályákon. Ez nem így lett, ezért változtatnom kellett."
picture

Medvedev lábközöttiből emelte át Tsitsipast, majd lecsapásból büntetett

Medvedev csalódott volt a vereség miatt, de a világranglista második helyezettje szerint emelt fővel távozhat Párizsból.
"Minden alkalommal, amikor nem nyerek versenyt, az csalódás. De mielőtt idejöttem volna, ha bárki azt mondja, hogy negyeddöntőben leszek, hogy egy kemény meccsen kikapok Tsitsipas ellen, aláírom. Nem fogok hazudni, aláírtam volna, főleg, hogy előtte 0-4-re álltam az első fordulókban. Szóval úgy gondolom, nagyszerű torna, nagyszerű küzdelem volt most. Az utolsó pontig küzdöttem."
Tsitsipas Alexander Zverevvel találkozik a legjobb négy között.
"Kiváltságosnak érzem magam, hogy ebben a helyzetben vagyok, és úgy érzem, hogy nyilvánvalóan rengeteg kemény munkát fektettem bele, és ez volt a kulcseleme annak, hogy itt vagyok. Nem hiszem, hogy van olyan játékos, aki úgy gondolja, hogy nem nyerheti meg a tornát. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian tudják, hogy jól tudnak játszani. Jól játszom, és úgy gondolom, ha tovább ismétlem a folyamatot, a mindennapos munkát, akkor biztos, hogy lesz jutalom, miért is ne? Az egóm azt súgja, hogy többet akarok." - nyilatkozta Tsitsipas.
picture

Tsitsipas legyőzte mumusát, ott van a Roland Garros elődöntőjében

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés