Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Temetni kell Rafael Nadalt a Roland Garros közeledtével?

Kálmán Laci

Frissítve 11/05/2021 - 22:22 GMT+2

Véget ért a madridi tenisztorna és közeleg a Roland Garros. Mit várhatunk vajon Rafael Nadaltól, Alexander Zverevtől vagy épp Naomi Osakától?

Rafael Nadal Madrid

Fotó: Getty Images

Rengeteg kérdés kavaroghat bennünk, és még azt sem tudhatjuk biztosan, hogy Madrid után okosabbak lettünk-e egyáltalán.

Már csak azért sem, mert Novak Djokovic formájáról kevés információnk van, a Genfben visszatérő Roger Federert pedig a térdműtétei óta szinte nem is láttuk még játszani. Az alábbiakban sorra vesszük a Madrid után bennünket leginkább foglalkoztató kérdéseket.

Alexander Zverev lesz Nadal az első számú kihívója a Garroson?

Az, hogy ’első számú’, talán egy kicsit erős, de sokkal jobb pozícióban van, mint néhány hónappal ezelőtt gondoltuk volna. Úgy tűnik, a legjobbkor kerül csúcsformába. Voltak magánéleti problémái, voltak gondjai a könyökével, de úgy látszik, mostanra a helyére került minden.
Pedig nem indult jól a salakszezonja, hisz Monte-Carlóban és Münchenben is csak egy meccset tudott nyerni. Itt viszont úgy húzta be a Madrid Masterst, hogy legyőzött három top 10-est, köztük Rafael Nadalt és Dominic Thiemet. Ez még akkor is nagy dolog, ha tudjuk, a spanyol Madridban azért sebezhető, az osztrák pedig hosszú kihagyás után most próbál meg formába lendülni.
Matteo Berrettini ezzel a döntővel csatlakozott Tsitsipashoz, Thiemhez és Zverevhez, mint lehetséges párizsi győztes?
Nem túl valószínű. Még akkor sem, ha a madridi döntőjét megelőzte egy belgrádi tornagyőzelem. A játéka alkalmas erre a borításra, de azért vannak hiányosságai is. Elég, ha arra gondolunk, hogy a Zverev elleni döntő harmadik játszmájában mintha erőnléti gondokkal küzdött volna.
Alexander Zverev beim Masters in Madrid
A hatalmas adogatása remekül működött Madridban, ám Rómában és Párizsban lassabbak a körülmények, így ott kevesebb könnyű pontra számíthat majd. És azt is tegyük hozzá, hogy az elmúlt két tornán Casper Ruud volt a legelőkelőbb helyen rangsorolt játékos, akit sikerült legyőznie. A norvég ugyan remek salakos, de azért messze van a legjobbaktól.

Még mindig Rafael Nadal a Garros legnagyobb esélyese?

Volt idő, amikor Rafa makulátlan salakos felkészülést produkált a Garros előtt, ám az utóbbi években ez már nem volt így. Ettől függetlenül általában csattanós választ adott a kritikus hangokra Párizsban, és néhány kivételt leszámítva ő emelhette magasba a trófeát.
Előbb-utóbb nyilván eljutunk majd oda, hogy véget ér az uralkodása a Garroson, de egyelőre ennek semmiféle jelét nem látjuk. Abból, hogy kikapott a madridi negyeddöntőben Zverevtől, hiba volna messzemenő következtetést levonni. És főleg, hiba volna temetni őt.
Jön Róma, ahol tovább építheti a formáját és az önbizalmát. Azt pedig ne feledjük, hogy Párizsban majd három nyert szett kell a győzelemhez, ami már egy teljesen más dimenzió. Az már egy olyan szint, ahol ő ezen a borításon extra klasszist képvisel a többiekhez képest.
picture

Matteo Berrettini

Fotó: Getty Images

A NextGen letaszította a trónról a Nagy Hármast?

Azok, akik nagyon vágynak már az őrségváltásra, könnyen beleélhetik magukat a trónfosztásba, ha megnézik az elmúlt hónapok ezres döntőit. Medvedev és Zverev játszotta a finálét tavaly novemberben Párizsban, Hurkacz és Sinner döntőzött Miamiban, Tsitsipas és Rublev Monte-Carlóban, majd jött Madrid.
Ne feledjük azonban, hogy Roger Federer egyik ezresen sem indult ezek közül, Novak Djokovic csak Monacóban teniszezett, de Nadal is csak a két salakoson vett részt. Arról nem beszélve, hogy a Grand Slam az egy teljesen más kávéház. Ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy ebben a magasságban az ún. fiatal generáció tagjai közül még csak Dominic Thiem járt.

Mire mehet Naomi Osaka a Garroson?

Talán ez a legnehezebb kérdés az összes közül. Mutatott jeleket arra vonatkozóan, hogy kezdi megérezni a salakot, ráadásul ő maga is mesélt arról, hogy rengeteget dolgozik azon, hogy elsajátítsa a mozgást ezen a borításon is. Ez a munka azonban eddig nem igazán mutatkozott meg eredményekben, ugyanis Madridban mindössze egy meccset tudott fogni.
Naomi Osaka à Madrid en 2021
Az eléggé valószínű, hogy a salak sosem lesz igazán a természetes közege. Eddig még egyszer sem jutott túl az első héten a Garroson, és egyszer sem vert még meg top 20-as játékost ezen a borításon. Ahhoz azonban túlságosan tehetséges és túlságosan jó versenyző, hogy kijelentsük, itt neki sosem terem majd babér.
Ott van előtte két kiváló példa, Serena Williams és Maria Sharapova, akik hasonló cipőben jártak, de aztán megtanulták a salak minden csínját-bínját.
Sabalenka

Aryna Sabalenka az, akit le kell győzni Párizsban?

Kétségtelen, a fehérorosz lány óriási formában van, ennyire azonban még nem szaladnánk előre. Fantasztikus áttörést mutatott be salakon, ahol eddig nem igazán ment neki a játék. A korábbi bajnokokat azonban feltétlen esélyesebbnek kell tekintenünk nála. Így Ashleigh Barty-t, Iga Swiateket, Simona Halepet, ha felgyógyul a sérüléséből, akkor Garbine Muguruzát, és persze mindenképpen számolni kell Serena Williamsszel is.
Sabalenka ráadásul eddig még sosem jutott túl a negyedik fordulón Grand Slam-tornákon. A Garroson pedig a harmadik kör az eddigi legjobbja.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés