Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pályán Federer és Serena – a Roland Garros pikáns hétfői meccsei

Nagy Benjámin

Frissítve 30/05/2021 - 21:07 GMT+2

Szuperrangadó a Suzanne-Lenglenon, elkezdi a címvédő, de mi lesz Medvedevvel?

Roger Federer

Fotó: AFP

Öt érdekesnek ígérkező mérkőzés a Roland Garros hétfői játéknapjáról.

Denis Istomin-Roger Federer (Philippe-Chatrier,kezdés: nem előbb, mint 16 óra)
Kérdések sora, amire ki tudja, érkezik-e már most válasz. Roger Federer három meccset játszott eddig 2021-ben, ha az elmúlt két és fél hónapot nézzük, akkor pedig összesen egyet – Genfben nem sikerült a legszebben a visszatérése, kikapott Pablo Andujartól. Ebből messzemenő következtetéseket nehéz levonni, már csak azért is, mert a 2019-es Roland Garros-elődöntő óta a genfi volt az első salakos mérkőzése. Évről évre talány, hogy vajon most látjuk-e őt utoljára Grand Slam-tornán, mindenesetre egy biztos: hétfőn, a genfinél vélhetően jobb formában Denis Istomin ellen kezd Párizsban. A világranglistán 203., rutinos üzbéggel (aki a selejtezőből jutott a főtáblára) eddig hétszer találkoztak, legutóbb, a 2019-es Australian Open első körében a svájci 6-3, 6-4, 6-4-re győzött.
Kaja Juvan-Iga Świątek (Philippe-Chatrier,kezdés: 12 óra)
A címvédő, akinek a legfőbb ellenfele nem feltétlen a 20 éves, a világranglistán 101. szlovén Juvan lehet (eddig egyszer, négy hónapja, Melbourne-ben találkoztak, ott három szettben a lengyel nyert), hanem saját maga. Świątek római tornagyőzelemmel hangolt a Garrosra, és egyszerűen minden jel arra utal, hogy a tavalyi menetelését idén megismételheti – feltéve, ha képes megbirkózni a rá nehezedő nyomással. „Ez az első alkalom, hogy egy tornán címvédőként indulok, és mindezt egy Grand Slam-versenyen kell átélnem. Tehát nem tudom megmondani, hogyan fogok reagálni. Néhány játékos említette nekem, hogy nagyon nehéz ezt kezelni. El tudom képzelni. Meglátjuk, hogy fog menni. Igyekszem csökkenteni az elvárásokat. Csak arra próbálok fókuszálni, amit tennem kell. Nehéz megmondani, hogyan fognak menni a dolgok, amikor nekiállsz egy versenynek. De az biztos, hogy jó állapotban érkezem Párizsba” – nyilatkozta néhány nappal ezelőtt.
Alexander Bublik-Daniil Medvedev (Philippe-Chatrier,kezdés: Świątekék meccse után közvetlenül)
Medvedevet nem úgy ismerni, mint aki a Grand Slamen megijedne az első fordulótól, ám a sebezhetőség veszélye valahogy ott forog a levegőben – tavaly Fucsovics Márton búcsúztatta kezdésből. Ráadásul a veszélynek neve is van, a kazah Alexander Bublik Madridban a negyeddöntőig jutott, és a teljesítménye rapszodikus ugyan, de ha jó napot fog ki, bárkit meglephet. Medvedev Madridban nehezen jutott túl Alejandro Davidovich Fokinán, aztán kikapott Cristian Garíntól, Rómában pedig a honfitárs, Aslan Karatsev jelentette számára a végállomást. A világelsőség szempontjából sem elhanyagolandó, hogy meddig menetel, hisz egyáltalán nincs nehéz ágon, az első kérdés azonban nem más: életében először túljut-e a Garros nyitókörén?
Serena Williams-Irina-Camelia Begu (Philippe-Chatrier,kezdés: nem előbb, mint 21 óra)
Rómában megvolt az amerikai szupersztár karrierjének 1000. mérkőzése, ám sem az (vereség két szettben Nadia Podoroskától), sem a parmai torna (vereség a nyolcaddöntőben Kateřina Siniakovától) nem sikerült túlságosan jól. Nem tűnik valószínűnek, hogy az Australian Open elődöntője után – a versenyzés szempontjából – három hónapot kihagyó Serena most szerzi meg pályafutása 24. Grand Slam-győzelmét, így most éri utol Margaret Court rekordját, de csodák mindig is léteztek a párizsi salakon. Begu kellemetlen ellenfél, Madridban Daria Kasatkinától, Rómában Andrea Petkovictól kapott ki három szettben, szoros csatában, az eddigi egy találkozásuk azonban nagyon sima Williams-sikert hozott (2016, római elődöntő, 6-4, 6-1). A román karrierje során hatszor nyert top10-es játékos ellen, ebből háromszor salakon. Itt lehet a negyedik? Vagy valóban minden rendben van Serena formájával?
Sofia Kenin-Jeļena Ostapenko (Suzanne-Lenglen, kezdés: a Siegemund-Garcia meccs után közvetlenül)
A játéknap szuperrangadója. Ha csak a számokat nézzük: a tavalyi döntős, a 4. kiemelt a világranglistán 44., 2017-es bajnok ellen. Ezen a borításon nincs viszonyítási alap egymás ellen, és még annak tükrében is nüanszok dönthetnek, hogy Kenin az utóbbi kilenc meccséből mindössze kettőt nyert meg, ráadásul salakon Charlestonban, Stuttgartban, majd Rómában is kikapott az első találkozóján. Ostapenko Rómában valamit előkapott régi énjéből, a negyeddöntőig jutott, ott meg három meccslabdája is volt a későbbi döntős Karolína Plíšková ellen. Hasonló karakterek, a kapcsolatuk ráadásul nagyon jó, az dei Australian Open előtt sokat edzettek együtt.
Közvetítésünk 11 órakor kezdődik élőben az Eurosport 1-en és az Eurosport 2-n, emellett természetesen az Eurosport Playeren is követhetők lesznek a mérkőzések. Tarts velünk!

Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés