Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem lesz címvédés a nőknél, összejött a férfi álom elődöntő

Nánási Antal

Publikálva 10/06/2021 - 10:01 GMT+2

A Roland Garros szerdai játéknapján lejátszották a maradék két-két női- és férfi negyeddöntőt, ami azt jelenti, hogy mindkét nemnél kialakult az elődöntők mezőnye.

Iga Swiatek | Roland Garros

Fotó: Getty Images

Amíg a férfiaknál a papírforma alapján várható nevek készülhetnek a pénteki folytatásra, addig a hölgyeknél egy soha ilyen magasságokban még nem járó kvartett tagjai közül kerül majd ki a végső győztes.

Barbora Krejcikovát egészen 2021-ig jóformán kizárólag párosjátékosként ismerhettük, hiszen mind női-mind pedig vegyes párosban is szép eredményeket, többek között Grand Slam győzelmeket ért el. Saját bevallása szerint az idei évig valahogy nem találta a játék ritmusát egyesben, a vírushelyzet okozta leállásban aztán volt elég ideje arra, hogy megkeresse azt. A jelek szerint pedig meg is találta, hiszen 2021-ben Dubaiban előbb eljutott élete első egyéni WTA-torna döntőjébe, Strasbourgban pedig már meg is nyerte a tornát.
Coco Gauff ellen szerdán élete első egyéni Grand Slam-negyeddöntőjét vívta, amely során bizonyította, hogy valóban megérett a komolyabb eredményekre. Az első játszmát 72 perc alatt, ött szettlabdát is hárítva nyerte meg, a második játszmában pedig bár 5-1 40-0-nél még megremegett, és visszaengedte egy bréknyi távolságba Gauffot, 5-3-nál azonban már értékesített egy meccslabdát.
Végig azt mondtam magamnak, hogy mennem kell előre, agresszívnak kell lennem, vezetek, be tudom fejezni.
A mérkőzést követő sajtótájékoztatón aztán Krejcikova elérzékenyülve beszélt arról, hogy soha nem akarta magára aggatni a páros speciliasta jelzőt, és hogy rengeteg munkája van abban, hogy ebből most Grand Slam-elődöntősnek vallhatja magát:
Huszonkét évesen volt már két Grand Slamem párosban, de nem akartam csak párosjátékos lenni. Az, hogy most meccslabda után győztesként emelhettem a magasba a kezem, hihetletlenül jó érzés, és megnyugtat. Örülök, hogy itt lehetek, és hogy azzal foglalkozhatom, amit igazán szeretek.
picture

Krejcikova

Fotó: Getty Images

Az bőven benne volt a pakliban, hogy a Roland Garros elődöntőjében (és talán a fináléban is) lesz görög játékos. A lassan papírforma eredményt Stefanos Tsitsipas le is szállította, az igazi szenzáció azonban az, hogy Maria Sakkari révén a hölgyek mezőnyében is lesz görög a négy között. A görög játékos ráadásul a címvédő és eddig érinthetetlenül játszó Iga Swiateket győzte le a szerdai negyeddöntőben imponáló játékkal, két szettben.
Hatalmas eredmény, amit ki akarok élvezni. Sokan azok közül, akik körülvesznek, már régóta mondogatták, hogy el fog jönni ez a nap, én meg általában türelmetlenkedve kérdeztem vissza, hogy mégis mikor? Ezen a héten eljött a nagy pillanat, nagyon boldog vagyok.
picture

Maria Sakkari

Fotó: Getty Images

Amíg tehát a női mezőnyben négy ezen a szinten teljesen új arc dönti el egymás között a Suzanne Lenglen-trófea sorsát, az már a szerdai negyeddöntők előtt világos volt, hogy a férfiaknál mindenképpen négy olyan játékos kerül be az elődöntőbe, akik valamennyien jártak már egy Grand Slam-torna ezen szakaszában. A napot követően már az tény, hogy a kiadó két helyet a két esélyes foglalta el.
Rafael Nadal karrierje tizenötödik Roland Garros negyeddöntőjében Diego Schwartzman ellen megszerezte a tizennegyedik győzelmét is. A spanyol rekordbajnok ugyan elveszített egy játszmát, a negyedikben azonban kiosztott egy 6-0-át, kicsit erőt is demonstrálva a pénteki elődöntő előtt. A minden létező ’Garros rekordot már bőven átíró, és azokat magának valószínűleg örökre kisajátító spanyol teniszező a mérkőzést követően szerényen értékelt:
Egy fontos mérkőzést nyertem ma egy kemény ellenféllel szemben. Nagyon fontos számomra, hogy a szükséges pillanatban elő tudtam venni a legjobb játékomat. Ez nagy önbizalommal tölt el a továbbiakra nézve.
Diego Schwartzman megnyerte a második játszmát, ezzel pedig megszakította Nadal félelmetes, harminchat játszmás sorozatát Párizsban. A rekordbajnok a sajtótájékozató alapján ezzel alig foglalkozik:
Nem az van a fejemben, hogy mekkora tragédia, ha szettet veszítek, sokkal inkább azon gondolkodom, hogyan újulhatok meg egy elvesztett játszmát követően.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

A nap zárótalálkozóján Novak Djokovic ellenfele Matteo Berrettini volt a teljes Roland Garros egyetlen, nyilvános esti programos mérkőzésén. A végül négyszettesre nyúló találkozót furcsa közjáték szakította meg szűk félóra erejéig, a harmadik szettet követően ugyanis a játékosokat az öltözőbe szólították, a kijárási korlátozások miatt ugyanis ki kellett üríteni a Philippe Chatrier-stadiont. Hasonlóra ebben az évben egyszer már láthattunk példát, Melbourne-ben ugyanis szintén mérkőzés közben kiüríteni a Rod Laver arénát. Novak Djokovic akkor is érintett volt, hiszen azt a mérkőzést Taylor Fritz ellen éppen ő játszotta az Ausztrál Openen.
A szerb világelső végül ha nehezen is, de legyőzte a korábbi US Open-elődöntős olaszt, a jókora feszültség pedig, még tőle is szokatlan mértékben, azonnal ki is kívánkozott belőle a meccslabdát követően.
Végig nyomás alatt éreztem magam a mérkőzésen. A harmadik szettben úgy éreztem, hogy elszalasztottam a meccs befejezésének lehetőségét, ezt követően nem akartam teret adni Matteonak arra, hogy ő diktálja a tempót. Ezért voltam minden egyes adogatójátékomban óriási nyomás alatt, és ez a feszültség szabadult fel bennem a meccs végén.
Djokovic győzelmével az is eldőlt, hogy a felsőágon összejött a várva várt Nadal elleni elődöntő, kettejük 58. derbije. A szerb világelső az egyetlen aktív játékos, aki képes volt arra, hogy a Roland Garroson győzze le a spanyol rekordbajnokot (2015, negyeddöntő), akit ráadásul minden bizonnyal bőven fűt a visszavágás vágya a 2020-as döntő bántóan egyoldalú eredményéért.
picture

Novak Djokovic a Berrettini elleni meccs után

Fotó: Imago

A Roland Garros csütörtöki játéknapja a Philippe Chatrier-stadionban a vegyespáros döntővel kezdődik, ahol a Vesnina-Karatsev orosz kettős a Krawczyk-Salisbury amerikai-brit párossal mérkőzik meg. 15:00-tól aztán jönnek sorban a női elődöntők, előbb a Tamara Zidansek-Anastasia Pavlyuchenkova mérkőzés, majd azt követően a két szerdai győztes, Maria Sakkari és Barbora Krejcikova találkozója. Az Eurosport 1-en 11:55-kor kezdődő adásunkban mindhárom mérkőzést élőben közvetítjük.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés