Naomi Osaka egyetlen sajtótájékoztatón sem vesz részt a 2021-es Roland Garroson, mivel szerinte ezek az események figyelmen kívül hagyják a sportolók mentális egészségét.


„Azért írok, hogy elmondjam: a Roland Garros alatt egyetlen sajtótájékoztatón sem veszek részt. Gyakran azt éreztem, az emberek nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére, különösen akkor, amikor sajtótájékoztatót láttam vagy azon vettem részt. Gyakran olyan kérdéseket kaptunk, amiket sokszor megválaszoltunk már, vagy a kérdéseikkel kétségeket ültettek el az agyunkban, és nem szeretném olyan embereknek alávetni magam, akik kételkednek bennem.”
BNP Paribas Open
Osaka lemondta az Indian Wells-i szupertornát
23/09/2021 09:50
„Sok felvételt láttam arról, amikor sportolók összeomlottak egy vereség után a sajtószobában, tudom, hogy ezzel ti is így vagytok. Úgy hiszem, ez a helyzet felér egy rúgással az egyébként is maguk alatt lévő embereknek, és nem értem, mi áll mögötte. Mindez nem személyes a tornával vagy azzal a néhány újságíróval szemben, akik egészen fiatalkorom óta interjúztattak, és többségükkel barátinak mondható viszonyt sikerült kialakítanom.”
„Azonban, ha a szervezet azt gondolja, továbbra is elintézhetik annyival, hogy „ha nem vesztek részt a sajtótájékoztatón, megbüntetünk titeket”, és semmibe veszik a sportolók mentális egészségét, ami az együttműködés középpontjában áll, azon már csak nevetni tudok. Bízom abban, hogy az a jelentősnek mondható összeg, amire ezért meg fognak büntetni, valamelyik mentális egészséggel foglalkozó alapítványhoz kerül” – írta a japán teniszező.

Mire számíthat Osaka?

Amennyiben megnyeri a tornát, akár 140 ezer dolláros bírságot is kiszabhatnak rá, a Grand Slam szabálykönyv alapján ugyanis csak akkor lehet kihagyni a kötelező sajtótájékoztatókat, amennyiben a játékos sérülés miatt nem tud megjelenni. A teniszezőknek a mérkőzést követően fél órán belül – független annak végeredményétől – meg kell jelenniük, kivéve abban az esetben, ha a bíró arról másként rendelkezik.
A mérkőzések értékelése mellett valamennyi főtáblás játékosnak rendelkezésre kell állnia a tornák előtti sajtóeseményeken is (ezeket két nappal a verseny kezdete előtt tartják), amennyiben azt a sajtó részéről igényelték. Abban az esetben, ha ezeket a kötelezettségeket valaki nem teljesíti, akár 20 ezer dolláros pénzbírságra is számíthat – tekintve, hogy Osaka tudatosan, előre bejelentett módon bojkottálja a médiát, érdemes ezzel számolni.

A megváltozott sportolói szerepekről

A sport – illetve a sportban dolgozó egyének – valamint a média viszonya az utóbbi egy-két évtizedben gyökeresen megváltozott. Kezdetben ez a kettő szimbiózisban működött, mindegyik félnek a kölcsönös együttműködés állt az érdekében: a sajtónak jól eladható témát szolgáltatott, a sportoknak és a sportolóknak pedig kapóra jött a hírverés. Úgy is mondhatnánk: a globális népszerűség eléréséhez elengedhetetlen eszköz volt.
Ez szükségszerűen azt jelentette, hogy sportolói oldalról a sajtóban való megjelenés nem kötelezettség volt, hiszen a médiamegjelenéssel nem csak az általuk képviselt sportágat, de saját magukat is népszerűsíthették. Bármelyik oldalról nézzük, ez a szponzorok megszerzéséhez elengedhetetlenül fontos feladat volt, így vált tulajdonképpen hagyománnyá, hogy a sportolók akár közvetlenül a meccseket követően értékelik a látottakat és a teljesítményüket.
Mára persze mindez megváltozott, hiszen az alapok már megvannak a globális jelenléthez, ráadásul a nyilvános megjelenéshez sincs szükség egy olyan közvetítőre, amit nem maguk a sportolók kontrollálnak. Ha a szurkolókhoz szeretnének szólni, akkor ott vannak a különböző közösségi felületeik, ahol ezt megtehetik, ráadásul azon keresztül úgy irányíthatják a narratívát, ahogyan az az ő érdekeiknek megfelel.

Mindez könnyen abba az irányba terelheti a sportolókat, hogy a hagyományosnak mondható sajtókötelezettségeket egyre szűkebben fogják értelmezni.

Hogy ez mennyire jó, az megint más kérdés. A mérkőzések utáni, sokszor kényszerű sajtótájékoztatók rendszere kétségtelenül távol van a tökéletestől, ám egyelőre nincs jobb alternatíva, a helyszínen lévő riporterek általában csak ezeken az eseményeken kerülhetnek kellően közel a játékosokhoz, hogy kérdezhessenek. Van olyan újságíró, aki attól tart, ez a trend az amúgy is monopolhelyzetben lévő médiacégeknek kedvezhet, és a kisebb szakportálok teljesen perifériára szorulhatnak.

Sportolói oldalról is érthető

De ebben az ügyben tökéletesen érthető Osaka álláspontja is, aki került már kellemetlen helyzetbe néhány alkalommal. Talán a leghíresebb a 2019-es wimbledoni első körös búcsúja utáni sajtóesemény volt, amelyen láthatóan megviselte, hogy a vereségéről és annak körülményeiről kellett beszélnie. Abban valószínűleg a helyszínen megjelent újságírók is egyetértettek, hogy ebben a formában nem sok értelme volt a sajtótájékoztatónak.
Ez is csak azt bizonyítja, hogy a rendszert érdemes lehet átalakítani, a játékosok egyéni preferenciáit, ingerküszöbét jobban figyelembe venni – az ilyesfajta jelenetek elkerülése érdekében. Ugyanakkor azért is nagy kár lenne, ha a mostani médiabojkott általános trenddé válna (legalább az eredményesebb, gazdagabb sportolók körében), mert azzal leginkább a nézők járnának rosszul.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
US Open
"Örültem, hogy láthattuk Fucsovics Marcit játszani" - a US Open diplomata szemmel
20/09/2021 09:28
US Open
A Nadal utódjának kikiáltott tini Federertől kölcsönzött taktikával borította a papírformát
04/09/2021 09:56