Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal-poszter lóg a címvédő falán, akinek RG-győzelme után riválisa is felajánlotta segítségét

Wojciechowski Patricia

Publikálva 28/05/2021 - 11:55 GMT+2

Iga Swiateknek tavalyi Roland Garros-győzelme után sokáig szoknia kellett a nagy figyelmet, és hogy hirtelen Grand Slam-bajnokként más elvárásokat támasztanak vele szemben. A 19 éves teniszező elárulta, Naomi Osaka felajánlotta neki segítségét, hogy jobban kezelje a helyzetet.

Iga Swiatek.

Fotó: Imago

Swiatek számára nagy változást jelentett első Grand Slam-győzelme, de némileg meglepő módon, riválisától kapott segítséget.

Korábban is nagy tehetségként kezelték, de tavalyi Roland Garros-győzelme után nagyon hirtelen a reflektorfénybe került Iga Swiatek. A fiatal teniszező többször elmondta, időbe telt, míg megszokta, hogy egy Grand Slam-bajnoknak több teendője akad, és nagyobb figyelmet kap, de szerencséjére sosem egyedül kellett megbirkóznia ezzel a helyzettel. A BBC-nek adott interjúban elmondta, sokat segített neki pszichológusa, Daria Abramowicz, de Naomi Osaka is megosztott vele pár hasznos tanácsot.
„Daria sokat segített, hogyan viszonyuljak az elvárásokhoz és mindenhez, ami a Roland Garros után foglalkoztatott. Rájöttem, hogy néha nehezebb a sikert kezelni, mint a folyamatos vereségeket.”
Néha nehéz megfelelni a saját elvárásaimnak, és emlékeztetnem kell magam, hogy csak a munkára gondoljak, és hogy miért is teniszezem, hogy élveznem kell a pályán a játékot. Néha úgy érzem, hogy nem magamért játszom, és ez nem jó.
Swiatek és Osaka a következő években komoly riválisok lehetnek, a pályán kívül viszont kifejezetten jó viszonyt ápolnak, és nagyon tisztelik egymást. A négyszeres Grand Slam-bajnok japán teniszezőnő rögtön gratulált Swiatek Roland Garros-győzelmét követően, és mint azt a lengyel lány elmondta, nagyon kedvesen és sportszerűen viselkedett vele a korábbi világelső.
Naomi üzent nekem a Roland Garros után, és elmondta, ha szükségem van valamire, bármikor fordulhatok hozzá, és teljesen megért engem, mert ő is volt hasonló helyzetben.
A lengyel teniszezőnő maga is Grand Slam-bajnok, ennek ellenére szobája falán még mindig ott lóg Rafael Nadal posztere és aláírt pólója. Swiatek nagy rajongója a 20-szoros Grand Slam-bajnoknak, és szobájában remekül megfér egymással a Roland Garros-bajnoki serleg és Nadal fotója.
„Picit vicces, mert nyertem egy Grand Slamet, minden héten versenyzem, de még mindig tinédzser vagyok, és (a trófea) apukám házában a szobámban van, mert még nem költöztem el. Picit furcsa, de megmutatja, hogy emberek vagyunk. A kupám ott marad, és valószínűleg akkor is így lesz, ha elköltözöm, mert itt van jó helyen, megmutatja mennyi mindent tettek értem a szüleim gyermekkorom óta.”
picture

Iga Swiatek - WTA Rome 2021

Fotó: Imago

Swiatek tavaly az 54. helyen állt a világranglistán, mikor megnyerte a Roland Garrost. Nála alacsonyabban egyetlen női győztest sem jegyeztek korábban. Az elmúlt 16 Grand Slam-tornát 12 különböző teniszező nyerte a női mezőnyben, utoljára Serena Williams tudott 2016-ban Wimbledonban címet védeni. Az idei Roland Garroson a top 10-ben pár hete debütáló Swiatek is megtapasztalhatja, milyen érzés címvédőként nekivágni egy Grand Slam-tornának.
„Az biztos, hogy nehéz címvédőnek lenni, különösen a női mezőnyben. Azt hiszem, ennyi bajnokkal kicsit hiányzik belőlünk a kiegyensúlyozottság.”
A lengyel teniszező elmondta, szeretne a többi Grand Slam-tornán is jól szerepelni. Salakon kifejezetten erős, keménypályán folyamatosan fejlődik, füvön azonban annak ellenére nem érzi konfortosan magát, hogy a juniorok között 2018-ban megnyerte Wimbledont.
„Elég őrült lenne, ha nyerni tudnék füvön, mert annak ellenére, hogy juniorként győztem Wimbledonban, még mindig nem igazán érzem a borítást, úgyhogy szuper lenne… de azért szeretnék Wimbledont nyerni.”
picture

Iga Swiatek of Poland celebrates her victory against Sofia Kenin of the United States in the Singles Final on Court Philippe-Chatrier during the French Open Tennis Tournament at Roland Garros

Fotó: Getty Images

Swiatek számára a folyamatos fejlődés mellett idei fő célja a tokiói olimpia. Édesapja, Tomasz, 1988-ban Szöulban evezésben részt vett az ötkarikás játékokon, így lánya is folytatná a családi hagyományt.
Számomra (az olimpia) nagyon fontos cél idén. Az, hogy édesapám olimpikon volt, egyértelműen megváltoztatta a szemléletem, mert mikor fiatalabb voltam, sokat hallgattam az ottani élményeit.
„Remélem ő is ott lehet, bár a COVID miatt nem lehet túl sok embert magaddal vinni a tornákra. Az ő tapasztalata biztosan segítene, úgyhogy megpróbáljuk, és meglátjuk, hogyan alakul.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés