Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal, Djokovic és a rákból felépülő Suárez Navarro is elkezdi a Garrost

Takács Márton

Publikálva 31/05/2021 - 21:20 GMT+2

A Roland Garros harmadik napjának izgalmas programjában a legnagyobb nevek közül több Grand Slam-bajnok, így Rafael Nadal, Novak Djokovic és Ashleigh Barty is pályára lép kedden.

Nadal a tavalyi Roland Garroson

Fotó: AFP

Öt meccset ajánlunk a párizsi GS-torna első fordulójából, a keddi játéknapról.

Ashleigh Barty [1.]-Bernarda Pera
A Garros 2019-es győztese, Ashleigh Barty is lejátssza első mérkőzését az idei tornán. A világelső két év után tér vissza Párizsba, a tavalyi párizsi GS-t ugyanis kihagyta. 27-5-ös győzelmi mutatóval érkezik a francia fővárosba az ausztrál lány, az első körben a horvát származású amerikai teniszező, a világranglista-70. Bernarda Pera lesz az ellenfele, akivel még soha nem játszottak egymás ellen.
Barty 13 mérkőzést játszott eddig salakon idén, 11-et megnyert közülük, ráadásul kevesebb, mint egy hónap alatt. Kénytelen volt feladni római negyeddöntőjét, Coco Gauff 6:4, 2:1-es vezetésénél. Barty bal combja és a karja, amivel adogatni szokott, egyaránt megsérült, és kérdéseket vetett fel fizikai állapotával kapcsolatban Párizsba érkezéskor.
"Jól érzem magam" – mondta Barty a tornát megelőző sajtótájékoztatóján. "Úgy érzem, készen állok a játékra. Megbizonyosodtunk arról, hogy fizikailag 100%-ban érkeztem erre a tornára. Úgy érzem, hogy jól tudtunk gyakorolni, kontrollálni, hogy mit kellett tennünk az elmúlt tíz nap során."
Rafael Nadal [3.]- Alexei Popyrin
Megkezdi útját a rekordot jelentő 14. Roland-Garros címéért Rafael Nadal is kedden. A Salakkirály először a 21 éves ausztrál Alexei Popyrinnel találkozik. Legutóbbi, tavaly októberben Párizsban aratott diadala 100–2-es (!) győzelem/vereség mutatót eredményezett Nadalnál a Garroson, egyben a 20. Grand Slam-címét is jelentette.
Az ausztrál, aki a hónap elején vereséget szenvedett Nadaltól a madridi nyílt teniszbajnokságon, már elkönyvelhetett idén egy tornagyőzelmet, Szingapúrban. 2021-ben Popyrin már számos nagy skalpot ejtett, köztük olyan játékosokét, mint Jannik Sinner, David Goffin és Reilly Opelka.
A 34 éves Nadal Monte Carlóban és Madridban is a negyeddöntőben veszített Andrey Rublev, illetve Alexander Zverev ellen. Felülmúlta viszont Stefanos Tsitsipast a barcelonai döntőben, a római fináléban pedig Novak Djokovicnál bizonyult jobbnak.
Novak Djokovic [1.]-Tennis Sandgren
Az első kiemelt és a torna 2016-os győztese, Novak Djokovic a világranglista 66. helyén álló Tennys Sandgren ellen rajtol. Ez lesz a szerb 17. Garrosa, 74-15-ös mérleget mondhat magáénak a párizsi salakon. Tavaly a döntőig menetelt, ahol viszont nagy vereségbe szaladt bele Nadal ellen, 0:6, 2:6, 5:7.
"Készen állok. Párizs határozottan az egyik legnagyobb cél a szezonban, és remélhetőleg a lehető legjobb módon kezdhetem el ezt a tornát. Úgy érzem, Róma és a belgrádi verseny nagyon fontos volt az önbizalom miatt a Roland Garros előtt. Készen állok, fitt és motivált vagyok. A belgrádi trófea elnyerése a lehető legjobb felvezetés volt számomra Párizs előtt." – nyilatkozta Djokovic.
Első ellenfele, Sandgren az elmúlt egy évben 17 torna főtábláján szerepelt, és ezek közül 12-ben már az első körben búcsúzott, köztük a múlt héten Belgrádban. Nem valószínű, hogy éppen Párizsban, Djokoviccsal szemben javít majd ezen a pocsék mérlegén.
Carla Suárez Navarro-Sloane Stephens
A 2018-ban itt döntős Sloane Stephens a korábbi világranglista-6. Carla Suarez Navarróval játszik az első körben. Az amerikai 3-0-ra vezet az egymás elleni mérlegükben, salakon viszont először fognak találkozni. Stephens eddigi salakos szezonja jókedvre deríthette, Charleston zöld borításán a negyeddöntőig jutott, Parmában pedig a legjobb négy közé menetelt.
Suarez Navarro szolgáltatja az idei torna egyik szenzációját azzal, hogy rákbetegségéből felgyógyulva részt vesz a Garroson. Az egyik legszebb egykezes fonákkal rendelkező teniszező eddigi utolsó hivatalos mérkőzését 2020 februárjában játszotta, kedden szerepel újra a vonalak között.
Karrierje legjobb pillanatait éppen a Roland Garros adta neki, kétszeres párizsi negyeddöntős. Már az is siker, hogy itt lehet, aminek nagyon örülünk, a többi csak a ráadás.
Coco Gauff [24.]-Aleksandra Krunic
Először játszhat kiemeltként az amerikai szupertini, a 17 éves Coco Gauff. A 24. helyre pozícionálták őt, és ha minden a papírforma szerint alakul, akkor Bartyval találkozhat a nyolcaddöntőben. Gauff azzal a selejtezőből főtáblára kerülő Aleksandra Kruniccsal találkozik, akivel még soha nem játszottak.
Gauff csodálatos májust produkált Olaszországban, 10 meccsből kilencet megnyerve. Rómában Maria Sakkarit, Aryna Sabalenkát és Barty is legyőzte, mielőtt az elődöntőben a Garros-címvédő Iga Swiatektől kikapott volna.
A rá következő héten Parmában megnyerte az egyes és a páros címet is, ezzel megszerezte karrierje második trófeáját. Aztán néhány jól megérdemelt szabadnapot vett ki, és elutazott Nizzába.
"Eddig két edzésem volt Párizsban, mióta itt vagyok, és mindkettő nagyszerűen sikerült. Nagyon jól érzem magam, és magabiztos is vagyok. Azt hiszem, sokkal szabadabban játszottam eddig idén, és azt hiszem, ez kívülről is látszódik. Így fogok részt venni ezen a tornán is. Szeretném megélni a pillanatokat és közben jól szórakozni. Beszéltem pár idősebb, már visszavonult játékossal, akik a nap végén mindig ugyanazt mondják, hogy a legjobban azt bánják, hogy nem élvezték a teniszt, miközben csinálták." - nyilatkozta Gauff.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés