Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

GS-döntősök, fiatal tehetségek és Fucsovics Marci – ez vár ránk a Garros negyedik napján

Nánási Antal

Frissítve 01/06/2021 - 18:23 GMT+2

A magyar élteniszező Fabio Fognini ellen próbál meg bejutni a következő körbe, míg Daniil Medvedevre amerikai ellenfél vár.

Fucsovics Márton a Roland Garros 1. fordulójában

Fotó: AFP

A háromnaposra nyúlt első fordulót követően szerdán már második körös mérkőzéseket rendeznek a Roland Garroson.

A negyedik játéknapot beharangozó összeállításunkban öt mérkőzést ajánlunk olvasóink figyelmébe.
---
Viktoria Azarenka – Clara Tauson – Simon Matthieu stadion, harmadik mérkőzés
Generációk csatáját rendezik meg a női tábla alsó ágán, ahol a kétszeres Ausztrál Open-bajnok Viktoria Azarenka a TOP 100-ba nemrégiben betörő dán Clara Tausonnal csap össze. A kettejük közötti tapasztalatbeli különbségre vonatkozóan csak egyetlen adat: Tauson négyéves volt 2006-ban, amikor Azarenka már főtáblás volt mindhárom Grand Slam tornán.
A 2013-as Roland Garros-elődöntős fehérorosz nem vitte túlzásba a salakpályás teniszt ebben a szezonban, Párizsba ugyanis mindössze két ezen a boritáson (Madridban) vívott találkozóval érkezett. Mindez azonban láthatóan nem hátráltatta a Svetlana Kuznetsova elleni első körös mérkőzésén, ami óriási küzdelmet és magas színvonalú teniszt hozott.
A mindössze 18 esztendős Tauson 2021-et még döntően az ITF Touron kezdte, közben megpróbálkozott az Ausztrál Open selejtezőjével, ott azonban rögtön az első körben búcsúzott. Március elején azonban jött az áttörés, amikor is Lyonban előbb feljutott a helyi WTA 250-es torna főtáblájára, majd ha már ott volt, végig is verte a mezőnyt és megnyerte a versenyt. A győzelemig vezető úton kizárólag nála előrébb rangsorolt játékosokat legyőző dán ezzel a sikerrel több mint negyven helyet lépett előre a ranglistán, bejött a TOP 100-ba és tulajdonképpen biztosította a Garros részvételét. A párizsi torna első körében pedig, ahol 2020 után már másodszor szerepel, nagyon simán, magabiztosan győzte le a selejtezős georgiai Gorgodzét két szettben.
Azarenka és Tauson soha nem találkozott még egymással hivatalos mérkőzésen.
picture

Victoria Azarenka v Svetlana Kuznetsova: LIVE

Fotó: Eurosport

Fucsovics Márton – Fabio Fognini – 14-es pálya, második mérkőzés
Nem csak a magyar virtus mondatja velünk, hogy érdemes lesz odakapcsolni Fucsovics Márton második fordulós találkozójára is. A magyar teniszező vasárnap nagy pályán játszhatott a helyi legenda Gilles Simon ellen, és bár több mint három órát töltött a salakon, végül szettveszteség nélkül sikerült továbbjutnia. A remek keménypályás szezonkezdetet maga mögött tudó Fucsovics (döntő Rotterdamban, negyeddöntő Dohában és Dubaiban) kicsit nehezen lendült bele az új borításba, a monte carlói és a madridi első fordulós búcsút követően azonban Rómában és Genfben is mérkőzést tudott nyerni.
A korábbi TOP 10-es Fabio Fognini ellenben korántsem élete szezonját futja eddig, idén egy monte carlói negyeddöntővel vétette magát leginkább észre, a többi tornán egy körnél többet csak elvétve tudott menni. A hercegségben szüksége is volt arra, hogy iparkodjon, 2019-es győztesként ugyanis effektive ő volt a címvédő, igaz, olyan rengeteg pontot a kedvező ranglista számítási rendszernek köszönhetően nem bukott. Az olasz teniszező nincs túl jó passzban, Monte Carlót követően hat salakos mérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni, és túl van egy barcelonai leléptetésen is.
Ami kettejük közös múltját illeti, négyszer is összesorsolták már őket, egy Fucsovics győzelem mellett kétszer Fognini nyert, egy alkalommal pedig az olasz játék nélkül jutott tovább. Salakon azonban még soha nem játszottak egymással, ez a borítás viszont mindkettejük erőssége, igy jó mérkőzésre van kilátás.
picture

Fucsovics Márton

Fotó: AFP

Karen Khachanov – Nishikori Kei – Philippe Chatrier stadion, második mérkőzés
Kettejük hatodik egymás elleni mérkőzésére készül a két korábbi TOP 10-es teniszező, akik a 2016-os US Opent követően futnak össze ismét Grand Slam-tornán. A főtáblára öt játékost is delegáló orosz küldöttség harmadik számú embere Karen Khachanov egy ideig komolyan fenyegette a közvetlen elitet, fejlődése azonban az utóbbi években mintha kicsit megrekedt volna. A franciaországi körülményeket azonban nagyon érzi, négy tornagyőzelme közül ugyanis kettőt is gallföldön szerzett (Paris Masters, Marseille), továbbá eddigi főtáblás szereplései közül a Roland Garroson rendre eljutott legalább a negyedik fordulóig.
Hogy a japán Nishikori Kei személyében egy korábbi Grand Slam-döntőssel már a torna ennyire korai szakaszában összefuthat, arra legfőképpen a japán viszonylag alacsony ranglista helyezése adhat magyarázatot (49). Az elsőszámú japán teniszezőt nem különösebben szokás erős salakpályás játékosként kezelni, mindezt alátámasztja, hogy karrierje során majd háromszor annyi találkozót nyert meg keménypályán, mint a vörös borításon. Mégis, aki kétszer is meg tudott nyerni egy olyan tornát, ami Rafael Nadal egyértelmű felségterülete (Barcelona, 2014, 2015), azt illik minimum komolyan venni salakon is.
Az első fordulóban Khachanov sima háromszettben verte a cseh Jiri Vesely-t, Nishikori azonban döntőszettes mérkőzésen jutott csak túl a selejtezőből érkező olasz Ginnessin, megszerezve ezzel karrierje 25.(!) ötszettes sikerét. A japán és az orosz teniszező egymás elleni összevetésében Nishikori áll jobban, a mérleg nyelvét jelentő harmadik győzelmet ráadásul alig pár hete, a Madrdi 1000-es torna első fordulójában aratta.
picture

Kei Nishikori à Rome en 2021

Fotó: Getty Images

Tommy Paul – Daniil Medvedev – Philippe Chatrier stadion, negyedik mérkőzés
Bármi is történjék a torna további szakaszában Daniil Medvedevvel, az orosz már biztosan sikerélménnyel távozik Párizsból. A hétfői első forduló előtt sokan féltették a salakkal „legendás barátságot” ápoló második kiemelt oroszt, aki talán saját magára is rácáfolva remek játékkal intézte el Alexander Bublikot.
Tommy Paul személyében azonban újabb trükkös ellenfél vár rá a második fordulóban. Az amerikai teniszező már hét megnyert salakpályás mérkőzénél tart 2021-ben, ráadásul a pármai elődöntővel sikerélményből táplálkozva érkezett Párizsba. Ők ketten még soha nem futottak össze ATP keretek között, intő jel lehet azonban Medvedev számára, hogy az amerikai nemrég Madridban igencsak megnehezítette az orosz honfitárs, Andrey Rublev dolgát, akitől végül csak döntőszettben szenvedett vereséget.
picture

Medvedev

Fotó: Getty Images

Madison Keys – Leylah Fernandez – 6-os pálya, harmadik mérkőzés
Izgalmas csatának ígérkezik a jobbkezes Madison Keys és a balkezes Leylah Fernandez mérkőzése a Roland Garros második fordulójában. Bianca Andreescu nem teljesen váratlan kiesésével Fernandezre szegeződik minden kanadai szeme a napokban, már aki persze el tud vonatkoztatni a Rigában zajló jégkorong világbajnokságtól. A 18 éves tini fiatal kora ellenére stabilan TOP 100-as teniszezőnek vallhatja magát, ezt pedig remek eredményekkel is alátámasztja. 2020-ban Acapulcóban döntőt játszhatott egy WTA tornán, idén pedig Monterrey-ben már meg sem állt a győzelemig. Fernandezt különösen kedves emlékek kötik a Roland Garroshoz, hiszen 2019-ben megnyerte a junior lányok tornáját, egy évvel ezelőtt pedig, immáron a felnőttek mezőnyében, bejutott a harmadik fordulóba. A kanadai teniszező saját bevallása szerint kedveli a salakot, az első fordulóban Anastasia Potapova felett aratott könnyed győzelme (6/2,6/1) mindezt bőven alá is támasztja.
Madison Keys, aki 2018-ban elődöntőt játszhatott Párizsban, csak döntőszettben tudta búcsúztatni a vasárnapi első fordulóban a szabadkártyás francia Oceane Dodint. A torna 23. kiemeltjének a vasárnapi volt mindössze az ötödik salakos mérkőzése 2021-ben, az ott aratott győzelmet pedig mindössze egyetlen másik előzte meg az elmúlt hetekben.
picture

Sieg in Mexiko: Leylah Fernandez

Fotó: SID

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés