Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy héttel rövidebb lesz a füves pályás szezon a Garros halasztása miatt

Németh Dániel

Frissítve 08/04/2021 - 14:41 GMT+2

A Francia Teniszszövetség attól tartott, hogy az eredeti időpontban nem mehetnének nézők az eseményre. Ezt szem előtt tartva, a többi érdekcsoporttal egyeztetve született meg a döntés.

Rafael Nadal, kezében a 13. Garros-trófeájával

Fotó: Getty Images

Egy héttel elhalasztották a Roland Garrost, így a salakos Grand Slam május 30-án kezdődik. A változtatás leginkább a füves pályás versenyeket érinti.

Csütörtökön hivatalossá vált az, amiről az előző napokban még csak cikkeztek a francia sajtóban: későbbi időpontra tolták a Roland Garrost. Igaz, a változtatás nem annyira drasztikus, mint amire egy éve kényszerültek a szervezők, a torna csak egy hetet csúszik az eredetileg tervezetthez képest. A Francia Teniszszövetség (FFT) azt reméli ettől, hogy a helyi járványügyi adatok fényében, nézők előtt rendezhetik meg az eseményt.
Ez minden versenyen lényeges szempont, de Franciaországban, ahol a szövetség éves bevételének 80%-t a Roland Garros biztosítja, különösen fontos, hogy minél több fizetőképes vendéget beengedhessenek a meccsekre. A francia kormány nemrég négyhetes lezárást rendelt el, amely április 3-án kezdődött, és megvan az esélye annak, hogy ezt tovább hosszabbítják, amennyiben a járvány terjedése nem az elvárt ütemben lassul.
Egy évvel ezelőtt a francia szövetség alaposan felforgatta azzal a naptárat, hogy szeptemberre halasztotta a versenyt. Ráadásul akkor nem is egyeztették döntésüket a többi érdekcsoporttal, az ATP-vel, a WTA-val és a Grand Slamekkel. Mondhatjuk, hogy a hibából tanultak, ezúttal ugyanis a többi szervezet bevonásával és egyetértésével módosították a programot. Erről árulkodik az ATP közleménye is.
"A Roland Garros egy héttel való halasztásáról szóló döntést a franciaországi szigorítások kontextusában hoztuk meg, figyelembe véve, hogy az így nyert idő növeli a nézők befogadásának esélyét. Az ATP és a WTA minden érintett féllel konzultál, hogy a játékosok, a versenyek és a nézők számára optimalizálja a naptárat a Roland Garros előtti és utáni időszakban" - írta a szövetség, amely további tájékoztatást is ígért az ügyben.
Egy ilyen változtatásnak általában dominószerű következményei vannak: a felvezetőtornák előtt megnyílik egy hét, míg a Grand Slam utáni versenyeknél a további halasztás igénye szokott felmerülni. Habár hivatalosan az ATP és a WTA még nem frissítette a naptárát a bejelentést követően, a Marca úgy tudja, a római és a madridi 1000-es versenyeken már nem variálnak az időponttal, és az eredeti elképzelések szerint bonyolítják majd le.
picture

Italy's Matteo Berrettini reacts after defeating US Denis Kudla during their quarterfinal match at the ATP Mercedes Cup tennis tournament in Stuttgart, southwestern Germany, on June 14, 2019. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)

Fotó: Getty Images

Egy fokkal érdekesebb a füves pályás idényre gyakorolt hatása, amelyről a Grand Slam Tanács adott tájékoztatást. Ez alapján - ideiglenesen visszatérve a 2015 előtti állapotokra - a Roland Garros és Wimbledon között csupán két hét lesz majd, összességében pedig a füves szezont egy héttel megkurtítják. Mindez valamennyi Grand Slam-torna - köztük Wimbledon - beleegyezésével alakult így, a füves versenyek kötöttsége miatt nem volt más lehetőség.
"A négy Grand Slam-torna egységesen egyetért a Grand Slamek előtti felkészülés jelentőségében, hogy a különböző szinten edződő játékosoknak megfelelő edzési, felkészülési és versenyzési lehetőséghez kell jutniuk az adott borításon" - olvasható a közleményben. "Ezen oknál fogva támogatták a Tourokkal együttműködve a naptár változásit, amellyel a 2015-ös szezontól három hétre növeltük a Roland Garros és a Wimbledon közötti szünetet."
Széleskörű egyetértés van arról, hogy ezt a változtatást jól fogadták. Azonban a Roland Garrost szervező FFT-re váró jelentős kihívások miatt, elkerülve a naptárra gyakorolt további hatásokat, a füves pályás idény egy héttel rövidebb lesz 2021-ben.
Ha minden a tervek szerint alakul, a Roland Garros június 13-án érhet véget, ezzel három füves pályás torna helye vált bizonytalanná a naptárban. A korábbi elképzelések szerint 's-Hertogenbosch (férfi és női), Nottingham (női) és Stuttgart (férfi) június 7-én rajtolt volna el - ezeket az eseményeket a legjobb esetben is halasztani kell. A L'Equipe úgy tudja, a Francia Teniszszövetségnek pénzügyi támogatást kell majd nyújtania a halasztás/törlés esetén.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés