Egy héttel elhalasztották a Roland Garrost, így a salakos Grand Slam május 30-án kezdődik. A változtatás leginkább a füves pályás versenyeket érinti.

Csütörtökön hivatalossá vált az, amiről az előző napokban még csak cikkeztek a francia sajtóban: későbbi időpontra tolták a Roland Garrost. Igaz, a változtatás nem annyira drasztikus, mint amire egy éve kényszerültek a szervezők, a torna csak egy hetet csúszik az eredetileg tervezetthez képest. A Francia Teniszszövetség (FFT) azt reméli ettől, hogy a helyi járványügyi adatok fényében, nézők előtt rendezhetik meg az eseményt.
Ez minden versenyen lényeges szempont, de Franciaországban, ahol a szövetség éves bevételének 80%-t a Roland Garros biztosítja, különösen fontos, hogy minél több fizetőképes vendéget beengedhessenek a meccsekre. A francia kormány nemrég négyhetes lezárást rendelt el, amely április 3-án kezdődött, és megvan az esélye annak, hogy ezt tovább hosszabbítják, amennyiben a járvány terjedése nem az elvárt ütemben lassul.
Roland-Garros
Amélie Mauresmo lesz a Roland Garros első női tornaigazgatója
09/12/2021 - 11:35
Egy évvel ezelőtt a francia szövetség alaposan felforgatta azzal a naptárat, hogy szeptemberre halasztotta a versenyt. Ráadásul akkor nem is egyeztették döntésüket a többi érdekcsoporttal, az ATP-vel, a WTA-val és a Grand Slamekkel. Mondhatjuk, hogy a hibából tanultak, ezúttal ugyanis a többi szervezet bevonásával és egyetértésével módosították a programot. Erről árulkodik az ATP közleménye is.
"A Roland Garros egy héttel való halasztásáról szóló döntést a franciaországi szigorítások kontextusában hoztuk meg, figyelembe véve, hogy az így nyert idő növeli a nézők befogadásának esélyét. Az ATP és a WTA minden érintett féllel konzultál, hogy a játékosok, a versenyek és a nézők számára optimalizálja a naptárat a Roland Garros előtti és utáni időszakban" - írta a szövetség, amely további tájékoztatást is ígért az ügyben.
Egy ilyen változtatásnak általában dominószerű következményei vannak: a felvezetőtornák előtt megnyílik egy hét, míg a Grand Slam utáni versenyeknél a további halasztás igénye szokott felmerülni. Habár hivatalosan az ATP és a WTA még nem frissítette a naptárát a bejelentést követően, a Marca úgy tudja, a római és a madridi 1000-es versenyeken már nem variálnak az időponttal, és az eredeti elképzelések szerint bonyolítják majd le.

Matteo Berrettini, a stuttgarti torna legutóbbi győztese.

Fotó: Getty Images

Egy fokkal érdekesebb a füves pályás idényre gyakorolt hatása, amelyről a Grand Slam Tanács adott tájékoztatást. Ez alapján - ideiglenesen visszatérve a 2015 előtti állapotokra - a Roland Garros és Wimbledon között csupán két hét lesz majd, összességében pedig a füves szezont egy héttel megkurtítják. Mindez valamennyi Grand Slam-torna - köztük Wimbledon - beleegyezésével alakult így, a füves versenyek kötöttsége miatt nem volt más lehetőség.
"A négy Grand Slam-torna egységesen egyetért a Grand Slamek előtti felkészülés jelentőségében, hogy a különböző szinten edződő játékosoknak megfelelő edzési, felkészülési és versenyzési lehetőséghez kell jutniuk az adott borításon" - olvasható a közleményben. "Ezen oknál fogva támogatták a Tourokkal együttműködve a naptár változásit, amellyel a 2015-ös szezontól három hétre növeltük a Roland Garros és a Wimbledon közötti szünetet."
Széleskörű egyetértés van arról, hogy ezt a változtatást jól fogadták. Azonban a Roland Garrost szervező FFT-re váró jelentős kihívások miatt, elkerülve a naptárra gyakorolt további hatásokat, a füves pályás idény egy héttel rövidebb lesz 2021-ben.
Ha minden a tervek szerint alakul, a Roland Garros június 13-án érhet véget, ezzel három füves pályás torna helye vált bizonytalanná a naptárban. A korábbi elképzelések szerint 's-Hertogenbosch (férfi és női), Nottingham (női) és Stuttgart (férfi) június 7-én rajtolt volna el - ezeket az eseményeket a legjobb esetben is halasztani kell. A L'Equipe úgy tudja, a Francia Teniszszövetségnek pénzügyi támogatást kell majd nyújtania a halasztás/törlés esetén.
Roland-Garros
20 éves a Garros-remekmű: 12:10-es döntő szett az örökkévalóságnak
27/06/2021 - 10:22
Roland-Garros
A Covidból felépülve, 18 évesen menetelt pazar tenisszel a Garroson
18/06/2021 - 17:53