Az Iga Swiatek elleni csodás játékával megvett minket kilóra.

Antré gyanánt az első körben kiejtette a kétszeres Grand Slam-győztes, 2016-os RG-bajnok Garbine Muguruzát, 6:1, 6:4-gyel küldte haza a spanyolt. Az ukrán lány összesen három kört ment Párizsban, majd a címvédővel, Iga Swiatekkel játszott egy rendkívül látványos mérkőzést.
Kostyuk és Swiatek káprázatos első játszmát produkáltak, nagyon magas szintű teniszt mutattak be mind a ketten, csak úgy repkedtek a fonák nyerők mindkettejük részéről. Egy 18 (!) és egy 20 éves teniszező produkált ilyen varázslatot. A címvédő lengyel 48 percnyi csodálatos tenisz után nyerte meg az első szettet 6:3-ra.
Roland-Garros
A Rafael Nadal dominanciáját idéző Iga Świątek vajon megállítható a Garroson?
19 ÓRÁJA
Swiatek domináns lábmunkájának eklatáns példáját láthattuk ezen a meccsen, pazar ejtések, hihetetlen labdamenetek váltották egymást. A második szettben nagyot küzdött Kostyuk, Swiateknek tartania kellett játéka magas színvonalát, hogy két játszmában nyerhessen.
A töküres Chartrier-en játszották ezt a partit, így csak a televízió előtt ujjonghattak a nézők, miközben felállva kellett volna tapsolnia a teltházas lelátónak, amiért Kostyuk ilyen szenvedélyesen, óriási erővel, látványosan játszott 18 évesen egy Grand Slam-torna negyeddöntőjében. Az eredmény nem mutatja meg, mennyire szoros volt ez a meccs.
Kostyuk már most elképesztően erős, pazar lábmunkája és ütései vannak mindkét oldalon, éretten tud teniszezni, fejben kell csak javulnia, és akkor az egyik legnagyobb klasszis lehet belőle. Swiatek ellen többször is kijött belőle a tinédzser, teljesen normális, hogy sokszor még kapkod, reklamál, vagy dühből, érzelemből játszik és rosszul dönt.

Roland-Garros : Day09 - Highlights: Kostyuk - Swiatek

Az ukrán tini viszont olyan érettséggel tud nyilatkozni, amely meghazudtolja fiatal korát. 2017-ben kezdődött nagy kalandja, amikor a valaha volt második legfiatalabb játékos lett, aki megnyerte az Ausztrál Open junior bajnoki címét. Az ezt követő megpróbáltatások, frusztrációk, sőt, még egy COVID-19-es megbetegedés után először idén jutott el a Roland Garros negyedik fordulójáig. Fejlődésére jellemző, hogy tavaly ugyanitt az első meccse jelentette számára a végállomást.
15 (!) esztendősen már a harmadik körig ment az Ausztrál Openen úgy, hogy a selejtezőből indult. Beleesett a koraérett sportolók által gyakran elfoglalt 22-es csapdájába, és küzdött a felnőtt elvárások és a tinédzser kori dolgok összeegyeztetésével.
"Más korú voltam elméletben és egy másik a gyakorlatban. Különösen a korhatár-besorolási szabály és az általam játszható versenyek száma miatt éreztem nyomást. Tudom, hogy vannak olyan lányok, akik számára a szabály jól működik, és mondhatják, hogy ’oké, ennyi versenyem van egy évben', de én olyan nyomást helyeztem magamra, ahol nem tudtam elengedni a dolgokat." – mondja.

Kostyuk jól látja a dolgok fonák oldalát is

Fotó: AFP

Mivel olyan kortársai, mint Bianca Andreescu és Iga Swiatek később jelentek meg a touron, hogy aztán megelőzzék őt, Kostyuk az édesanyjával, Talina Beikóval - aki maga is egy korábbi játékos, és egyben az edzője is - való szoros kapcsolatra támaszkodott, mielőtt 18. születésnapja végre kihozta őt ebből a helyzetből.
"Soha nem fáradok bele, hogy elmondjam, milyen hihetetlen nő ő, azzal az élettel, ami neki volt és van, egy csodálatos harcos és az egyik legerősebb ember, akit ismerek. Úgy érzem, el kellett veszítenem néhány dolgot az életben ahhoz, hogy felismerjem, mit jelent nekem az anyukám, mert mindig közel álltunk egymáshoz, de voltak olyan időszakok, amikor egyszerűen nem akartam látni őt vagy beszélni vele. Amikor nem ő edzett engem, akkor voltak igazán nehéz időszakok, ezért rendkívül hálás vagyok, hogy anyukám ennyire nyitott volt a tanulásra.
Az elmúlt 20 év alatt nagyon sok mindent megtanult és megváltozott, és azt hiszem, én is nagy része vagyok ennek a változásnak, mert együtt utazunk, és különböző emberekkel találkozunk, és ez egy lehetőség számunkra, hogy minden nap fejlődjünk. Egyszerűen örülök, hogy mellettem van, mert sok szülő edzi a gyerekeit, de szerintem nekünk van az egyik legjobb kapcsolatunk, mert soha nem mondunk egymásnak szörnyű szavakat. Nyilván mindketten érzelmesek vagyunk, és persze vannak olyan időszakok, amikor veszekszünk, de ő megért engem, én megértem őt, és mindig jól jövünk ki minden szituációból."

Kostyuk nagyon jól feltalálta magát salakon

Fotó: Getty Images

Miután hivatalosan is felnőtt lett, Kostyuk beköltözött a saját lakásába, és azonnal nekilátott, hogy kiélje a benne rejlő lehetőségeket. A US Open harmadik fordulójáig jutott néhány hónappal 18 éves kora után, ami előrevetítette a régóta várt Top 100-as debütálását, és 2021-et egy elődöntős helyezéssel kezdte Abu Dhabiban.
A világméretű járvány azonban egy utolsó démonnak bizonyult a felnőttkor előtti éveiből, és Ausztráliától - ahol a tervezett edzőpartnere, Paula Badosa pozitív lett - egészen Ukrajnáig üldözte, ahol végül közvetlenül a Miami Open előtt kapta el a Covidot.
"Már az edzésen sem éreztem jól magam; futottam, és a szívem hevesen vert. Úgy éreztem, mintha rosszul lennék, pedig szinte soha nem vagyok rosszul. Kedd este kaptam meg a pozitív eredményt, másnap pedig belázasodtam, és hajnali 5-kor ébredtem, fázva, szörnyű fejfájással. Néhány nap múlva kórházba mentem, mert nem kaptam levegőt, és meg kellett vizsgálni a tüdőmet, hogy lássák, hogy van. Soha nem csináltam még rendes vizsgálatot, de tudom, hogy a röntgenfelvételek nem igazán mutatták a károsodás mértékét. Végül antibiotikumokat kellett szednem, mert a Covidon felül bakteriális fertőzést is diagnosztizáltak nálam, ezért állandóan kifulladtam, alig tudtam járni és alig kaptam levegőt." – mesélte el Kostyuk, mivel járt esetében a koronavírus-fertőzöttség.
A salakpályás szezon nagy része - és anyukája néhány szükséges tanácsa - kellett ahhoz, hogy a Roland Garrosra újra megtalálja a ritmusát, ahol a korábbi világelső Garbiñe Muguruza ellen aratott legnagyobb győzelmét egy újabb, Zheng Saisai elleni sima sikerrel támasztotta alá. Aztán Varvara Grachevát intézte el 6:1, 6:2 arányban.

Kostyuk - Muguruza - Roland-Garros

Még azt megelőzően megosztotta félelmeit:
"A mai meccs előtt ideges voltam, és azt mondtam édesanyámnak: ’Megnyugtatnál, kérlek, és levennéd rólam a nyomást?’. Ő viccelődött: 'Figyelj, ha veszítesz, akkor nem kell annyi pontot védened'. Aztán azt mondta: 'Azon a szinten kell nyerned, amin vagy, hogy jövőre könnyedén megvédhesd ezt az eredményt. Ha csak azért érsz el egy bizonyos szintet, mert nyertél anélkül, hogy jól játszanál, az nem segít és nem hoz neked semmit, ezért bízz a saját szintedben. Ha a szinted megvan, akkor meg fogod csinálni’."
A családja lelkes támogatásán túl a barátságos és szimpatikus lány rengeteg barátra tett szert a touron, de továbbra is óvatos, hogy ezek a kapcsolatok hogyan alakulnak majd, ahogy a sikerek egyre csak jönnek az útja során.
"A versenyeken az emberek azt hiszik, hogy folyamatosan látjuk egymást és állandóan beszélgetünk. Tényleg? Az elmúlt héten kétszer láttam itt Bianca Andreescut, mert különböző időpontokban edzünk és játszunk. Paulával minden nap találkozhattam, mert az idő nagy részében a Lenglenen állomásoztunk, de többnyire mindenki a saját dolgát csinálja. Még mindannyian olyan fiatalok vagyunk, hogy idővel még mindig megvan a lehetőség, hogy mindannyian más utat járjunk, mert mindannyian nagy versenytársak vagyunk. Mindannyian top 5-ösek, a világranglista első helyezettjei akarunk lenni, és Slamet akarunk nyerni."

Kostyuk hatalmas jövő előtt áll

Fotó: AFP

"Ha egy barátságot meg tudsz tartani az egész teniszéleten keresztül, az hihetetlen teljesítmény lenne, mert ez nem túl gyakran fordul elő. Mindenkinek csak tiszta szívből kell, hogy jöjjenek a szándékai; ha úgy érzi, hogy 100 százalékban támogatni tud valakit, fontos, hogy ezt a szemébe mondja. Képesnek kell lenned azt mondani, hogy nem tudok a barátod lenni, mert túlságosan is versenytársnak látlak. Rendkívül kellemetlen lenne számomra, ha olyan barátom lenne, akit nem szeretnék sikeresnek látni."
Bár igyekszik félretenni ifjúkori lelkesedését, nehéz nem elképzelni, hogy annak egy része még mindig ott van benne, arra várva, hogy olyan eredménnyel bukkanjon elő, amely bizonyítja mindazt, amit 14 éves énje gondolt, és mindazt, amiről 18 éves önmaga még mindig azt hiszi, hogy lehet.
via tennis.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Roland Garros
A világranglista-6. Jabeur elhozhatja az arab tavaszt Párizsba, a Roland Garrosra is
TEGNAP 16:10
Roland-Garros
Csak a tiramisu állíthatja meg? – Świątek a Roland Garrost is úgy kezeli, mint bármely más tornát
17/05/2022 10:49