Mats Wilander szerint végéhez közeledik a Nagy Hármas uralkodása, ezzel együtt az idei Roland Garroson még közülük fog kikerülni a győztes. A svédek legendás teniszezőjénél Novak Djokovic a legnagyobb esélyes, aki erőt meríthet a balul elsült US Openből, míg a 12-szeres bajnok Rafael Nadal a szokottnál kevesebb önbizalommal vághat neki a küzdelmeknek.


A hétszeres Grand Slam-győztes azért Novak Djokovicot tartja az idei Roland Garros legnagyobb esélyesének, mert a kora őszi időjárás nem kedvez Rafael Nadal és Dominic Thiem játékának. Wilander ráadásul úgy látja, a szerb klasszis a New York-i események után extra motivációval utazik Párizsba. "Ez jól jött a tenisznek, és jól jött Novaknak is, mert fűteni fogja őt. 'Rendben, elszúrtam, de mostantól mindent megnyerek, köztük a Roland Garrost, megszerzem a 18. Grand Slamet, keményen edzek ezért a célért.' Szerintem ez fogja őt fűteni, és ezért fog nyerni."
Thiem brutális ágon a Garroson, Nadalra és Djokovicra viszont kényelmes első hét várhat | Eurosport
A csütörtöki sorsolás nyomán elkészült a Roland Garros-főtábla a nők és a férfiak számára is. Az alábbiakban megnézünk néhány érdekességet a teljesség igénye nélkül, egyebek mellett azt, milyen kihívásokkal kell Nadalnak, Djokovicnak és Thiemnek megküzdenie a következő két hétben. Wawrinka-Murray - Három év után újra Ha van első fordulós mérkőzés, melyet feltétlenül meg kell nézni, az Andy Murray összecsapása Stan Wawrinkával.
Roland-Garros
Jön a lábközötti-szezon, Mannarino gyorsan kettőt is bemutatott
01/06/2021 15:16
Az Eurosport szakértője viszont azt is hozzátette, hogy a nagy játékosok közül Djokovic teniszét határozza meg leginkább a közönséggel kialakult viszonya, és nem élvezi az üres lelátók előtti játékot. "Rafa szerintem megvan nézők nélkül, mert nála a küzdelem az elsődleges. Federer is elboldogul, mert ő csak a saját ütéseivel és az ellenfél széttaktikázásával foglalkozik, szenvedély helyett inkább a logikával dolgozik. Novak azonban a taktika és a játék terén egy kicsit egydimenziósabb, időnként az is előfordul, hogy unottá válik."
"Ilyenkor úgy megy ki, hogy úgyis 6:2, 6:2-re fog nyerni, nem akar sok időt tölteni a pályán, így történt ez Carreno Busta ellen is, és felhúzta magát ezen. Úgy látom, hogy nagyon élvezi a közönséget, szüksége van rájuk, hogy a legjobb legyen."
"Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy meg fogja nyerni a Roland Garrost, méghozzá az időjárás miatt. A szokottnál hűvösebb az idő, ami nem jó hír egy olyan sokat pörgető teniszezőnek, mint amilyen Rafa Nadal. Novak nem foglalkozik azzal, hogy hideg van vagy meleg, mindkét körülményt szereti. Nálam ő a favorit, de épp csak hogy megelőzi Nadalt és Thiemet. Az a célja, hogy a következő évben megelőzze a riválisokat, meggyőződésem, hogy ezen jár az esze, és kezdem azt gondolni, hogy ezt akár meg is valósíthatja."
Fucsovics Márton megüti a top 10 szintjét az Eurosport szakértője szerint | Eurosport
A hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilander szerint Fucsovics Márton technikailag és fizikálisan is készen áll arra, hogy ne csak top 30-as, de akár top 10-es játékos is legyen valamikor a közeljövőben. A szintén hétszeres Grand Slam-bajnok John McEnroe pedig úgy látja, a magyar teniszező abban az esetben fejlődhet tovább, ha extra dimenziókkal bővíti a játékát.
Játékosként a svéd háromszor nyerte meg a Roland Garrost, így személyes tapasztalatai vannak arról, miért nehéz felérni a csúcsra Párizsban. Wilander szerint a változó körülmények jelentik a legnagyobb kihívást, ilyen téren ugyanis ez a legkiszámíthatatlanabb Grand Slam. Esősebb napokon egészen csúszós a pálya és kifejezetten lassú a játék, nagy melegben viszont magasra pattannak a labdák, ezáltal jobban kidomborodnak a klasszikus salakpályás erények. Nadal hosszú távú sikerességének egyik kulcsa a kiváló alkalmazkodóképesség volt.
"12 Roland Garros-győzelemhez szükség volt arra, hogy egészen különböző körülményeket is képes legyen megszokni, mert a Francia Nyílt Teniszbajnokság változatosabb a többi borításnál. Ez egy természetes felület, ami könnyedén csúszóssá tud válni, viszont melegben forró és hamar kiszárad. Lefekvés előtt nem szabad a meccsre gondolni, mindig a meccs reggelén, a helyszínen kell gondolkozni. A többi helyen ez nem így történik, abban a tudatban bújsz ágyba, hogy tudod, mit fogsz játszani, mi vár rád."
"Nadal lefekvés előtt azért imádkozik, hogy 25 fok és napos idő legyen, esetleg egy kicsit fújjon is a szél, mert számára ez a tökéletes. Az eddigi versenyein a hétből talán ha két meccset kellett igazán megnyernie, a többin elegendő volt megnyomni az első 25 percet, az ellenfelei belátták, hogy nem fogják tudni legyőzni. Most viszont ez a szám hat-hét mérkőzésre emelkedhet, mindenki tudja, hogy kikapott Schwartzmantól Rómában. Tudják, hogy csak három salakos meccset nyert, miközben máskor 25 meccsel és 4 tornagyőzelemmel érkezett meg."
"Azt fogják érezni, hogy lesz esélyük, legalább egy szett erejéig, talán egy körrel később már kettőt is nyernek ellene, így ha eljut az elődöntőig, legyen Thiem vagy bárki más az ellenfele, nem lesz annyira friss és magabiztos, mint a múltban. Ezt tartom aggasztónak Rafánál, ezért nem tudom őt megnevezni a legnagyobb esélyesként."
Wilander szerint a Nagy Hármas uralkodása a végéhez közelít. Ugyan még mindig ők számítanak a legnagyobb favoritnak, a fiatalok rengeteget fejlődtek, fizikálisan pedig szép lassan fölénybe kerülnek a nagy sztárokkal szemben. "Tisztelik az ellenfeleiket, de már nem annyira szerények, és egészen máshogy készültek, erősebbek fizikálisan, szóval lassan elkezdenek majd feltörni. Nem hiszem, hogy a Nagy Hármas fogja elvinni a következő négy-öt majort. Novakban megvan a lehetőség, de szerintem sok GS-győztes avatunk a következő három évben." 
Azt ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a Nagy Hármas utáni érát is uralni fogja a játékosok egy szűk csoportja. "Thiem nyerni fog párat, ez biztos, de megosztják majd egymás között a győzelmeket, visszatér az, amit korábban megszokhattunk, amikor négy vagy öt Grand Slamet nyert egy játékos. Azért fogjuk imádni a Grand Slameket, mert fogalmunk sem lesz, ki nyeri meg a tornát. Az elmúlt években a Nagy Hármas elkényeztetett minket, ugyanakkor egy kicsit unalmas is volt az éra, mert mindig ők nyertek."
Roland-Garros
"Nem lehetsz mindig elégedetlen, amiért a szomszédodnak nagyobb a háza"- válaszolta Nadal a Grand
13/10/2020 14:34
Roland-Garros
Djokovicot meglepte Nadal tökéletes tenisze
12/10/2020 10:52