Mivel a COVID-19 járvány miatt május helyett szeptember végén kezdődött el az idei Roland Garros, a jelenlegi tornán elkerülhetetlen különbségek vannak a korábban megszokottakhoz képest, az egyik az időjárás, és nem jó értelemben.


Hideg és nedves körülmények között rajtolt el az idei Garros - vasárnap 15 fok volt a maximum hőmérséklet -, így a játékosoknak még az eddigieknél is többet kell tenniük azért, hogy a lehető legjobb helyzetbe hozzák magukat a pályán való jó szerepléshez.
Még a torna előtt nyilatkozta a 12-szeres Roland Garros-bajnok Rafael Nadal, hogy "egészen extrém körülmények között vágunk neki ennek a Roland Garrosnak. A labdák teljesen mások, óriási kihívás lesz, talán nagyobb, mint valaha. De ez olyan szituáció, amely mindenki számára nehéz."
Roland-Garros
Jön a lábközötti-szezon, Mannarino gyorsan kettőt is bemutatott
01/06/2021 15:16
"Az egész torna teljesen más ahhoz képest, mintha májusban rendezték volna." - ezt már Dominic Thiem jegyezte meg. "Az év sokkal későbbi szakaszában kerül rá sor, új labdákkal és nézők nélkül."
Serena Williams pedig azt hangsúlyozta ki, hogy "nagyon nem szeretem a hideget. Los Angelesből származom, Floridában élek, életem feléig még havat se láttam. Úgyhogy igazából nem szeretjük egymást a hideg idővel. Ez az én Achilles-sarkam."
Hozzá csatlakozott szavakkal és tettekkel Victoria Azarenka, aki úgy érezhette magát, mint a Kispál és a Borz Fogás volt temérdek című dalának elbeszélője: "A torkomra belülről jég fagyott rá/Érzem, hogy olvad, de nem tart soká.'"
Azarenka Bill Murray nyomdokaiba is lépett, majdnem úgy beszélt a Roland Garros kedvezőtlen időjárási körülményeiről az egyébként simán megnyert első meccse előtt, mint a legendás Idétlen időkig című filmben Phil Connors a télről: "Fázom, 8 fok van. Floridában élek, basszus." - fakadt ki a kétszeres Grand Slam-győztes fehérorosz.
Alekszander Zverev, aki a US Openen vívott döntője óta az első tornáján versenyez, a felszerelését a hűvösebb salakhoz igazította.
"Három kilóval kevesebb húrt hoztam magammal, mint New Yorkba. Ez elég sok." - mesélte a német, beavatva minket az ütőjével kapcsolatos információkba. Minél lazább az ütő húrja, annál nagyobb erőt kap egy játékos. Minél szorosabb a húr, annál nagyobb az irányítása és a pörgetése a játékosnak.
Vannak olyan játékosok is, akik jobban képesek a játékukat a nehezebb körülményekhez igazítani. Közéjük tartozik Stan Wawrinka, a Garros 2015-ös győztese, akinek nem okozott problémát a pályán semmi, a korábbi világelső Andy Murrayt három sima szettben küldte haza. A svájci ereje ezúttal is érvényesült. Mondjuk a mérkőzés után Wawrinka pulóvert vett fel a salakon adott interjújához. Egyike volt annak a sok játékosnak, aki még egy réteget magára húzott a pólója alá, míg Murray testhez álló nadrágot viselt. 
"Az biztos, hogy nehéz körülmények vannak itt. Kemény, lassú és hideg a pálya, teljesen más, mint az év más szakaszában. De azt hiszem így is jól játszottam." - mondta később Wawrinka a sajtótájékoztatóján. „Örülök, hogy ilyen körülmények között továbbra is keményen játszhatok mindkét oldalról. Tehát ezeket a nehéz és kemény adottságokat továbbra is az erőteljes teniszezéshez használom."

Andy-Murray-Garros-2020-min (2).jpg

Fotó: Eurosport

A jelenlegi időjárás másik hatása az, hogy csökkenti a labda visszapattanását a talajról. A korábbi világranglista-4. Kei Nishikori szerint, aki a 32. kiemelt Daniel Evans-t győzte le, a labda nem úgy "viselkedik' a pályán, mint általában.
"Az én teniszemnek az a jobb, ha a labda magasabbra pattan, mert szeretek gyorsan játszani, és hamarabb befejezni a pontot, mint más játékosok. De az biztos, hogy kevésbé ruganyosak a labdák."
Diego Schwartzman hasonló körülmények között játszott a múlt heti római mérkőzésén Rafael Nadal ellen, kiejtve a spanyolt a negyeddöntőben. 
"Számomra az esti játék, hasonlóan Rómához az esőben, esti fények alatt, ismerős volt, ezért Párizsban is nagyszerűen éreztem magam a pályán." Az argentin a Kitzbühelben győztes Miomir Kecmanovic felett aratott ellentmondást nem tűrő győzelmet. "Számomra a körülmények ezúttal nagyon-nagyon jók voltak."
Murray motivációját megkérdőjelezte, Azarenka megjegyzéseit pedig elítélte az Eurosport szakértője | Eurosport
Szponzorált tartalom A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a Az Eurosport szakértője, a hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilander megkérdőjelezte a Stan Wawrinkától sima vereséget szenvedő Andy Murray motivációját, a párizsi időjárási körülményeket, és a torna rendezését bíráló Victoria Azarenka megjegyzéseit pedig elítélte a Roland Garros első játéknapja után.
Függetlenül attól, hogy ki élvezi a feltételeket és ki nem, minden játékosnak ugyanazokkal a körülményekkel kell megküzdenie. Sokan, akik vasárnap léptek pályára, ugyanazt hangoztatták: egyszerűen ki kell hozniuk a legtöbbet a helyzetből. 
Ahogy Schwartzman fogalmazott: "Alkalmazkodnunk kell ezekhez a körülményekhez, és meg kell próbálnunk a lehető legjobbunkat nyújtani."
Várhatóan a Garros október 11-i utolsó napjáig sok olyan képpel fogunk találkozni, mint alább, amikor az orosz Margarita Gasparyant láttuk dideregni.
via ATP
Roland-Garros
"Nem lehetsz mindig elégedetlen, amiért a szomszédodnak nagyobb a háza"- válaszolta Nadal a Grand
13/10/2020 14:34
Roland-Garros
Djokovicot meglepte Nadal tökéletes tenisze
12/10/2020 10:52