A világranglista 159. Martina Trevisan pályafutása legnagyobb sikerét érte el a Roland Garroson azzal, hogy Coco Gauff legyőzésével bejutott a torna harmadik fordulójába. Az olasz játékos nehéz éveket tudhat a háta mögött, a teniszt négy évig szüneteltetve, súlyos étkezési zavaron túljutva érte el idén, hogy Grand Slam-torna főtábláján szerepeljen.

A selejtezőből indulva jutott el a Roland Garros harmadik köréig Martina Trevisan. A 26 éves teniszező Camila Giorgi és Coco Gauff legyőzésével érte el pályafutása legjobb Grand Slam-eredményét. Menetelése olyan szempontból is szenzációs, hogy 2020-ig nem játszott Grand Slam-főtáblán, az idei Ausztrál Openen szakadt meg ez a rossz sorozat. Trevisan fejlődésében nagy szerepet játszott az elmúlt években végzett komoly munka, illetve az, hogy legyőzte az anorexiát.
Trevisan étkezési zavara tinédzser korában alakult ki, mikor édesapjánál degeneratív betegséget diagnosztizáltak. A tehetséges olasz játékos kiábrándult a teniszből, hiába szerepelt jól a juniorok között, nem sikerült áttörnie a felnőtt mezőnybe. Anorexia miatt négy évig szüneteltetnie kellett pályafutását, 2010 januárja és 2014 májusa között nem lépett pályára.
Roland-Garros
"Nem lehetsz mindig elégedetlen, amiért a szomszédodnak nagyobb a háza"- válaszolta Nadal a Grand
13/10/2020 14:34

000_8R46BF.jpg

Fotó: Eurosport

„Gyűlöltem az izmos testemet, azért, hogy csökkenjen a súlyom, olyan diétákba kezdtem, ami az életemet is veszélyeztette-
írta le egy 
 az olasz.
– 30 gramm müzli és egy kis gyümölcs este elég volt ahhoz, hogy másnap fel tudjak kelni, teljesen kiborítottam édesanyámat, aki még a barackokat is leszedte a fáról, hogy lássa, eszem valamit. Szerencsére, amikor eljutottam odáig, hogy nincs visszaút, rájöttem, ez így nem mehet tovább. Semmi sem érdekelt, bezárkóztam, olyan mély apátiába süllyedtem, hogy rá sem ismertem önmagamra. Segítséget kértem, hiszen az anorexia gyógyítható.”
„Újra kellett tanulnom enni, be kellett gyógyítani a sebeimet. Megtanították, hogyan fogadjam el az új testemet, és újra foglalkozni kezdtem különböző dolgokkal. Magam sem tudom hogyan, de újra teniszütőt vettem a kezembe.”
„Természetesen már nem voltam ugyanaz a játékos. A testem megfizetett az előző évekért, és visszatérésem után gyakran voltam sérült. De sokan mellettem álltak, támogattak és tárt karokkal fogadtak, hogy új életet kezdhessek.” 

000_1NZ1JM.jpg

Fotó: Eurosport

Az étkezési zavar nem ritka a teniszben, de csak kevesen beszélnek róla a nyilvánosság előtt. Korábban Szeles Mónika és Madison Keys vallottak arról, hogy pályafutásuk bizonyos szakaszában étkezési zavarral küzdöttek.
Trevisan azt követően, hogy kigyógyult az anorexiából, a Roland Garroson pályafutása legjobb hetét produkálja, váratlanul eljutott a harmadig fordulóig. A nőknél ő az egyetlen versenyben maradt olasz teniszező, a nyolcaddöntőbe kerülésért a 20. kiemelt Maria Sakkari lesz az ellenfele. A Simonne-Mathieu-pálya utolsó mérkőzésén csap össze a két játékos.
„Minden nap azért dolgozom, hogy egy Grand Slam-torna harmadik fordulójában játszhassak. Nem egyszerű elérni egy ilyen eredményt, de minden reggel úgy kelek fel, hogy erről álmodozom. Most egy álmom már teljesült.”
via ubitennis
Roland-Garros
Djokovicot meglepte Nadal tökéletes tenisze
12/10/2020 10:52
Roland-Garros
Djokovicnak nem volt válasza Nadal agresszív teniszére és brutális tenyeresére
12/10/2020 08:50