Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadalnak két dologban kellene még javulnia a Roland Garrosig

Kálmán Laci

Frissítve 21/05/2021 - 11:14 GMT+2

Nadal egyik mestere megnevezte, ki jelentheti tanítványa számára a legnagyobb veszélyt Párizsban.

Rafa Nadal

Fotó: Getty Images

A 20-szoros Grand Slam-bajnok Rafael Nadal egyik mentora, Francisco Roig szerint a salakkirálynak a játéka két elemén is dolgoznia kell még a Roland Garrosig hátralévő időszakban.

Finomítani kell még ezt-azt Rafa játékán ahhoz, hogy jó esélye legyen 14. alkalommal is magasba emelni a trófeát a Philippe Chatrier salakján. A szezon eddig vegyes, de feltétlenül javuló képet mutat a spanyol számára. Barcelonában és Rómában tornát nyert, volt azonban két meglepő veresége is az elmúlt hetekben, Monte Carlóban Andrey Rublev, Madridban Alexander Zverev győzte őt le.
Mivel az elmúlt években már nem volt jellemző, hogy Rafa teljes söprést hajtson végre a salakszezonban, a csapata érthető módon többé-kevésbé elégedett az eddigi eredményekkel. Lehet okuk a bizakodásra, hisz a Garros 13-szoros bajnoka többször bizonyította már, hogy a végső győzelemhez nincs szüksége arra, hogy már a verseny elején bombaformában legyen.
Ennek ellenére Francisco Roig két dolgot is megnevezett, melyekben Nadalnak jó volna javulnia a Garros kezdetéig.
„A mozgás lenne az egyik, amiben jó lenne előrelépnie” – mondta Roig. „Az aerob kapacitás, az állóképesség teljesen rendben van, de úgy gondolom, a mozgás terén volna még miben fejlődnie. Lehetne dinamikusabb, mind az előre történő, mind az oldalirányú mozgás tekintetében.”
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

A mester Rafa szervájában is talált kivetnivalót, szerinte mindenképpen dolgozniuk kell még az adogatásokon. Rómában a döntőig vezető úton Nadal 68 százalékban hozta a pontokat az első, és 56 százalékban a második szervája mögött. Négy meccsen összesen kilenc alkalommal bukta el a szerváját.
„Az adogatásán mindenképpen dolgozni kell, bár az igaz, hogy folyamatosan, meccsről meccsre javult. Olyannyira, hogy a Djokovic elleni döntőben már egészen jól adogatott.”
picture

Novak Djokovic und Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

A fogadóirodáknál alighanem Nadal lesz a Garros első számú favoritja – legalább annyira a múltja, mint amennyire a jelene miatt is. Pályafutása során eddig mindössze kétszer kapott ki a párizsi salakon, 2009-ben Robin Söderling, 2015-ben pedig Novak Djokovic verte. Majdnem kétszer annyi meccset nyert a Garroson, mint Wimbledonban (100-53).
Roig úgy véli, a dominanciája ellenére vannak, aki megakadályozhatják, hogy 14. alkalommal is bajnok legyen Párizsban.
„Még mindig Djokovic a fő rivális, de gondot okozhat Stefanos Tsitsipas, Dominic Thiem és Alexander Zverev is.”
Papíron talán Thiemet kellene a legnagyobb ellenfélnek tekinteni, hisz a legutóbbi három kiírás közül Nadal kétszer is az osztrák ellen vívta a döntőt. Thiem azonban az eredményeit tekintve, és saját bevallása szerint is elmarad a legjobbjától. Legutóbb a Lyon Openen szenvedett egy meglepően sima vereséget Cameron Norrie-tól.
picture

Thiem és Nadal

Fotó: AFP

A madridi elődöntő kimagaslóan a legjobb eredménye idén salakon. Rómában egy meccset tudott nyerni, Lyonból pedig győztes mérkőzés nélkül távozott.
„Ha Thiem újra megtalálja a ritmusát, és azt az önbizalmat, amivel salakon játszani szokott, akkor nem látok különbséget közte és Djokovic között” – folytatta Roig. „A US Open óta a játéka egy picit visszaesett, de biztos vagyok benne, hogy a Garrosra összeszedi magát és kemény ellenfél lesz. Ő egy nagyon komplett játékos, minden ütése rendkívül veszélyes. Ha egy kicsit is lerövidülsz, azonnal büntet és vége a pontnak. Ráadásul fizikálisan is nagyon rendben van.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés