Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic megmászta a Mount Everestet, Nadal szerint ez is csak egy vereség a teniszpályán

Németh Dániel

Publikálva 12/06/2021 - 12:12 GMT+2

Túl vagyunk a Roland Garros férfi elődöntőin, amelyek kapcsán bőven van miről beszélni. Megtették ezt az érintettek is.

Novak Djokovic legyőzte Rafael Nadalt a Roland Garros elődöntőjében

Fotó: Getty Images

Rafael Nadal óriási meglepetésre nem jutott be a Roland Garros döntőjébe, miután Novak Djokovic egy több mint négy órán át tartó mérkőzésen, négy szettben legyőzte. A világelső karrierje egyik legfontosabb győzelméről beszélt, a spanyol pedig úgy érzi, nem dőlt össze a világ.


A 13-szoros Roland Garros szerénységére jellemző, hogy ő valószínűleg komolyan gondolta a címben is kiemelt mondatot, pedig ebben a formában azért ez így nem teljesen igaz. Djokovic ugyanis nem akármilyen pályán, akármilyen ellenfél ellen nyert meg egy elképesztő színvonalú meccset, hanem Nadal ellen a Philippe Chatrier-n a Roland Garros elődöntőjében, amely valószínűleg a legnagyobb kihívás, amivel teniszezőnek valaha szembe kellett néznie a pályán.
„Az biztos, hogy ez volt a legjobb mérkőzés, amiben részem volt a Roland Garroson, de a teljes pályafutásomra tekintve is top háromban van. Figyelembe kell venni a tenisz színvonalát, hogy a legnagyobb riválisom ellen játszottam azon a pályán, amelyen annyi eredménye volt a múltban, és amelyen domináns erőnek bizonyult az elmúlt 15 évben” – mondta Djokovic, aki ezt követően külön kiemelte és megköszönte a nézők támogatását.
„Csak a legfelsőbb szinteken lehet beszélni Rafa Roland Garroson elért eredményeiről, ő a torna történetének legdominánsabb játékosa. A teljes pályafutása során két-három alkalommal kapott ki, és már közel 20 éve teniszezik itt. Ez önmagáért beszél. Minden alkalommal úgy lépünk a pályára ellene, hogy tudjuk: a legyőzéséhez meg kell mászni a Mount Everestet. Nyolcból csak egy meccset nyertem meg ellene a Chatrier-n, próbáltam kivenni a pozitívumokat a 2015-ös meccsből, ami szépen működött.”
Ez egyike azon meccseknek, amelyekre nagyon sokáig emlékezni fogok; nem csak azért, mert megnyertem a meccset, de a hangulat és az alkalom különlegessége okán is.
A két klasszis nagyon sokáig gyűrte egymást a pályán, Djokovicnak ráadásul fizikális meccse volt Matteo Berrettini ellen is, Lorenzo Musettit pedig öt szettben búcsúztatta. „Nem ez az első alkalom, hogy egy epikus Grand Slam-elődöntő után 48 óránál is kevesebb időm volt felkészülni a döntőre. Elég jó a regenerációs képességem, nyilván a fizióm is mindent megtesz annak érdekében, hogy friss legyek. Eleget teniszeztem, nem kell túl sokat edzenem. Lassan kell haladni a döntő napjáig.”
picture

Roland Garros, elődöntő: Djokovic - Nadal meccsösszefoglaló

Nem számít könnyű meccsre Tsitsipas ellen sem. „Tudom, mit kell tennem. Nyilván Tsitsipasnak ez lesz az első Grand Slam-döntője, ami nagyszerű eredmény a számára, és biztosan nem akar itt megállni. Nagyszerű formában van, vezeti az éves rangsort, összességében ő rendelkezik a legjobb eredményekkel. Sokat érett játékosként, és úgy tűnik, a salak a legerősebb borítása. Tavaly öt szettet játszottunk az elődöntőben, tudom, hogy a mostani nehéz lesz.”
„Szomorú vagyok, amiért kikaptam az év számomra legfontosabb versenyén. De ez is csak egy vereség az egyik teniszpályáról, holnap már a családommal leszek otthon. Nem tartanak örökké az itteni lehetőségeim sem. Sportban a győzelmet és a vereséget is el kell tudni fogadni. Én is tudom, hogy nem nyerhetem meg 15-16-szor a tornát, szóval egyáltalán nem történt katasztrófa” – fogalmazott vereségét követően Nadal.
A pénteki elődöntőben – a döntő szettet leszámítva – minden megvolt egy klasszikushoz, a színvonal, a fordulatok, az izgalmak. Nadalnak bőven voltak lehetőségei, a harmadik szettben például úgy tűnt, 3:5-ről felállva fordíthat, a világelsőnek azonban sikerült tie-breakre mentenie a játszmát. „Ilyen a sport. Néha nyersz, néha kikapsz. Mindent beleadtam, volt is egy nagy lehetőségem 6:5-ös állásnál, amikor második szervát kaptam szettlabdánál. Bármi megtörténhet egy ilyen pillanatban.”
„Valószínűleg nem ez volt a legjobb napom a pályán. Küzdöttem, sok melót belepakoltam, de az ütések pozíciói nem voltak annyira hatékonyak. Egy olyan játékos ellen, aki ennyire korán megüti a labdákat, nehéz helyzetben vagy, ha nem tudod kimozgatni a pozícióból. Előfordulnak ilyen hibák, ám ha nyerni akarsz, nem követheted el. Jól csinálta, nagyszerű küzdelem volt. Mindent megpróbáltam, de ez most nem az én napom volt.”
Nadalt kérdezték a változó körülményekről is, ám ő nem fogta ilyesmire a vereséget. „Való igaz, hogy idővel lassabbá váltak a körülmények. Az elején nagy volt a meleg, magasra pattantak a labdák. Estére ez a másik irányba változott, a labdák kevésbé pattantak fel, nem pörögtek fel annyira. Ez egy picit neki kedvezett, de alapvetően nem számít. Ilyen a tenisz. Aki jobban alkalmazkodik a körülményekhez, az érdemli meg a győzelmet. Nem kétséges, hogy ő ezt megérdemelte.”
A 20-szoros Grand Slam-győztes a tőle megszokott udvariassággal, három nyelven köszönt el a sajtó munkatársaitól, és köszönetet mondott a verseny szervezőinek is. Azt is elárulta, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a szombati mérkőzésnek, akkor sem tenne másként, ha ő lett volna a győztes. „Ezek nem az elégedettség pillanatai, de arra sincs ok, hogy drámázzunk. Igazából nem nagyon szoktam ünnepelni, ha nyerek, másik oldalról viszont drámát sem csinálok abból, ha épp veszítek.”
picture

Sima győzelemnek indult, végül ötben nyert Tsitsipas

Ejtsünk azért pár szót ejteni a másik férfi elődöntőről, végtére is Stefanos Tsitsipas pályafutása első Grand Slam-döntőjére készülhet. Az első két szettet a görög nyerte meg, elsősorban annak köszönhetően, hogy a kulcshelyzetekben kevesebbet rontott riválisánál. A harmadik szettben viszont fordult valamelyest a kocka, Alexander Zverev pedig kiegyenlített, így Tsitsipas végül csak döntő szettben tudta megnyerni a találkozót, amelynek végén el is érzékenyült.
„Nagyon sokat jelent ez nekem. Nehéz meccs volt, tele érzelmekkel, különböző szakaszokkal. Hatalmas megkönnyebbülés volt, hogy ezt így le tudtam zárni, nagyon kimerített. Nehéz volt kezelni a helyzetet, mindent összerakni, néhány területen kompromisszumokat kötni. Képes voltam rá, lezártam a meccset, amikor kellett, szóval büszke vagyok magamra” – értékelt a görög, aki a döntő szett elején egyből bajba került, három bréklabdát kellett hárítania.
„Próbáltam egy picit megnyugodni, felbátorodni, menni előre, hogy valami jó történjen. Tudtam, hogy még nem végeztem, van még bennem. Sikerült sokkal jobban játszani, ami a koncentrációnak köszönhető. Harcolni szoktam, ott sem voltam hajlandó feladni. Változtattam pár dolgon, ami működött, életben maradtam. Képes voltam visszajönni a meccsbe, levegőhöz jutottam az első játékon keresztül. Mintha új lendületet kaptam volna.”
Zverev természetesen csalódottan értékelt. „A harmadik szettől kezdve teniszeztem megfelelően, ami egy Stefanoshoz hasonló játékos ellen talán túl késő. Ha elvettem volna a szerváját az ötödik szett első játékában, talán más a végeredmény. De nem így lett. Nem kerülhetek kétszettes hátrányba, és várhatom azt, hogy majd minden alkalommal én nyerek” – fogalmazott a német, aki azt is hozzátette, őt nem különösebben érdeklik az apróbb részsikerek.
„Már nem abban a szakaszban vagyok, amikor egy jó meccs miatt elégedett lehetek. A mai semmit sem jelent. Kikaptam. Nem jutottam döntőbe. Jó meccs volt? Igen, de a végén én utazhatok haza, ebben nincs semmi pozitívum. Nem különösebben foglalkoztatnak az elődöntők. Talán ez nem hangzik jól, kicsit arrogánsnak tűnök, pedig nem ez a cél. Egyszerűen ez a helyzet. A döntővel sem foglalkoztam volna, ha nem nyerem meg a tornát. Két hét múlva Wimbledon, már alig várom.”

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása