Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fucsovics nagyot küzdve búcsúzott Párizstól, Tsitsipas a salakról filozofált

Nánási Antal

Frissítve 01/06/2023 - 12:47 GMT+2

Egyetlen nagy búcsúzóval hozták le a szerdai napot Párizsban, a Roland Garros negyedik játéknapján. A már második fordulós mérkőzéseket hozó napon a hölgyeknél búcsúztak kiemeltek, közülük a legnagyobb szenzációt egyértelműen az ötödik kiemelt Caroline Garcia korai kiesése jelenti.

Fucsovics másfél órán át tartotta a lépést Djokoviccsal a Garroson - Összefoglaló

A férfi tornán minden kiemelt továbbment, Fucsovics Márton maratoni első szettet produkált Novak Djokovic ellen az esti programban.
Mary Pierce 2000-ben aratott győzelme óta várnak a franciák arra, hogy végre valahára egy hazai teniszező emelhesse a magasba a győztesnek járó trófeát. A hazai remények a női táblán leginkább az ötödik kiemelt Caroline Garciában összpontosultak, aki a szerdai második fordulóban az orosz Anna Blinkovával találkozott a Philippe Chatrier Stadionban.
A két játékos 2019-ben a tornának ugyanebben a szakaszában már találkozott Párizsban, a korábbi junior Wimbledoni bajnok orosz pedig akkor meg is lepte Garciát. A francia jól kezdte mostani mérkőzésüket, 6:4-re meg is nyerte a nyitószettet, azt követően azonban Blinkova feljavult, a játéka mellett a Chatrier közönségét is egyre jobban kordában tudta tartani.
A fordítás sikerült, 6:3, valamint 7:5 arányban az oroszé lett a következő szett, megnyerve ezzel a mérkőzést is. A vége kifejezetten izgalmasra sikeredett, Blinkovának ugyanis a kilencedik mérkőzéslabdát értékesítve sikerült lezárni a mérkőzést.
picture

Anna Blinkova legyőzte az első számú női francia játékost, Caroline Garciát

Fotó: AFP

“Miután megtudtam, hogy a második fordulóban ki ellen és melyik stadionban fogok játszani, jóformán semmi másra nem tudtam gondolni. Azóta egyfolytában csak arra gondoltam, hogyan fogok játszani és hogyan fogok nyerni, úgyhogy ez egy igazán különleges nap a számomra, amit valószínűleg soha nem fogok elfelejteni.” – értékelt a mérkőzést követően a boldog győztes.
A 24 éves orosz ellenfele a következő körben az az Elina Svitolina lesz, aki ellen közvetlenül a Roland Garros előtt Strasbourgban tornadöntőt veszített.
Az édesanyaként első Grand Slam-tornáján szereplő ukrán teniszező az első fordulóban aratott könnyed győzelem után megküzdött az ausztrál Storm Hunter ellen, de szetthátrányból felállva végül meg tudta nyerni a mérkőzést. Azt a mérkőzést, amelyen a helyszínen szurkolt feleségének a kedd esti programban óriási fordítást produkáló Gael Monfils is, akiről a nap végén kiderült, hogy nem tudja vállalni Holger Rune elleni második fordulós mérkőzését, a dán így játék nélkül jutott be a harmadik körbe.
picture

Elina Svitolinának ez az első Grand Slam-tornája anyaként

Fotó: AFP

A győzelmet követő interjúban Svitolinát leginkább arról kérdezték, más-e, s ha igen, miben tér el az, hogy szülőként vesz részt egy ilyen tornán a korábbiakkal összehasonlítva?
“Szerintem nem ismerünk, sem Gael, sem pedig én, más életformát, mint a teniszezést. Mindketten 3-4 évesen már játszottunk, számunkra ez a természetes. Mindkettőnknek vannak nehéz napjai, de családként tökéletesen megértjük és támogatjuk egymást, hogy minél hamarabb átlendüljünk a nehezén, és együtt tudjuk megélni az ilyen pillanatokat, mint ez a mostani.”
A Suzanne Lenglen pálya második mérkőzésén a 2022-es elődöntős Daria Kasatkina csapott össze a 2019-ben a döntőig jutó Marketa Vondrousovával. A bő másfél órás mérkőzésen tulajdonképpen minden az orosz játékos szája íze szerint történt, aki tulajdonképpen egyetlen megmozdulásával elvitte a show-t nemcsak a stadion, de jó eséllyel az egész nap programját illetően.
picture

Kasatkina láb közötti ütésének a férfiak is csodájára járnak

A második szett során ugyanis Vondrousova berövidített, amit Kasatkina befutott és visszaütött. A cseh játékos ekkor átemeléssel próbálkozott, a varázslat pedig ekkor következett. Az orosz ugyanis befutotta a labdát, és a pályának háttal megütött lábközötti nyerővel le is zárta a pontot. Mint azt a mérkőzést követően az interjúban elárulta, régóta készült már arra, hogy ezt a mozdulatot téttel bíró mérkőzésen is elsüsse.
“Már gyerekként is sokat gyakoroltam ezt az ütést, amikor a fal segítségével tulajdonképpen önmagamat emeltem át. Napi két órát csak ezzel foglalkoztam, úgyhogy az, hogy ez ma összejött, nem szerencse kérdése. Egyébként Mary Pierce-nek volt egyszer egy ilyen ütése, az ő nyomán kezdtem én is gyakorolni.”
Kasatkina ellenfele a következő körben a 2017-es párizsi bajnok Jelena Ostapenkót búcsúztató amerikai Peyton Stearns lesz.
A női tornán bejutott még a következő körbe Jessica Pegula, akinek elég volt egyetlen szettet lejátszania Camila Giorgi ellen, a 6:2-re elveszített első játszma után ugyanis az olasz teniszező sérülés miatt feladta a mérkőzést. Továbbment a második kiemelt Aryna Sabalenka is, aki két játszmában búcsúztatta honfitársát, Iryna Shymanovichot. Ugyancsak két játszmában ment tovább Elise Mertens és Sloane Stephens is.
picture

A korábbi Roland Garros-döntős Sloane Stephens egyelőre jó formában játszik

Fotó: AFP

A férfi tornán az esélyesek közül mindenki sikerrel vette a szerdai akadályokat.
Az esti mérkőzést Novak Djokovic vívta Fucsovics Márton ellen, a magyar teniszező pedig másfél órán keresztül meg is tudta szorongatni a kétszeres bajnok szerbet. A 87 percig tartó első szettet Djokovic brékkel, és összesen három megnyert játékkal kezdte, Marci azonban nem tört össze, sőt keményen támadta fogadóként a szerbet. Különösen a magyar játékos fonák nyesései nem ízlettek Djokovicnak, akin végül a kilencedik bréklabda fogott ki az első szettben, Marci így 5:4-nél visszabrékelt.
A játszma rövidítésbe torkollott, amelyben a szerbnek jött ki a lépés, aki aztán a második szettben még jobban lépett, Marci viszont sajnos beragadt. A 6:0-ra elveszített második szett után Fucsovics még odatette magát a harmadikban, az ő szempontjából 2:5-nél akkor brékelt, amikor Djokovic a mérkőzésért adogatott. Mindez azonban csak elnapolni tudta a mérkőzés végét, 5:3-nál ugyanis fogadóként Djokovic pontot tett a találkozó végére.
A találkozó utáni interjút franciául adó Djokovic önmaga mellett magyar ellenfelét is megdicsérte:
“Boldog vagyok a mérkőzést illetően. Nagyon kemény volt az első szett, remélem, hogy jól szórakoztak. Nekem belülről annyira nem volt vidám a hangulatom, később viszont már élveztem a helyzetet.
Fucsovics nagyszerű játékra képes valamennyi borításon, és amikor kijön egy ilyen arénába ellenem, nincs veszítenivalója. Különlegesek ezek az esti meccsek.”
picture

Novak Djokovic nem élvezte az első szettet, de megérte érte küzdeni

Fotó: AFP

A megnyert első szett után kihagyott a világelső Carlos Alcaraz koncentrációja Taro Daniel ellen, a japán pedig élni tudott a kínálkozó lehetőséggel és ellopta a második szettet. Az első kiemelt aztán gyorsan rendezte a sorokat, és úgy nyerte meg a következő két szettet, hogy összesen három játékot engedélyezett az ellenfélnek.
“Nehéz körülmények között kellett ma játszanom, de nyilván ez benne van a teniszben, alkalmazkodni kell. Minden ütésnél koncentrált tudtam maradni, összeségében pedig elégedett vagyok a mutatott játékkal és a győzelemmel is.” – értékelt győzelmét követően a világelső.
Carlos Alcaraz következő ellenfele a Matteo Arnaldit legyőző Denis Shapovalov lesz.
picture

Carlos Alcaraz kicsit bealudt a második szett elején, de megoldotta a továbbjutást Taro Daniel ellen

Fotó: AFP

Stefanos Tsitsipas három szettben győzte le Roberto Carballes Baenát (6:3, 7:6, 6:2), a mérkőzést követően pedig arra is maradt energiája, hogy a salakpálya tiszta és használt állapotáról, illetve ezek analógiájáról filozofáljon.
“A salak egy spirituális borítás.
Nagyszerű érzés, amikor először lépsz rá egy gondosan letisztított, szépen felvonalazott salakpályára. Az a látvány komoly vizuális élmény.
Ugyanakkor megvan a szépsége egy használatban lévő pályának is, amin látszik minden erőfeszítés nyoma, amit a játékosok a játékukba fektettek.”
picture

Stefanos Tsitsipas simán továbbjutott, majd a salakról filozofált

Fotó: AFP

Eddigi két mérkőzésén egyaránt egyéni mérföldkövekhez ért el a görög, aki az első fordulós mérkőzése után hagyta el ötvenedik alkalommal győztesen a pályát egy Grand Slamen, a második fordulóban aratott sikere pedig a huszadik volt neki Párizsban. A következő fordulóban a Nuno Borgest búcsúztató Diego Schwartzmannal meccselhet.
Egyaránt ötszettes mérkőzésen jutott tovább Hubert Hurkacz és Thanasi Kokkinakis is, a lengyel a maga mérkőzését 1:2-ről megfordítva verte Talon Griekspoort, míg az ausztrál fordulatos találkozón búcsúztatta a korábbi Garros-bajnok Stan Wawrinkát.
Alcarazon kívül négy szettre kényszerült Andrey Rublev és Denis Shapovalov is, míg a Lucas Pouille tündérmeséjének véget vető Cameron Norrie, valamint az ugyancsak francia játékost búcsúztató Fabio Fognini, továbbá Lorenzo Musetti, Karen Khachanov, Lorenzo Sonego és Alejandro Davidovich Fokina egyaránt szettveszteség nélkül oldotta meg a maga mérkőzését.
picture

Fabio Fognini már a 3. fordulóban a Roland Garroson

Fotó: AFP

A nap pályán kívüli pillanata

Iga Świątek szerdán ünnepelte 22. születésnapját, ebből az alkalomból pedig a torna szervezői meglepték egy kisebb ünnepséggel. Miközben a címvédő és világelső épp a tortája előtt állva fotózkodott, valaki megpróbálta anyanyelvén köszönteni őt, de reakciójából látszott, az illető lengyeltudásán még van mit csiszolni. Iga Świątek azért megköszönte a kedves gesztust az őt köszönteni igyekvő szurkolónak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés