Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Svitolina számított rá, hogy kifütyülik, de szerinte Sabalenka reakciója is rontott a helyzeten

Németh Dániel

Frissítve 07/06/2023 - 14:31 GMT+2

Nagy küzdelmet hozott Elina Svitolina és Aryna Sabalenka mérkőzése, amely végül a fehérorosz győzelmével zárult. Kézfogás ezúttal sem volt, az ukrán teniszezőt azonban meglepte, hogy Sabalenka az előzmények ismeretében is odasétált a hálóhoz. Szerinte ez is hozzájárult ahhoz, hogy fütyült a közönség az elmaradt kézfogás miatt, de nem érte váratlanul a helyzet.

Roland-Garros: Svitolina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Lassan rutinszerűvé válik, hogy az ukrán játékosok nem fognak kezet az orosz és fehérorosz teniszezőkkel, ennek ellenére még mindig szolgáltat beszédtémát a jelenség.

„Sajnos azt gondolom, hogy igen” – felelte arra a kérdésre Elina Svitolina, növelte-e a feszültséget Aryna Sabalenka azzal, hogy a meccs után a hálóhoz sétált, miközben pontosan tudta, nem számíthat kézfogásra. „Nem tudom, mire várt, mert eléggé világosan elmondtam az álláspontom a kézfogással kapcsolatban. Valamelyest számítottam rá, hogy ki fognak fütyülni, ezt a vesztes fél mindig megkapja, szóval nem ért váratlanul a dolog.”
„Nem is tudom, ösztönösen cselekedtem, minden meccs után odamegyünk a hálóhoz” – válaszolta Sabalenka a sajtótájékoztatón, amelyen azt is elmondta, nem értett egyet a francia közönség reakciójával. „Nem gondolnám, hogy megérdemelte volna a füttyöt. Hatalmas tisztelet jár neki azért, amit elért a szülést követően. Ez egészen lenyűgöző, engem is lenyűgözött ezzel a teljesítménnyel, nagyon tisztelem őt ezért.”
A fehérorosz teniszező az előző két meccse után csak zárt sajtótájékoztatón vett részt, amelyen előre kiválasztott újságírók kérdezhettek tőle. Az ok az orosz ukrán-háború, amely rendszeresen felmerül az érintett játékosok sajtótájékoztatóin, és az agresszor oldalán harcoló Fehéroroszországból származó Sabelenka sem jelentett kivételt ez alól. A világelsőségért küzdő teniszező a múltban többször jelent meg Alexander Lukashenko oldalán, akinek már a háború előtt tekintélyes volt a bűnlajstroma.
„Sok Fed-kupa-meccsünk volt Fehéroroszországban, a fotók ezek után készültek. Akkoriban még semmi rossz nem zajlott Fehéroroszországban, Ukrajnában vagy Oroszországban. Sokszor mondtam, hogy nem támogatom a háborút, és nem akarom, hogy az országom részt vegyen egy ilyen konfliktusban. Ismeritek az álláspontom, nem támogatom a háborút. A politikába sem szeretnék beleavatkozni, mivel csak egy 25 éves teniszező vagyok. Ha politizálni szeretnék, nem itt lennék.”
picture

Roland-Garros: Svitolina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Sabalenka elmondta, nem bánta meg, hogy kihagyta a sajtótájékoztatókat, viszont rosszul érezte magát a döntés miatt, és voltak álmatlan éjszakái. A világranglista-2. szerint szüksége volt a szünetre, mivel akkor úgy érezte, olyan mondatokat adnak a szájába, amik nem hangoztak el. „Hátrébb kellett lépnem, hogy a teniszemre és a játékomra koncentrálhassak. Egyrészt jól érzem magam, hogy ezt tettem, másrészt sajnálom, hogy így alakult, és nem volt lehetőségetek beszélni velem.”
Maga a mérkőzés a várakozásoknak megfelelően hatalmas küzdelmet hozott, az első szettről egyetlen bréklabda döntött Sabalenka javára. Svitolina a második játszma elején még több erőt mozgósított, és sikerült is elvennie a fehérorosz szerváját, a következő két adogatójátékát azonban elveszítette. Innentől ismét az adogatók kerültek a középpontba, Sabalenkának sikerült végigvinnie az előnyét, és 1 óra 38 perc alatt lezárta a találkozót.
„Bizonyos értelemben nehezebb volt” – utalt Svitolina a meccset övező feszültségre – „de próbáltam úgy hozzáállni, hogy nincs mit veszítenem. Nulla elvárással és reménnyel érkeztem meg erre a versenyre, ehhez képest negyeddöntőbe jutottam. Egy sima meccsként tekintettem rá, és nem egy nagy küzdelemként. Csalódott vagyok, hogy nem jutottam tovább, de ma ez volt bennem, mindent kiadtam magamból.”
picture

Elina Svitolina és Aryna Sabalenka, Roland Garros

Fotó: Getty Images

Az ukrán teniszezőt arról is megkérdezték, miben kellett leginkább fejlődnie a szülést követően. „Igazából mindenben. Erőnlétileg, mivel nem játszottam. Nyolc hónapig nem fogtam ütőt a kezemben, és ilyenkor minden téren dolgoznod kell, hogy újra jó szinten teniszezhess, felvedd a versenyt a topjátékosokkal. Fejlődni kell mindenben, az adogatásoktól kezdve, a fizikális és mentális szempontokkal bezárólag.”
Mindent újra kellett kezdeni, ezért vagyok igazán büszke ezekre a napokra, mert sok intenzív meccsen vagyok túl, és jó színvonalú teniszt mutattam. Rengeteg pozitívumot le lehet szűrni a strasbourgi és az itteni meccsekből.
A másik, lényegesen barátságosabb hangulatú negyeddöntőt Karolína Muchová nyerte Anastasia Pavlyuchenkova ellen, így életében először készülhet elődöntőre a Roland Garroson. A cseh tehetsége mindig is nyilvánvaló volt, a sérülések azonban lelassították a fejlődését, emiatt nem tudott folyamatosan topszinten teljesíteni. A mostani lesz a második alkalom, hogy egy Grand Slam-döntőért léphet pályára, 2021-ben az Australian Openen játszott elődöntőt.
picture

Muchova bejutott élete első Roland Garros-elődöntőjébe

„Szerintem ma mindkét szettben nagyon jól kezdtem, ami segített természetesen. Nastia nagyon agresszíven játszott, akár azt is mondhatnám, hogy kockázatos stílusban teniszezett, belépett a pályára. Emiatt becsúsztak nála hibák, amelyek segítettek nekem, csakúgy mint az erős kezdések és a lezárások. Elégedett vagyok, hogy két szettben megoldottam” – mondta Muchová, aki úgy gondolja, az is jót tett neki, hogy egy top 10-es játékost győzött le az első fordulóban.
„Nem gondolkozom ezeken” – felelte arra a kérdésre, érez-e magában top 10-es potenciált. „Örülök ennek a menetelésnek, annak is, hogy a ranglistám egy picivel jobb lesz. Tavaly szerintem 200 körül voltam az év végén. Nyilvánvalóan segíteni fog, hogy a következő versenyeken már kiemelt lehetek. A határ a csillagos ég, de nem gondolkozom azon, hogy lehetek-e világelső vagy mondjuk ötödik. Lépésről lépésre haladok, és nagyon elégedett vagyok azzal, ahol most tartok.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés