Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brutális úton jutott elődöntőbe a Garroson, a legnehezebb feladat azonban hátravan

Németh Dániel

Frissítve 08/06/2023 - 16:39 GMT+2

Beatriz Haddad Maiának az idei Roland Garroson a 3. forduló volt a célja, mivel korábban sosem nyert meccset Grand Slam-torna 2. körében. Idén azonban jócskán túlteljesítette az elvárásait, aminek egy történelmi menetelés lett a jutalma. Valamint egy Iga Świątek elleni mérkőzés...

Haddad Maia 55 év után az első brazil nő a nyolc között

Beatriz Haddad Maia négy találkozót nyert meg döntő szettben, köztük a szezon leghosszabb meccsét. Iga Świątek azonban minden eddiginél nagyobb kihívást jelent.

3 óra 51 perc. Ennyi időre volt szüksége Beatriz Haddad Maiának, hogy lezárja a Sara Sorribes Tormo elleni brutális mérkőzést. A brazil teniszező az év leghosszabb találkozóján emelhette magasba a kezét, épp egy olyan küzdelmet a második helyre szorítva, amelyben szintén főszereplő volt. Alig pár héttel korábban Rómában bonyolódott bele egy hasonlóan nagy csatába, ám a 3 óra 41 perces harc végén ellenfele, Anhelina Kalinina örülhetett.
A brazil teniszező pályafutásában hatalmas előrelépést jelentett, hogy a negyeddöntőbe jutott egy Grand Slamen, ám ez már a sokadig nagy elsője volt Haddad Maiának ezen a tornán. „Az volt a célom a Roland Garroson, hogy bejussak a harmadik fordulóba” árulta el pár nappal ezelőtt. „Reális akartam lenni ilyen szempontból. Miután a harmadik körben is győztem, úgy voltam vele, hogy akkor a következő célt is teljesíthetem.”
Elsőre talán szerény célnak tűnhet egy olyan játékostól, aki jelenleg top 15-ben van a ranglistán, és volt már a legjobb 10 közelében is. Korábban azonban nem sok sikerélményben volt része a Grand Slameken, 11 főtáblás szerepléséből hétszer jutott el a második fordulóig, a 64 között azonban valamennyi mérkőzését elveszítette. Idén megtört az átok a Roland Garroson, bár szó se róla, alaposan meg kellett dolgoznia a sikerért, az előző négy meccse döntő szettben ért véget.
A női elődöntősök közül messze Haddad Maia töltötte a legtöbb időt a pályán (12 óra 55 perc), őt Karolína Muchová követi 8 óra 51 perccel, Aryna Sabalenka a harmadik (7 óra 2 perc), a sort pedig Iga Świątek zárja, akinek 5.5 óra tenisz kellett az elődöntőhöz. A világelső tehát szinte öt meccset ledarált annyi idő alatt, amennyi Haddad Maiának a 4. forduló abszolválásához kellett, ami rögvest felveti azt a kérdést, vajon maradt-e még elég energia a brazil teniszezőben.
picture

Haddad Maia 55 év után az első brazil nő a nyolc között

Főleg azt figyelembe véve, hogy nem csak egy átlagos mérkőzés vár rá, hanem a jelenlegi legnagyobb kihívás a női teniszben: legyőzni Świąteket egy salakos torna hajrájában. „Úgy gondolom, olyan szinten játszik most, amit nem igazán látunk más játékostól” – mondta róla Agnieszka Radwańska. „Fogalmam sincs róla, hogyan kellene játszaniuk a lányoknak, hogy egyáltalán egy szett megnyeréséhez közel kerüljenek. Nem látok most olyat, aki Iga szintjén teniszeznie.”
Radwańska szerint a kiegyensúlyozottsága mellett a sebessége okoz szinte megoldhatatlan problémát, különösen a pörgetett tenyereseivel képes szétszedni az ellenfelek játékát. Kim Clijsters úgy látja, csak konzisztensen agresszív játékkal lehet legyőzni Świąteket, amire leginkább Elena Rybakina és Sabalenka lehet képes, ám salakon nekik is nehezebb dolguk van. Taktikai szempontból mindenesetre egy ellenszer létezik Świątek teniszére: mindenáron siettetni kell őt.
Haddad Maia előtt tehát nem kis feladat tornyosul, mindenesetre abból meríthet némi önbizalmat, hogy győzte már le a világelsőt. Méghozzá pont abban a stílusban, ami iszonyatosan fekszik a brazil lánynak: végeláthatatlanul hosszú labdamenetekkel, valódi adok-kapok tenisszel, és persze egy maratoni küzdelemmel, ami kereken három óránál állt meg. Egy régebbi interjúban elárulta, akkor élvezi a legjobban a teniszt, amikor döntő szett 4:4-es állásnál zajlik a küzdelem a továbbjutásért.
A tenisz nem egy 100 méteres sprint, sokkal inkább egy maraton.
Ezt nem csak a meccsei, de a teljes pályafutása kapcsán elmondhatjuk, a brazil lány ugyanis relatíve későn, 26 évesen robbant be a női elitbe. 2022-ben először a füves pályás szezonban hívta fel magára a figyelmet, amikor megnyert sorozatban 12 mérkőzést és két tornát, majd nyáron a torontói WTA 1000-esen játszhatott döntőt. Ez volt az a verseny, amelyen a 16 között legyőzte a szezon során elképesztően domináns Świąteket 6:4, 3:6, 7:5-re.
picture

Brazil elődöntős a Roland Garroson, Haddad Maia történelmi tettet hajtott végre

„Mindenkinek más az útja. Nekem voltak sérüléseim. Négyszer műtöttek. Nem egyszerű visszatérni, de úgy gondolom, ezért vagyok annyira erős a három vagy négy órán át tartó meccseken” – magyarázta a brazil teniszező. A fejlődését egy 10 hónapos eltiltás is lassította, amit azt követően kapott, hogy 2019-ben megbukott egy doppingvizsgálaton. A vesztét a szennyezett táplálékkiegészítő okozta, de az ITF megállapította a felelősségét, mert több hasonló eset is volt akkoriban.
Visszatérése után tehát a hierarchia aljáról kellett visszakapaszkodnia, 2020 nyarán 1300-on kívül volt a ranglistán, így a Grand Slamek helyett újra ITF-versenyeken találta magát. Kicsivel több mint egy év kellett ahhoz, hogy felépítse magát az eltiltás előtti szintre, 2021 októberében az Indian Wells-i nyolcaddöntőjével került vissza a top 100-ba, aminek a későbbi sikerek szempontjából is nagy jelentősége volt.
Haddad Maia a valaha volt legjobb brazil teniszezőnőt, Maria Buenót tartja a példaképének, aki egyéniben hét Grand Slam-címig jutott, a párosok között pedig a naptári Grand Slamet is megcsinálta. Brazíliának Bueno 1968-as US Open-menetelése óta nem volt női elődöntőse Grand Slam-tornákon, vagyis Ons Jabeur legyőzése nem csak Haddad Maia pályafutásában, de úgy teljes egészében a brazil tenisz számára fontos mérföldkőnek számít.
„Egyszer játszottunk, tavaly a szezon közepén” - mondta a Świątek elleni párharcra utalva. „Három szettig tartott a meccs, és végül sikerült őt legyőznöm. Persze nagyon nehéz találkozóra számítok most is, ő a világelső, ő az egyik legjobb játékos a touron, aki korábban kétszer győzött ezen a versenyen. Próbálom majd élvezni a meccset, minden egyes pontot lejátszani, és mindent ki fogok adni magamból. Nincs veszítenivalóm.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés