Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Döbbenetes részleteket osztott meg a Roland Garrosról kizárt japán játékos

Nánási Antal

Publikálva 26/06/2023 - 11:28 GMT+2

Roland Garros - A mennyet és a poklot is megjárta Párizsban Miyu Kato, akit előbb vitatható módon kizártak a női párostorna harmadik fordulójában egy vaktában elütött labda miatt, majd Tim Puetz oldalán vegyespárosban megnyerte a Roland Garrost.

A párosban leléptetett lány végül Grand Slam-bajnok lett

A japán teniszező most egy interjúban mesélt a párizsi kizárás utólag némileg azért megkérdőjelezhető körülményeiről.
Egy Grand Slam-tornán a nézői figyelem egyértelműen az egyes mérkőzésekre összpontosul, a tornán zajló párosküzdelmek sokak számára csak mellékzöngéi egy ekkora versenynek. Pedig a páros mérkőzések általában rendkívül látványos, pörgős labdamenetekkel tarkítottak, és nem ritka, hogy bravúros ütéseket, kiszorított helyzetből megeresztett nyerőket is láthat, aki egy párost választ délutáni szórakozásnak.
A 2023-as Roland Garroson ráaádsul a női párostorna olyan eseményt is tartogatott, amire Novak Djokovic 2020-as New York-i esete óta nem volt példa. A GOAT-vitát Grand Slam-címek terén épp Párizsban jó eséllyel végleg eldöntő szerb akkor Pablo Carreno Busta elleni negyeddöntője során dühében, vaktában elütött egy zsebéből kivett labdát, amivel nyakon talált egy vonalbírót. Az ápolás és a székbíró, valamint a torna supervisorának tanácskozását követően Djokovicot leléptették.
Az idei Roland Garros női párostornájának harmadik fordulójában a japán Miyu Kato, oldalán az indonéz Aldila Sutijatival rövidítésben elveszítette az első játszmát a Sara Sorribes Tormo-Marie Bouzkova spanyol-cseh kettőssel szemben, a második játszmában viszont brékelőnnyel vezetett 3-1-re. A japán játékos ekkor, adógatójátéka végén azzal a szándékkal, hogy a nála maradt labdát átjuttassa az ellenfél térfelére, enyhén megütötte azt.
A labda azonban rendkívül szerencsétlen módon épp fejbetalálta az egyik labdaszedő kislányt, aki azonnal sírásban tört ki. A mérkőzésvezető elsőre csak figyelmeztetésben részesítette Katót, Sorribes Tormo és Bouzkova azonban felhívta a figyelmét, hogy a kislány láthatóan nagyon megijedt és folyamatosan sír. A supervisorral való konzultációt követően megszületett a döntés, miszerint, bár mindenki elismerte, hogy vétlen esetről van szó, ettől függetlenül a japán játékost, és így párját is leléptetik.
picture

Eltalálták a labdaszedőt, kizárták a 16. kiemelt párost - videó

További büntetésként Katóékat megfosztották addig megszerzett ranglistapontjaiktól, és a mintegy 21 500 eurónyi pénzdíjról is le kellett mondaniuk.
A már füves pályán készülő japán teniszező, szűk három héttel az esetet követően, Berlinben tartózkodva beszélt a történtekről, fellebentve néhány érdekes részletet.
“A supervisor és a székbíró is odajött hozzám a mérkőzés után. Azt mondták, ha a labdaszedő fiú lett volna, akkor nem léptettek volna le” – avatott be az ítélethozatal részleteibe Kato.
Azt is elmagyarázták, hogy azért kellett ezt a döntést meghozniuk, mert a kislány több mint 15 percen keresztül sírt.
Ha 5-10 perc lett volna, vagy a feje helyett a karját vagy a lábát találom el, akkor nem lett volna gond, így viszont nem volt más lehetőség, mint a leléptetés.”
Az eset után Kato elmondása szerint órákat töltött egyedül az öltözőben, mivel várt a kötelező doppingvizsgálatra. Szomorúságában és hirtelen felindulásában azonnal haza szeretett volna utazni Japánba, pechére azonban nem talált szabad repülőjegyet.
Mint később kiderült, ez a pech inkább szerencsévé vált, mivel ugyanis lehetőséget kapott arra, hogy a vegyespárosok között versenyezhessen, Tim Puetz-cel az oldalán nekivágott a tornának, amit sikerült is megnyerni. A japán teniszező így azt a bravúrt mondhatja el magáról, hogy ugyanazon a tornán zárták ki, mint amit meg is tudott nyerni. Érdekesség, hogy az elődöntőben ellenfélként találkozott indonéz párospartnerével, aki a holland Matwe Middelkopp oldalán versenyzett a vegyespárosok között.
picture

Kato és Puetz a trófeával

Fotó: AFP

Az interjúban Kato elmondta, sokat segített neki, hogy a leléptetés után rengeteg támogató üzenetet kapott játékostársaktól és szurkolóktól egyaránt. A támogatók oldalán sorakozott fel Vasel Pospisil is, aki Novak Djokoviccsal közös alapítású szervezetük, a Professional Tennis Players Association közleményét megosztva tiltakozott az igazságtalan döntés miatt.
Kato arról is beszámolt, hogy a szerencsétlen mérkőzés egyik ellenfelétől, Marie Bouzkovától is kapott egy sms-t, amelyben a cseh sajnálatát fejezte ki, bízva abban, hogy a japán és partnere is egyaránt jól van. A japán játékos, aki a cseh teniszező oldalán versenyzett 2023-ban Charlestonban, nem válaszolt az üzenetre.
Kato még Párizsban tartózkodva kereste fel a véletlenül eltalált labdaszedő kislányt, akit egy kis ajándékkal is meglepett. Az találkozást egy fotó is megörökítette, amihez a japán teniszező ezt írta:
“Örülök, hogy jól vagy, és hogy folytatod a labdaszedői munkádat a tornán. Remélem, hogy örömödet leled az ajándékban. Bízom bene, hogy hamarosan újra látlak. Minden jót kívánok Neked”
Ami pedig a rövidtávú terveket illeti, Kato most gőzerővel keres vegyespáros-partnert Wimbledonra, a Párizsban győztes duó másik fele, Tim Puetz ugyanis nem versenyez füvön.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés