Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Świątek a pánikoló ellenfelekből merít erőt, Gauff elárulta, mi változott meg benne tavalyhoz képest

Németh Dániel

Publikálva 03/06/2022 - 11:44 GMT+2

Iga Świątek és Coco Gauff is magabiztosan jutott be a Roland Garros női döntőjébe, előbbi Daria Kasatkinát, utóbbi Martina Trevisant győzte le két szettben. A lengyel lány elmondta: elvárások nélkül érkezett meg erre a tornára, és meccsről meccsre akarta felépíteni magát, ami érzése szerint sikerült. Az amerikai pedig arról beszélt, mi akadályozta meg a múltban, hogy ehhez hasonló sikert érjen el.

Iga Swiatek

Fotó: AFP

Iga Świątek és Coco Gauff játssza a 2022-es Roland Garros női döntőjét. Mindketten értékelték az elődöntőben nyújtott teljesítményüket, illetve a finálé esélyeit.
„Az biztos, hogy a mostani teljesítményemmel elégedettebb vagyok, mint az előzővel, mert úgy érzem, hogy a játékom egyre és egyre stabilabb. Kellőképpen le tudok lazulni, ha előnybe kerülök, brékelőnyben játszom, ami nagyszerű dolog. És azt érzem, hogy minden egyes mérkőzéssel javul a játékom” – mondta Iga Świątek a Daria Kasatkina elleni tükörsima győzelmét követően. Dominanciájáról mindent elmond, hogy az első és a második szett végén labdamenetet is alig nyert az orosz.
Az első játszmában 2:2 után 25 labdamenetből 20, a másodikban 1:1-et követően 23-ból 20 lett a világelsőé, aki karrierje második Grand Slam-döntőjére készülhet. „Örülök annak, hogy újra döntőben vagyok. Főleg azért, mert nem igazán tudtam, hogy ennyi végigjátszott torna után hogyan fogok itt teljesíteni. Az elég egyértelmű, hogy a sorozatomnak rövidesen vége szakad. Szóval lépésről lépésre akartam haladni, nem volt konkrét célom ezen a versenyen” – árulta el Świątek.
„Úgy gondolom, megvan a játékom ahhoz, hogy tornákat nyerjem, ám ez nem csak a játékról szól. Mindennek össze kell állnia, ezek a versenyek hosszúak és nehezek. Egy Grand Slamen más a hangulat, ezért az esélyesek gyakran korábban búcsúznak. Igyekeztem csökkenteni az elvárásaimat, és lépésről lépésre haladni. De egyértelműen úgy érzem, hogy erre a szezonra minden összeállt: az erőnléti munka, a tenisz, a mentális rész. Tavaly is sokat dolgoztam, de akkor még a tapasztalatot gyűjtöttem.”
Świątek sorozatban a 34. mérkőzését is megnyerte, ezzel utolérte Serena Williams egyéni csúcsát, és már csak egy választja el Venus 35-ös sorozatától. A lengyel lányt mostanság semmilyen szinten nem könnyű legyőzni, ám a döntőkben különösen erős mérleggel büszkélkedhet: bár a legelső, Polona Hercog elleni fináléját elveszítette 2019-ben, azóta mind a nyolcat megnyerte, ráadásul szettveszteség nélkül. Ami még inkább megdöbbentő: egyik ellenfele sem tudott öt játéknál többet nyerni.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

„Igyekszem ezeket a meccseket ugyanúgy kezelni, mint az összes többit. Nyilván stresszesebb, de ezt el tudom fogadni, és ezt leszámítva ugyanazt a munkát akarom elvégezni. Ami jól működött. Időnként látom, hogy az ellenfeleim feszültek, igyekszem erre figyelni, és nem pánikolni a saját feszültségem miatt. Próbálok emlékezni arra, mi juttatott el idáig, mik az erősségeim. Nagyjából így készülök ezekre a meccsekre.”
A döntőben azzal a Coco Gauffal találkozik, akit a tavalyi római tornán, illetve idén Miamiban is két szettben legyőzött. 2018-ban még mindketten a juniorok mezőnyében versenyeztek, és kevésen múlott, hogy a döntőben találkozzanak, Świątek azonban meccslabdáról kikapott Caty McNallytől, így végül Gauff a párospartnerével találkozott a döntőben. Ott döntő szett rövidítésben legyűrte McNallyt, Świątek pedig néhány héttel később Wimbledonban vigasztalódhatott, amit saját bevallása szerint dühből nyert meg.
Gauff pontosan tudja, mennyire nehéz dolga lesz a döntőben ellene, de ezt akár az előnyére is fordíthatja. „Ő most épp egy nagy sorozatban van, de ez azt is jelenti egyben, hogy ő lesz az esélyes papíron, nekem pedig nincs veszítenivalóm. Ebből kifolyólag azt gondolom, hogy felszabadultan teniszezhetek, a legjobb játékomat hozhatom. Szerintem egy Grand Slam-döntőben bármi megtörténhet” – nyilatkozta.
„Őszinte leszek: nem gondolom, hogy megváltozna az életem, ha magasba emelhetném a trófeát. Tudom, ez elég rosszul hangzik, de akik szeretnek engem, attól függetlenül is szeretni fognak, hogy nyerek-e vagy sem. Persze, ha sikerül, akkor világszerte nagyobb lesz a figyelem. Általánosságában azonban nem tartok attól, hogy ez megváltoztatná az életemet, mert nem hiszek abban, hogy ezzel sok minden megváltozna.”
Az amerikai lány már az előző szezonban is úgy volt vele, játékban készen áll arra, hogy Grand Slamet nyerjen, most azonban úgy gondolja, hiányzott belőle egy nagyon fontos elem. „Szerintem már az a verzióm is készen állt a Grand Slam-győzelemre, de túl sok nyomást pakolt magára. Most is készen állok a győzelemre, csak most nem helyezek túl nagy nyomást magamra. Úgy gondolom, elég vékony a határ aközött, amikor bízol magadban, és amikor túlságosan is sokat vársz magadtól.”
picture

Martina Trevisan - Coco Gauff - Roland-Garros - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Szerintem azokban a pillanatokban túlságosan is akartam az eredményeket, és hiába voltam tavaly a negyeddöntőben, egyetlen pillanatát sem élveztem. Még csak nem is nagyon foglalkoztam vele. Most nagyon élvezem, hogy döntőben vagyok. Úgy gondolom, nem ugyanaz készen állni egy sikerre és túlságosan is akarni azt. Voltak olyan pillanatok, amikor túlzottan is akartam, most viszont csak szeretném. Ki ne szeretné? De akkor sem áll meg a világ, ha ez most nem sikerül.”
Gauffot természetesen Martina Trevisan nyögéseiről is kérdezték, ha már az amerikai szóvá tette a mérkőzésvezetőnél. „Nem magával a hangerővel volt baj. Volt vagy két labdamenet, amiben – érdemes megnézni a videót – látszik, hogy akkor nyögött, amikor már én ütöttem a labdába. Ez szokatlan, szóval megkérdeztem a mérkőzésvezetőt, még csak nem is panaszként, hogy ez megengedett-e. Nem tudtam, mi a szabály, de azt felelte, hogy ez így nem jó, beszélni fog majd vele.”
A 18 éves amerikai a mérkőzést követően a fegyveres erőszak elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet, utalva az uvaldei mészárlásra, amelyben 21-en (köztük 19 gyerek) veszítették az életüket. Gauff szerint fontos, hogy sportolóként beszéljen ezekről az ügyekről, amit nem is feltétlenül tekint politikai állásfoglalásnak. „Apám régebben azt mondogatta – és tudom, hogy erről már beszéltem -, hogy az ütőmmel megváltoztathatom a világot. És nem csak a teniszre gondolt.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés