Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még hogy a női tenisz tingli-tangli?! – Pazar meccsek után döntős Muchova és Świątek

Kálmán Laci

Frissítve 09/06/2023 - 10:56 GMT+2

Aki úgy döntött, a csütörtök délutánját, estéjét a Roland Garros két női elődöntőjének szenteli, jobb programot nem is találhatott volna magának. Előbb Karolina Muchova meccslabdát is hárítva fordított az Ausztrál Open bajnoknője, Aryna Sabalaenka ellen, majd Beatriz Haddad Maia állította komoly kihívás elé a címvédő és világelső Iga Świąteket.

Muchova mérkőzéslabdáról fordított a világelsőségért küzdő Sabalenka ellen - összefoglaló

Teljes őrület, ami a pályán történt.
Gyakran hallani, főleg férfiak, de sajnos gyakran a nők szájából is olyan lesajnáló megjegyzéseket, miszerint a női tenisz semmilyen, alacsony színvonalú, unalmas, … olyan tingli-tangli. Mielőtt továbbmennénk, ajánljuk szíves meghallgatásra a Kispál és a Borz Tingli-tangli című örökbecsűjét, hátha megváltozik a kétkedők véleménye.
Aki szerint a tingli-tangli továbbra is valami gyenge minőségű valami, az egyrészt rajzoljön pöcsöt a plakátnak, másrészt olvassa tovább írásunkat a tegnapi elődöntőkről, és nézze meg az összefoglalókat.
Kevés jobb reklámot lehet ugyanis elképzelni a női tenisz számára, mint a két tegnapi meccset. Nem lehetett panasz az izgalomra, ahogy a színvonalra, a kreativitásra és az erőre sem. Ez a két találkozó nem a női teniszhez, úgy általában a teniszhez volt nagyon méltó.
A világelsőségre is pályázó Ausztrál Open-bajnok Aryna Sabalenka és az élete első Grand Slam-döntőjére készülő Karolina Muchova lépett pályára elsőként.
picture

Karolina Muchova steht im Halbfinale

Fotó: SID

A meccs elején az Eurosport stúdiójában ülő Köves Gábor azon morfondírozott, vajon a cseh lány hogyan találhat megoldást a fehérorosz salakra kiválóan átültetett erőteniszére. Nem volt egyszerű, de Muchova megoldotta. Nem erőből persze, és jól jött neki egy kis lefagyás Sabalenkától, de végül a maga javára billentette a találkozót.
Kellett hozzá ravaszság, merészség, és kellettek a pazarul kivitelezett pontok, de végül legyőzte Sabalenkát, aki arra pályázott, hogy Serena Williams 2015-ös menetelése óta az első nő legyen, aki megnyeri az év első két GS-tornáját.
A cseh remekül variálta a játékot, kiválóan használta a fonák nyesését, csodálatos volt a hálónál, és a tempóval is nagyon jól játszott.
A sok meló, amit beletett, meghozta gyümölcsét, övé lett az első tie-break. Sabalenka azonban töretlenül tolta a játékát, és egy küzdelmes szett végén kiegyenlített.
A döntő játszmában már-már úgy tűnt, a fehérorosz felőrli ellenfelét, breakelt a hatodik játékban, mellétette a saját szerváját, és 5:2-es előnybe került. Sőt, Muchova adogatásánál 30-40-es állásnál mérkőzéslabdához is jutott.
picture

Aryna Sabalenka, qualifiée pour la finale de Roland-Garros 2023

Fotó: Getty Images

Ekkor jött még egy csavar, Sabalenka ugyanis nem bírta el a meccs befejezés kényszerével együtt járó feszültséget, kissé összezuhant és a kritikus pillanatokban nem játszott jól. Muchova viszont szárnyalt, és öt játékot megnyerve zsinórban, kiharcolta élete első GS-döntőjét.
Sokatmondó adat, hogy míg Muchova ötből mind az öt break-labdáját értékesítette, addig Sabalenka 13-ból csak négyet. A cseh 38 nyerőt szórt, a fehérorosz 44-et, hibákból viszont az Ausztrál Open-bajnoknő közel kétszer annyit, 53-at ütött, mint ellenfele.
„Kész voltam, hogy mindenemet ott hagyjam a pályán” – mondta boldogan Muchova. „2:5 30-40-nél nem tudtam, hogy képes lehetek-e fordítani vagy sem, de miután hoztam a szervám, arra gondoltam, hogy ha ő breakelt engem, akkor én is képes lehetek breakelni őt.”
„Próbáltam nyomás alá helyezni őt, nyesésekkel variálni a játékot és nem adni könnyű pontokat, miközben ő nagyon jól adogatott. Próbáltam nyugtatni magam, igyekeztem néhány kiáltással stabilizálni az érzelmeimet. Teljes őrület, ami a pályán történt. Hallottam a közönséget, ők is rengeteget segítettek.”
picture

Karolina Muchova.

Fotó: Getty Images

„Az ember folyton kihívásokkal néz szembe, nekem pedig ebből a meccsből is tanulnom kell valamit” – mondta Sabalenka. „Fontos, hogy erősebben tudjak majd visszatérni. Amit csináltam eddig a szezonban, az jó volt, próbálom is továbbvinni, ugyanakkor szintet is lépni. Nem tekintem ezt egy rossz tornának, rengeteget fejlődtem salakon, és ez itt az eddigi legjobb eredményem.”
A döntőben a salakkirálynő Iga Świątek lesz Muchova ellenfele, aki két játszmában, 6:2, 7:6 arányban verte az élete első GS-elődöntőjében szereplő Beatriz Haddad Maiát. Bár az előbbi mondat azt sugallhatja, mennyire magától értetődő volt az a második elődöntő, azért ez koránt sincs így.
A lengyelnek ugyanis mindkét játszmában breakhátrányból kellett fordítania, sőt, a második játszma rövidítésében szettlabdát is kellett hárítania. Mivel azonban a hidegvérét a legkritikusabb pillanatokban sem veszítette el, így jól jött ki a fontos pontokból, és két játszmában lezárta a találkozót.
Haddad Maia rengeteg időt töltött a pályán az elődöntőig vezető úton, lejátszotta többek között a szezon leghosszabb női meccsét is. Több mint hét órával többet teniszezett, mint Świątek, a fáradtság azonban egyáltalán nem érződött rajta.
picture

Iga Swiatek of Poland celebrates winning match point against Beatriz Haddad Maia of Brazil during the Women's Singles Semi-Final match on Day Twelve of the 2023 French Open at Roland Garros on June 08, 2023 in Paris, France.

Fotó: Getty Images

A korábbi egyetlen meccsüket a brazil lány nyerte, aki egyébként 1966 óta az első nő a hazájából, aki elődöntőt játszhat a Garroson. Jól, breakkel kezdte a meccset, a közönség soraiban helyet foglaló korábbi háromszoros bajnok honfitárs Gustavo Kuerten legnagyobb örömére.
A világelső azonban gyorsan kapcsolt, zseniálisan védekezett, több nyerőnek tűnő ütést is hárított, és hamarosan már ő vezetett 4:2-re. Sőt viszonylag simán be is húzta az első szettet 6:2 arányban.
A másodikban is Haddad Maia breakelt előbb, ám Świątek, ezúttal is gyorsan visszajött hátrányból, 3:3-nál egyenlített, és robogtak a tie-break felé. Ott is a brazil lány került előnybe, vezetett 5-3-ra, sőt 6-5-nél volt egy játszmalabdája is, azonban elhibázott egy tenyerest, és kiengedte a szettet a kezéből, ami nem sokkal később a búcsút is jelentette a számára.
A breaklabdák kihasználása ezen a meccsen is kulcsfontosságúnak bizonyult. Míg Świątek breakre váltotta mind a négy esélyét, addig Haddad Maia csak hétből kettőt. Sokat számított még, hogy a lengyel hátul tudta tartani a brazilt, aki így nem tudta kihasználni az egyébként kiváló hálójátékában rejlő lehetőségeket.
picture

Swiatek döntős és marad világelső - Haddad Maia ellen sem veszített szettet az elődöntőben

„Csodálatos, hogy ismét ott vagyok a döntőben” – mondta Świątek. „Nagyon nehéz hosszú tornákat játszani, úgyhogy örülök, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt tudok nyújtani.”
„Nehéz megmondani, mi számított a végén. Ő ugye egy balkezes, nagyon szép és hatékony tenisze van salakon, sok pörgetéssel, ráadásul nagy küzdő is, úgyhogy nagyon nem volt könnyű. Tudtam, hogy bármikor átfordulhat a lélektani előnyöm, úgyhogy végig nagyon koncentrálnom kellett. Örülök, hogy stabil tie-breaket tudtam játszani, keményen toltam minden labdamentben, örülök, hogy működött.”
„Ami a döntőt illeti, nincs értelme változtatni. Hisz az, hogy az ember eljut addig, azt jelenti, hogy amit csinál, az működik. Úgy akarom lejátszani a döntőt, mint az összes többi meccset.”
Eredmények, női elődöntők:
  • Karolina Muchova - Aryna Sabalenka (2) - 7-6(5), 6-7(5), 7-5
  • Iga Świątek (1) – Beatriz Haddad Maia – 6:2, 7:6(7)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés