Tudjátok, mit jelent Roger Federer pályafutásában a 7-es, a 24-es vagy épp a 237-es szám? Cikkünkben sok egyéb mellett ezekre is kitérünk majd.
Ez nem az az írás lesz, amelyben megnyitjuk a GOAT-vita egy újabb fejezetét. Olyan rekordokról lesz ugyanis szó, amelyek a svájci nevéhez fűződnek, és amelyeket a legnagyobbság kapcsán emlegetett teniszezők egyike sem fog már megdönteni. Talán valaki a jövőben, de nagyban azért erre se fogadjatok.

A 65-meccses győzelmi sorozat füvön

Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
TEGNAP - 19:18
Ezt a sorozatott 2003 és 2008 között produkálta Federer, melynek során 10 tornagyőzelmet szerzett, ötöt Wimbledonban, ötöt pedig a felvezető tornán, Halléban. Nem kérdés, hogy füvön messze ez a leghosszabb sorozat az open érában.
A széria Rafael Nadal keze által ért véget 2008-ban, aki a döntőben közel ötórányi játék után, minden idők egyik legcsodálatosabb meccsén legyőzte az ötszörös címvédő Federert.
Ezzel a sorozattal nyilván összefügg, hogy a svájcinak van a legtöbb trófeája füvön (19), és neki van a legtöbb győztes meccse is ezen a borításon (192). A férfiak között ő győzött legtöbbször Wimbledonban, szám szerint nyolcszor. A rekordnak ezt a részét Novak Djokovic jövőre beállíthatja, ugyanis a szerb is már hétszeres bajnok az All England Clubban.
A füvön zsinórban megnyert meccsek számában Björn Borg követi Federert a sorban. Ő 1976 és 1981 között 41 alkalommal győzött megszakítás nélkül. Djokovic a harmadik 28 sikerrel, az ő szériája 2018-ban indult, és a mai napig tart.

Roger Federer

Fotó: AFP

Két különböző GS-tornát is megnyert ötször zsinórban

Ez a teljesítmény is példátlan a tenisz történetében, akár a férfiakat, akár a nőket nézzük. 2003 és 2007 között Wimbledonban, 2004 és 2008 között pedig a US Openen győzött ötször megszakítás nélkül.
Ráadásul egyik tornán sem volt messze attól, hogy eljusson zsinórban hat trófeáig. Wimbledonban, a már említett 2008-as fináléban döntő szett 9:7-re kapott ki Rafától, 2009-ben pedig Juan Martín del Potro verte őt meg úgy a US Open döntőjében, hogy a svájci nem volt messze a 2-0-ás szettelőnytől, ahonnan pedig már jó eséllyel behúzta volna a meccset.
Az open érát megelőzően ötnél hosszabb sorozatok is vannak, de csak egy tornán, Maragert Courtnak például van hét Ausztrál Openje. Ötig két tornán azonban rajta kívül soha senki nem jutott el. Martina Navratilova eljutott Wimbledonban hatig zsinórban, Borg pedig ötig, és ott van Nadal, aki a Garroson nyert ötször egyhuzamban. Egyikük sem tudott azonban mellétenni egy hasonlóan hosszú sorozatot egy másik GS-tornán.

Veretlen maradt 24 döntőben megszakítás nélkül

Sokan tudnának arról mesélni, mennyire nehéz akár csak egy tour-szintű döntőt is megnyerni teniszben. Hát még 24-et (!) zsinórban. Ez egészen elképesztő teljesítmény, és a dologban az a különleges, hogy ettől függetlenül simán igaza lehet Szabó Gábornak is abban, hogy Federer igazából nem is volt győztes típus.
Miután a svájci behúzta első majorjét 2003-ban, Wimbledonban, elvesztette a gstaadi döntőt Jiri Novakkal szemben. Ezt követően azonban megnyerte az összes fináléját egészen 2005 legvégéig. A szezon legutolsó meccsét bukta el, a sanghaji vb-döntőt, azt is úgy, hogy 2-0-ra vezetett David Nalbandian ellen, sőt, a döntő játszmában adogathatott is a győzelemért.
Persze szép lett volna a 25, de minden sorozat megszakad egyszer. Ráadásul Federer a 24 zsinórban megnyert döntővel is bőven a többiek előtt áll ebben az összevetésben. Borg áll mögötte a sorban a második helyen 15 döntővel, Rafa 14-ig, Djokovic 10-ig jutott.

Roger Federer

Fotó: AFP

Két Grand Slamen is eljutott minimum 100 győzelemig

Amikor Federer legyőzte Kei Nishikorit 2019-ben a wimbledoni negyeddöntőben, ő lett az első férfi teniszező, aki egy GS-en eljutott 100 győzelemig. Fél évvel később pedig az Ausztrál Openen is elérte ugyanezt azzal, hogy egy drámai meccsen lenyomta John Millmant a harmadik fordulóban.
Rafa azóta 112-nél tart a Garroson, de ő más GS-en még nem érte el ezt a mérföldkövet. Federer pedig 105-nél állt meg Wimbledonban és 102-nél az Ausztrál Openen. Rajtuk kívül Navratilova Wimbledonban, Serena Williams a US Openen és Chris Evert szintén a US Openen lépte túl a 100-as álomhatárt.

Megnyerte az első hét Grand Slam-döntőjét

Ez az adat akkor igazán döbbenetes, ha hozzátesszük, hogy a férfiak között az open érában senki sem jutott tovább három trófeánál első nekifutásra. Nagyon sok nagy bajnok van, aki az elsőt elvesztette, vagy ott van Ivan Lendl, aki elvesztette az első négyet, sőt, az első hétből is csak egyet tudott megnyerni, mégis óriási teniszező lett belőle.
Federer azonban beindult, és csak a 2006-os Roland Garroson veszített először döntőt. Egyébként összesen öt férfi teniszező van, aki az első hármat meg tudta nyerni: Jimmy Connors, Borg, Stefan Edberg, Gustavo Kuerten és Stan Wawrinka.
A Nagy Hármas másik két tagja éppen Federer miatt nem jutott el háromig sem. Nadalnak a 2006-os Wimbledon volt a harmadik fináléja, de kikapott a svájcitól, Djokovicnak, pedig a 2007-es US Open volt az első, de ő is alulmaradt vele szemben.
Ha a nőket is behozzuk a képbe, a sor Szeles Mónikával indul, aki 6-0-val kezdett, mögötte Naomi Osaka áll, aki eddig négyből négyet nyert, majd Iga Swiatek következik, aki háromból hármat.

Tíz egymást követő GS-en is döntőt játszott

Ez önmagában is egy nagyon kemény statisztika, hát, ha még kiegészítjük azzal, hogy miután megszakadt a sorozat, nyomott még egy nyolcast. Ez ugye azt jelenti, hogy a pályafutása egy adott pontján elmondhatta magáról, hogy a megelőző 19 major-tornából 18-on döntőt játszott. A 2008-as Ausztrál Openen nem, de ott is elődöntőt.
A tízes sorozat egyébként 2005-ben, Wimbledonban indult, és 2007-ben a US Openen ért véget. Pontosabban ott még döntőzött, sőt, győzött is, hogy aztán a 2008-as melbourne-i elődöntőt elveszítse Djokoviccsal szemben.
Nem szedjük külön fejezetbe, de itt megemlítünk két további rekordot, melyek sokak szerint nagyobbak is, mint a döntős menetelései. A 23 zsinórban lejátszott GS-elődöntőjére és a 36 egyhuzamban megvívott GS-negyeddöntőjére gondolunk.
Hagyunk időt… Mert ez nem csak gombócból, ez mindenből sok.

Roger Federer

Fotó: Getty Images

237 hétig volt világelső megszakítás nélkül

Az ATP-rangsor 1973-ban, a WTA-ranglista két évvel később indult. Egyik listán sem járt eddig senki ennek a rekordnak még csak a közelében sem.
A legközelebb Steffi Graf és Serena került, ők 186 hétig voltak világelsők egyhuzamban. A férfiaknál még nagyobb a szakadék, ugyanis Connors a második a sorban, ő „csak” 160 hétig vezette megszakítás nélkül a rangsort.
Federer 237 hete 2004. február 2-án indult és 2008 augusztus 17-én ért véget. Csak, hogy még jobban jelezzük a teljesítménye súlyát, elmondjuk, hogy a nőknél ez idő alatt 14 alkalommal változott a világelső személye.
Tenisz
Nadal válaszolt az őt érintő GOAT-kérdésre, de neki fontosabb, hogy jó emlékeket őrizzenek róla
TEGNAP - 17:32
Tenisz
Jogos vagy igazságtalan, hogy Djokovicot nem jelölték az ATP Sportszerűségi Díjára?
28/11/2022 - 15:44