Grand Slam-győztesek - sőt rekorderek - számára is meghatározó lehet az előttünk álló idény a versenyképesség szempontjából. 2021-ben ugyanis a kifutóban lévő teniszgeneráció tagjai közül többen is bizonyítani szeretnék, hogy még mindig számolni kell velük, akár a legmagasabb szinten is. Ebben az értelemben igazi most vagy soha év előtt állnak.


2021 egyik nagy kérdése az lehet, hogy folytatódik-e, és ha igen, milyen mértékben a fiatal játékosok térnyerése. Ez elsősorban a férfiaknál érdekes, hiszen a nőknél a generációváltás előrehaladott állapotban van, a tinédzser és húszas éveik elején járó teniszezők közül többen Grand Slam-tornákon is bizonyították már, hogy a következő évek róluk szólhatnak majd. Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic dominanciája azonban még a jelenlegi érát is meghatározza, még ha Dominic Thiem érkeztével valamelyest csökkent is ez a hatás.
A nagy áttörések mellett az érem másik oldalát is érdemes megvizsgálni, vagyis számba venni azokat a teniszezőket, akik különböző okokból kifolyólag talán 2021-ben reménykedhetnek utoljára nagy győzelemben, győzelmekben. Akadnak köztük nagy bajnokok, akik leginkább az örökséget szem előtt tartva és néhány jelentős trófea reményében készülnek az új szezonra, de persze olyanok is, akik meghatározó szereplői voltak a tenisz előző évtizedének, és egy polccal alacsonyabb szinten gyűjtögették a címeket.
Wimbledon
"Egészen valószínűtlen tenisszel" és Tsitsipas kiejtésével jutott tovább az ausztrál fenegyerek
EGY ÓRÁJA

Roger Federer


A húszszoros Grand Slam-győztes svájci nehéz idényen van túl. 2020 nagy részét egy, az Ausztrál Openen összeszedett sérülés miatt ki kellett hagynia, a problémás térdét kétszer is megműtötték. Rehabilitációja ráadásul a második nekifutásra is lassabban haladt a vártnál, így a nagy visszatérés még várat magára. Néhány nappal ezelőtt Tony Godsick játékosügynök egy interjúban elárulta, hogy Federer kihagyja az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, és inkább a pár héttel később kezdődő versenyek valamelyikén tér vissza.
Federer visszatérése is kell majd ahhoz, hogy teljesen magunkhoz térjünk a világjárvány után | Eurosport
"Remélem, hogy 2021-ben visszatérhetek a pályára, meglátjuk" - mondta Roger Federer hazája díjátadó ünnepségén két héttel ezelőtt. "Ha azonban esetleg itt kellene véget érnie a pályafutásomnak, csodálatos befejezés lenne ezzel a díjjal." Befejezés. Egyetlen szó ez csupán, mégis elegendő volt ahhoz, hogy megrázza az egész sportvilágot.
Federer mindig is nagyon tudatos volt a testével kapcsolatban, a kezdetektől fogva úgy építették fel a programját, hogy hosszú ideig képes legyen elnyújtani a karrierjét. Vélhetően most is a nagyobb kép lebeg a svájci szemei előtt, ezek pedig a füves pályás szezon (főleg Wimbledon), illetve a tokiói olimpia lehetnek. A hírek szerint Federer fokozatosan növeli az edzésintenzitást Dubajban, és ha az ottani visszajelzések biztatóak lesznek, hamarosan visszatérhet a pályára, legkorábban a februári-márciusi fedett pályás versenyeken.

Stan Wawrinka


Federerhez hasonlóan Wawrinka is nagy dobásra készül 2021-ben. A háromszoros Grand Slam-győztes svájci 2017-es térdműtétjét követően nehezen lendült újra játékba, mostanra azonban visszaküzdötte magát a top 20-ba. Wawrinkát 35 évesen is illik komolyan venni, ezt többször bizonyította Grand Slameken az utóbbi években, a kiegyensúlyozottság viszont hiányzott a játékából. Némi szerencsével és egy jól sikerült felkészüléssel összejöhet még neki akár egy Grand Slam is, és talán utoljára futhat neki az évnek ennyire magas ambíciókkal.

Andy Murray


Ki ne emlékezne rá, hogy a skót klasszis egyszer már bejelentette visszavonulását, és tényként lehetett kezelni, hogy a drámai melbourne-i ötszettes volt a búcsúmeccse? Azóta sok változás történt az életében, új csípőt kapott, 2019 októberében pedig ATP-versenyt nyert a European Openen. Az előző éve neki is csalódás volt a különböző sérülései miatt, egy-egy mérkőzést leszámítva ritkán tudta megmutatni a benne lévő tüzet. Murray GS-sikerben már nem nagyon reménykedhet, és már azt is előre aláírná, ha fájdalommentesen játszhatna 2021-ben.
Andy Murray: Resurfacing - Nem az a legnehezebb, amikor az orvos kalapáccsal veri bele a testedbe az új fémcsípőt | Eurosport
Két és fél méter. Nagyjából ennyit tett meg Andy Murray 2018. augusztus 3-án hajnali háromkor a washingtoni centerpálya hálójánál két kézfogás között. Az első kézfogás Marius Copilnak járt még mosolyogva, a második a székbírónak járt, már összetört szívvel. Ebben a két és fél méterben benne volt egy felismerés, egy döntés, egy életre szóló ráeszmélés.

Serena Williams


A legnagyobbság gondolata egyszerre biztosítja a motivációját és gátolja meg őt a Grand Slamekben mérhető sikerekben. Ő, aki világéletében kiemelkedett a nyomás elviselésében, feldolgozásában, 2018-as visszatérése óta négy jelentős döntőt bukott el úgy, hogy az utolsó meccsen lényegesen gyengébben játszott, mint előtte. Közben a női teniszben egyre meggyőzőbbek a fiatalok, az előző 12 GS-ből nyolcat nyertek meg húszas éveik elején járó teniszezők: tavaly Sofia Kenin és Iga Swiatek is feliratkozott a bajnokok közé.
Ebben a helyzetben az idő nem a 23-szoros Grand Slam-bajnoknak kedvez, aki talán csak Wimbledonban számít egyértelmű esélyesnek. Kemény pályán már sokan szóba jöhetnek a fiatalok közül, salakon pedig még nehezebb lesz felvenni a versenyt a legjobbakkal, négy évvel ezelőtt nyert utoljára tornát ezen a borításon. Amíg úgy érzi, hogy lehet esélye a győzelemre és a teste is megengedi, hogy rajthoz álljon, próbálkozni fog, de 2021 meghatározó lehet. Ugyanis nem biztos, hogy egy újabb (relatíve) sikertelen idény után is bevállalja a folytatást.

Venus Williams


Finoman szólva is feledhető éven van túl a WTA Tour egyik legtapasztaltabb játékosának számító Venus. Kilenc mérkőzésből nyolcat elveszített, utolsó három találkozóján még csak szettet sem tudott nyerni. Alaposan visszacsúszott a világranglistán is, jelenleg a 79. helyen rangsorolják. Életében talán már csak másodlagos szerep jut a tenisznek, hiszen a sport mellett a lakberendezéssel és a divattal is foglalkozik. Visszavonulásról ugyan még nem tett említést, de ha a tavalyihoz hasonlóan teljesít, ez könnyen bekövetkezhet.

Angelique Kerber


A korábbi világelső német karrierje során rendre a páros évekre szívta fel magát, Grand Slam-címeit is 2016-ban és 2018-ban szerezte. Tavaly azonban nem igazán találta meg a ritmusát a megcsonkított szezonban, két Grand Slam-nyolcaddöntő volt a legjobb eredménye, és mindegyik major-versenyen nála alacsonyabban rangsorolt játékostól kapott ki. A maga 32 évével a mostani korszakban nem számít kifejezetten idősnek, de a fiatalok fejlődését figyelembe véve ő sem várhat a végtelenségig, ha növelni szeretné GS-győzelmei számát. 

Kerber szívesen feledtetné a csalódást keltő 2020-as idényt.

Fotó: Eurosport

John Isner


A veterán amerikai nem kezdte rosszul 2020-at, az újraindítás után viszont csak három versenyt vállalt be, ezeken 3-3-as mérleggel zárt. 2010 óta először fordult elő, hogy egyetlen tornán sem jutott döntőbe, ám ez talán inkább a kevés lehetőségnek, mintsem a formahanyatlásnak volt köszönhető. Isner igazi most vagy soha idény előtt áll. 35 évesen még joggal érezheti úgy, hogy lehet esélye tornákat nyerni, visszakúszni a top 10 közelébe, egy gyengébb időszak viszont akár a visszavonulás irányába is terelheti. 

Konta Johanna


A magyar származású, de brit színekben versenyző Konta egy interjúban maga utalt rá, hogy a következő lehet az utolsó éve a profik között. Remek 2019-es idényének köszönhetően jelenleg is előkelő helyen áll a ranglistán, előző évi teljesítményével azonban nem lehet maradéktalanul elégedett. Legjobb Grand Slam-szereplése a második fordulós US Open volt, az Australian Openen és a Roland Garroson viszont az első körben kiesett. Amennyiben tényleg a visszavonuláson töri a fejét, 2021-ben mindent egy lapra feltéve kell küzdenie a Grand Slam-győzelemért. 

Jo-Wilfried Tsonga


Federerhez hasonlóan a 18-szoros ATP-tornagyőztes francia is a tavalyi Ausztrál Openen lépett utoljára pályára. Tsongát hátsérülés gyötörte 2020 nagy részében, emiatt sorban mondta le a versenyeket, mielőtt úgy döntött volna, hogy inkább az új szezonra koncentrál. A korábbi Ausztrál Open-döntősnek az előző években számos alkalommal meggyűlt a baja a testével, emiatt nem is tudott a képességeinek megfelelően teljesíteni. Vagyis sok múlhat 2021-ben azon, hogy viseli a profi tenisszel járó megpróbáltatásokat.
Jo-Wilfried Tsonga sem lesz ott az Australian Openen | Eurosport
A francia Jo-Wilfried Tsonga nem indul a februárra halasztott ausztrál nyílt teniszbajnokság férfiversenyében. A 35 éves játékos éppen az idei Australian Openen játszott legutóbb, de az első fordulóban derékfájdalmak miatt fel kellett adnia a mérkőzését. "Az elmúlt hónapokban sokat javult az állapotom, ennek ellenére még mindig nem tudok versenyezni.

Kevin Anderson


2019-et még a világranglista 6. helyén kezdte, azóta viszont a sérülés-rehabilitáció-visszatérés hármasáról szólt számára a tenisz. Nem volt ez másként tavaly sem: bár az idény elején voltak biztató pillanatai, a fájdalmai nem szűntek meg, és februárban ismét kés alá kellett feküdnie. A lockdownt követően újra az alapokról kellett kezdenie, ennek megfelelően időbe telt, mire játékba lendült, és ami aggasztó jel lehet, hogy Bécsben és Párizsban is kénytelen volt sérülés miatt meccset feladni. 
via essentiallysports.com
Wimbledon
Mint forró kés a vajon - Nadal esélyt sem adott ellenfelének a harmadik fordulóban
EGY ÓRÁJA
Wimbledon
Kissé indulatossá vált Tsitsipasék meccse - Wilander szerint nem ezzel kellene reklámozni a teniszt
2 ÓRÁJA