Roger Federer elismerte, hogy megkönnyebbült, mióta visszavonult, szerinte a Touron folyamatosan erősnek kellett magát mutatnia, ami hosszú távon komoly mentális terhet jelent.
Federer 41 évesen, 20 Grand Slam győzelem után szeptemberben vonult vissza a profi tenisztől. Most arról mesélt, hogy "civilként” mennyire mások a mindennapjai.
„Teniszezőként mindig csak a következő edzés és a következő meccs van a fejedben. Nem tudsz kikapcsolódni, mindig csak pakolsz, aztán utazol is tovább. Menet közben fel sem fogtam, hogy mennyire kemény az életünk, hiszen ez a mindennapjaink része. Mióta visszavonultam azt vettem észre, hogy a bennem lévő feszültség folyamatosan csökken.
Tenisz
A lenyűgöző Alcarazt nem Federerékhez kell hasonlítani, hanem önmagában kell értékelni
25/11/2022 - 15:00
Mikor megszabadulsz a folyamatos nyomástól, hirtelen sokkal könnyebbnek érzed magad és 25 év után újra normális életet tudsz élni.
Jó példa a folyamatos stressz forrására a doppingellenőrzés. Minden napra meg kell adnod, hogy hol leszel, hogy bármikor megtalálhassanak egy véletlenszerű mintavételre. Mindig ott motoszkál a fejedben, hogy bármikor betoppanhatnak az ellenőrök.”
Federer arról is beszélt, hogy egy szezon mennyire megterheli a játékosokat. A svájci szerint sok játékos számára csak a korai visszavonulás, vagy egy hosszabb kihagyás lehet a megoldás.
„Abszolút megértem, amikor valaki fiatalon vonul vissza. Néha előfordul, amiért nagy kár, hiszen ki tudja még mit érhettek volna el később. Látom, hogy manapság már tovább próbálnak a legjobbak szintjén játszani a top teniszezők, szerintem egy hosszabb kihagyás is jót tehet nekik. Pihensz néhány hónapot, de utána sokkal jobb formában térhetsz vissza.
A Tour nagyon kemény, a sok edzés, utazás, a szenvedés az időzónák közti átállással. Senki nem mondhatja, hogy fáradt, mert attól csak gyengének tűnsz.
A Touron mindig erősnek kell mutatkoznod, ez pedig sokaknál okoz mentális problémákat. Mi is csak emberek vagyunk, nem pedig gépek.
És hogy mit hoz a jövő Federer számára? Egyelőre még ő maga sem tudja, de nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy a távoli jövőben edzősködésre adja a fejét.
„Szoros a kapcsolatom a svájci szövetséggel, tudom, hogy mennyi mindent köszönhetek nekik. Ezért is nehéz elképzelni azt, hogy létrehozzak egy saját akadémiát, mert az ellentétes lehet a szövetség érdekeivel.
Szerintem inkább mentorként fogok dolgozni a gyerekek mellett. Az edzősködés? Soha ne mond, hogy soha. Stefan Edberg is sokáig azt mondta, hogy kizárt, hogy edzőként dolgozzon, aztán felhívtam, hogy legyen az edzőm aztán az első edzés után rá is bólintott a közös munkára.
Jelenleg mind a 4 gyerekem iskolába jár, szóval így nehezen tudom elképzelni, hogy edző legyek, de ha egy fiatal játékos megkeres, szívesen segítek neki a tanácsaimmal.”
Forrás: eurosport.co.uk
Nitto ATP Finals
A 2022-ben látott volt a “Djokovic light” – figyelmeztet Goran Ivanisevic
22/11/2022 - 10:42
Tenisz
Nadal szuperboldog azzal, ahol tart, de lekörözné akár Federert is, és játszana 40-en túl
13/11/2022 - 17:00