Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ide tartozom” – a 17 éves brazil elképesztő menetelésbe kezdett Rióban, és ez csak a kezdet

Németh Dániel

Frissítve 23/02/2024 - 17:28 GMT+1

João Fonseca tavaly megnyerte a US Open junior versenyét, ebben a szezonban pedig már a felnőttek között is szorgosan gyűjti a skalpokat. Rio de Janeiróban legyőzte Arthur Filst és Cristian Garint is, így már a negyeddöntőjére készülhet, és nem szeretné, ha ezen a ponton véget érne az álom.

Joao Fonseca álomszerűen indított az ATP Touron, és nem szeretne itt kiszállni - fotó: Thiago Ribeiro

Fotó: AFP

Álomszerűen indult João Fonseca pályafutása a nagyok között.

A 17 éves brazil teniszezőt eddig is a legnagyobb tehetségek között tartották számon, hiszen tavaly mind a négy junior Grand Slamen legalább negyeddöntős volt, a US Opent pedig meg is nyerte. Ezek után nem volt kérdés, hogy a 2024-es szezontól kezdve a profi versenyekre összpontosít, és nem kellett sokat várni az első nagy robbanásra sem: élete első ATP-tornáján negyeddöntőbe jutott, miután olyan skalpokat gyűjtött, mint Arthur Fils vagy Cristian Garín.
Fonseca igazából már tavaly ősszel belekóstolhatott a nagymenők világába, ugyanis meghívták az ATP-világbajnokságra ütőpartnernek, így együtt készülhetett Jannik Sinnerrel, Carlos Alcarazzal, valamint Daniil Medvedevvel. „Nagyon különleges dolog, hogy két héten át ütőpartner voltam a világbajnokságon. Csodálatos élmény együtt lenni a világ nyolc legjobb játékosával, és megismerni őket, látni a szokásaikat, a bemelegítéseiket. Mindannyian nagyon kedvesek voltak.”
Az edzések pedig hihetetlenek. Szembesülsz azzal a szinttel, amiről te is álmodozol.
A brazil mindent megtett azért, hogy a lehető legtöbb tudást szívja magába a két hét során, amivel sikerült a társak tiszteletét kivívnia. „Szerintem azt tanultam meg, hogyan használnak fel minden egyes napot a fejlődésre. Minden egyes nappal intenzívebben játszanak, ezzel is igyekeznek új dolgokat elsajátítani. Valamilyen szinten minden nap önmagad ellenfele vagy. Azt is láttam, mennyire profik mindannyian.”
Fonseca nagyszerűen indította a szezont, az egyik Buenos Aires-i Challenger-tornán ugyanis elődöntőbe jutott, olyan ellenfelek legyőzésével, akik 300 közelében vannak a ranglistán. Januárban még két versenyen indult, de egyik sem hozott hasonló sikereket (az ellenfelek is erősebbek voltak), Rio de Janeiróban viszont szabadkártyát kapott a szervezőktől. A brazil srác bemutatkozása álomszerűen sikerült: 6:0, 6:4-re legyőzte a nála több mint 600 hellyel magasabban rangsorolt Filst.
„Annyira boldog vagyok. Annál nem nagyon alakulhatott volna jobban, minthogy 10 percre az otthonomtól, a barátaim és a családtagjaim előtt szerezzem meg az első győzelmemet. Nagyon különleges élmény, és megyünk a következőre a második fordulóban. Arra koncentráltam, hogy minden labdát meg tudjak játszani. Nyilván ideges voltam, reszkettem, de annyira akartam ezt a győzelmet, hogy végül sikerrel jártam.”
Az előző hónapokban a fejlődésre összpontosítottam, és ez az eredménye. Sokkal érettebb vagyok, ide tartozom. Ezekben a hatalmas stadionokban szeretnék játszani.
„A megalapítása óta járok erre a versenyre, ami még különlegesebbé teszi ezt a sikert. Tudom, hogy hatalmas lépés volt, de még nincs vége. Persze, boldog vagyok, de többre vágyom, és remélhetőleg tovább fogok jutni. Szeretnék a csúcsra törni, és erre koncentrálok most. Tudtam, hogy nehéz mérkőzés lesz, de igyekeztem kihasználni, hogy nagyobb nyomás volt rajta. Már a legelső ponttól kezdve intenzitásra törekedtem, és remekül teniszeztem az első szettben.”
A 17 éves brazilra a második fordulóban a korábbi top 20-as Garin várt, aki 2020-ban megnyerte a riói 500-as versenyt. Fonseca mégis hitt abban, hogy lesz keresnivalója a chilei teniszezővel szemben, a saját képességei mellett a hazai közönség támogatásában is nagyon bízott. A számításai pedig bejöttek, 6:4, 6:4-re legyőzte Garint, amivel ő lett a második legfiatalabb ATP 500-es negyeddöntős a sorozat 2009-es elindulása óta.
„Mintha egy álomba csöppentem volna, még nem igazán fogtam fel, mit értem el. Szeretnék tovább álmodozni, mert bár továbbra is nagyon boldoggá tesz, amit mostanáig elértem, többet szeretnék. Boldog vagyok, amiért így játszom most, és hogy ennyit fejlődtem egy év alatt, nem csak technikailag, de mentálisan és fizikailag is. Nem tudok eléggé hálás lenni a csapatomnak, a családomnak, illetve a barátaimnak.”
Az álom pedig simán folytatódhat, hiszen a negyeddöntőben már nem egy sztár vár rá, hanem a világranglista 113. helyén álló Mariano Navone, aki a selejtezőn keresztül jutott el a legjobb nyolcig. A mérkőzésnek természetesen az argentin lesz az esélyese, hiszen jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik, az előző szezonban öt versenyt nyert Challenger-szinten. Fonseca ugyanakkor verte már meg Navonét, ami tovább növelheti az egyébként is egészséges önbizalmát.
Navone egy régi ismerős, akivel pár évvel ezelőtt játszottam már az egyik Challengeren, és ellene szereztem meg a második győzelmemet. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon nehéz meccs lesz, rengeteg fut és keményen üt, ráadásul nagyon jó formában van.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés