Eurosport

Raonic óriási meccsen búcsúztatta Wawrinkát, Serena és Djokovic simán továbbjutott

Raonic óriási meccsen búcsúztatta Wawrinkát, Serena és Djokovic simán továbbjutott
By Eurosport

The 17/01/2019 at 17:43Updated The 18/01/2019 at 10:43

Sascha Zverev és Nishikori Kei ötszettest nyert, Dominic Thiem búcsúzott.

Az Ausztrál Open negyedik játéknapján Dominic Thiem bizonyult a legnagyobb nevű kiesőnek, akit egy szabadkártyás ausztrál búcsúztatott a torna második fordulójában. Nehéz mérkőzésen jutott tovább a világelső Simona Halep, de megszenvedett aktuális ellenfelével Sascha Zverev és Nishikori Kei is, mindannyian döntő szettes mérkőzésre kényszerültek. Novak Djokovic és Serena Williams továbbjutása ellenben egy percig sem forgott veszélyben.

Csütörtökön kivételesen nem a hőség, hanem az eső - majd a párás levegő - nehezítette meg a játékosok dolgát, hosszabb-rövidebb időre mindegyik pályán állt a játék. A program csúszása azonban nem az időjárással, sokkal inkább a maratoni mérkőzésekkel magyarázható. Milos Raonic négyórás mérkőzésen győzött Stan Wawrinka ellen a Rod Laver Arénában, míg a Margaret Court Stadionban Nishikori Kei és Sascha Zverev is ötszettes csatára kényszerült.

Serenának nem jelentett akadályt Bouchard

Bouchard borzasztó idegesen kezdte a mérkőzést, így Serenának még csak különösebben jól sem kellett játszania ahhoz, hogy dupla brékelőnnyel elhúzzon 3:0-ra a találkozó elején. Ahogyan haladt előre a mérkőzés, úgy játszott egyre stabilabban a kanadai, az első szettben kétszer is elvette Williams szerváját. Még ez is belefért a 23-szoros Grand Slam-bajnoknak, Bouchardnak ugyanis adogatóként még csak momentumai sem voltak, az első szettben mindössze nyolc labdamenetet nyert meg a szervái után.

Serena Williams, Open Australia 2019

Amilyen ígéretesen indult a második játszma, olyan simán ért véget. Bouchard egymás után két adogatójátékot is megfordított bréklabdákról, majd 2:1-es állásnál 0-30-a volt Williams adogatásánál. Az amerikai ekkor magasabb fokozatra kapcsolt, négy kiváló adogatással megfordította a játékot, és innentől kezdve esélyt sem adott ellenfelének. Serenára érdekes mérkőzés vár a következő fordulóban is, ahol majd a 23. kiemelt Carla Suárez Navarrót búcsúztató Dayana Yastremskával találkozik.

"Nem volt könnyű meccs. Genie korábbi eredményei miatt tudtam, hogy jó formában kell megérkeznem a találkozóra. Tavaly óta kevés mérkőzést játszottam, de ezzel nincs is nagy baj, több időt tölthettem a kislányommal, és számomra most ez a legfontosabb. Szó szerint minden napot együtt töltöttünk. Mondták, hogy gyorsan fel fog nőni, ezért mindenképpen szerettem volna mellette lenni. Boldog vagyok, hogy ez így is történt" - mondta Williams a meccs után.

Djokovic legyőzte Tsongát

Jo-Wilfired Tsonga nagyon biztató formában kezdte az évet, így kifejezetten nehéz második körös ellenfélnek számított, még Novak Djokovic számára is. Ennek megfelelően nem lett bántóan egyoldalú a találkozó, de azért összességében elmondható, hogy a szerb mindenféle probléma nélkül jutott a harmadik fordulóba, ahol szintén veszélyes ellenféllel találkozik, a kanadai Denis Shapovalovval, aki a japán Daniel Taro ellen győzött három játszmában.

Mindegyik szettben megvoltak a lehetősége Tsongának, hogy legalább megnehezítse a világelső dolgát, de ez igazából csak a másodikban sikerült, ahol Djokovic elsőre nem tudta kiszerválni a játszmát. A francia jobbára csak futott az eredmény után, és ha nagy nehezen sikerült is visszakapaszkodnia, a momentum szinte azonnal visszakerült Djokovichoz. Pontosan ez történt a második szettben is: Tsonga kiegyenlített 5:5-ös állásnál, utána viszont egyből elveszítette az adogatását, másodjára pedig már nem hibázott a világelső.

Highlights | Djokovic - Tsonga

Nishikori: Karlovic több ászt ütött, mint én egész évben

Nishikori Kei eddig két iszonyatosan kemény meccsen van túl az Ausztrál Openen, ám ezúttal fordított forgatókönyv szerint jutott el a döntő szettig. Pár napja a világranglista-176. Kamil Majchrzak ellen Nishikorinak 2-0-ról kellett megfordítania a mérkőzést (a lengyel a döntő szettben végül feladta), ezúttal viszont Nishikorié lett az első két játszma, és a veterán ászkirály, Ivo Karlovic harcolta ki az ötödik szettet, ahol már egyetlen brék sem született.

Jöhetett az idei Ausztrál Open egyik nagy újítása, a döntő szett tie-break, amely - hasonlóan az egész játszmához - nagyon szorosan alakult. Hiába vezetett többször is a horvát (aki Ken Rosewall óta a legidősebb harmadik fordulós játékosa lehetett volna a tornának), a japán végül mesteri hajrával megfordította a tie-breaket. Egy dolog azért vigasztalhatja: valószínűleg leendő ellenfele, Joao Sousa sem frissebb nála, ugyanis a portugál is két ötszettes meccsen van túl.

Australian Open - Match of the Day : Nishikori vs  Karlovic