Rafael Nadal ismét egy olyan rekordot állított fel, aminek a közelében sincs senki. Nem kevesebb, mint 6000 napja ugyanis megszakítás nélkül ott van top 10-ben az ATP Touron.

Valószínűleg kevesen emlékeznek arra, amikor Nadal legutóbb a top 10-en kívül volt. Meglehetősen régen volt ez, nagyjából tizenhat és fél éve. A spanyol ugyanis 2005. április 25-én került először a legjobbak közé.
Ez az adat tökéletesen bizonyítja, milyen hosszú és kivételesen eredményes pályafutás az övé. Konkrétan 836 hete van ott a top 10-ben, amivel magasan mindenki más előtt jár. Jimmy Connors a második ezen a listán 789 héttel, Roger Federer pedig a harmadik 734-gyel. Ezt a teljesítményt belátható időn belül nem éri utol senki.
Tenisz
Nadal újra ütőt ragadott, de elverte őt egy F1-es világbajnok
5 ÓRÁJA
Ráadásul a fönti szám nem tartalmazza azt a 22 hetet, amíg a világranglistát befagyasztották a koronavírus-járvány miatt.
Nadal, aki 2002-ben mutatkozott be a touron, 2005-ben lett először top 10-es, azt követően, hogy életében először megnyerte a barcelonai tornát, Juan Carlos Ferrerót verve a döntőben.
Ez volt az a szezon, amikor Rafa bejelentkezett a legjobbak közé, hisz nem kevesebb, mint 11 tornát nyert abban az évben. A trófeák számát tekintve a mai napig ez a legsikeresebb szezonja.
Csak érdekességként, Nadal akkor Roger Federer, Lleyton Hewitt, Andy Roddick, Marat Safin, Gaston Gaudio, Tim Henman, Andre Agassi, Carlos Moya és David Nalbandian közé érkezett meg a top 10-be.
Novak Djokovic ekkor még éppen, hogy csak bemutatkozott Grand Slam-tornán néhány hónappal korábban az Ausztrál Openen. Ki is kapott Safintól az első fordulóban. Federer volt az egyetlen a Nagy Hármas/Négyes tagjai közül, aki már nyert majort, konkrétan négyet.
2005-ben, Barcelonában Nadal még csak az ötödik tornagyőzelmét aratta, azóta már 88-nál jár. Ebben az évben a második helyen zárt a világranglistán, mely pozíciót 160 héten keresztül meg is őrizte. Ekkor, 2008 augusztusában előzte meg ugyanis először Federert, és lett No. 1.
https://i.eurosport.com/2021/06/09/3149641.jpg
Azóta Barcelonában már a rekordnak számító 12 trófeánál jár, és van 20 GS-címe, amivel holtversenyben csúcstartó Federerrel és Djokoviccsal.
Nadal az idén két tornát nyert, igaz a szezonját már augusztusban befejezte annak érdekében, hogy 2022-re visszanyerje az egészségét és a formáját. Annak ellenére, hogy idén már nem fog játszani, kicsi rá az esély, hogy kicsússzon a top 10-ből.
Jelenleg a hatodik helyen áll, és 2022 elejéig nincs sok megvédendő pontja. Elveszíti majd a 2019-es ATP-vb-n szerzett 400, a 2019-es Paris Mastersért kapott 360, valamint a 2019-es Indian Wells-i 180 pontját.
Jelenleg 5815 pontja van, mögötte Matteo Berrettini áll 5173 ponttal, majd jön Dominic Thiem és Federer, akik azonban az idén már szintén nem lépnek pályára. Őket követi egy nagyobb boly, Casper Ruudel az élen, aki azonban már jócskán le van maradva, hisz 3440 pontja van. Nehéz elképzelni, hogy a Ruud – Auger-Aliassime – Hurkacz – Shapovalov-féle társaságból többen is kivételesen extrát nyújtsanak az év hátralévő időszakában.
Egyébként Nadalnak még 2022 elején sincs vészesen sok megvédendő pontja, hisz ’csak’ a negyeddöntőig jutott az Ausztrál Openen. A salakszezonra azonban fontos lenne visszanyernie a legjobb formáját, különben könnyen kicsúszhat a top 10-ből.
https://i.eurosport.com/2021/08/24/3206087.jpg
Nadal idei utolsó meccsét augusztus elején, Washingtonban játszotta Lloyd Harris ellen. Nemrég egy újfajta kezelést vetettek be a lábfején, melynek sérüléseivel hosszú évek óta küszködik.
„Ez egy komplikált időszak a számomra, személyes és sportolói szempontból is” – mondta Nadal a beavatkozás utáni hetekre, hónapokra utalva.
Fejlődni akarok, persze tudom, hogy egy rendkívül fájdalmas időszak áll előttem. De végig akarom ezt csinálni, hogy újra azokért a dolgokért harcolhassak, melyek a legfontosabbak a számomra. Maximálisan eltökélt vagyok ebben a dologban.
Korábbi edzője és nagybátyja, Toni Nadal szerint Rafa újra versenyképes lesz 2022-ben.
„A dolgok folyamatosan javulnak” – mondta Toni bácsi a rehabbal kapcsolatban. „Úgy tervezi, hogy Ausztráliában kezd majd. Meggyőződésem, hogy rendben lesz addigra. Egy kiváló évet akar futni jövőre, mindent bele fog adni.”
via eurosport.com

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Federer: „Nagyon csodálkoznék, ha már Wimbledonban játszhatnék”
17/11/2021 15:29
Nitto ATP Finals
Djokovic legyőzte Rublevet is, és bejutott az elődöntőbe
17/11/2021 14:54