Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még a szerencse is jókor állt Świątek mellé, a mumusa ellen védett címet kedvenc kemény pályás versenyén

Németh Dániel

Frissítve 19/02/2024 - 12:54 GMT+1

Iga Świątek 13-1-re javította mérlegét a dohai 500-as/1000-es tornán, melynek döntőjében ezúttal Elena Rybakinát győzte le. A lengyel korán hátrányba került, Rybakina ápolását követően azonban újragondolt taktikával visszajött a meccsbe, amit végül két szettben befejezett. A világelső elmondta: a sikereit nem trófeákban méri, elsősorban fejlődni szeretne.

Meglepetés a GS-győztesek rangadóján: a wimbledoni bajnok kiütötte a világelsőt

Vannak olyan helyszínek, amelyeken szinte verhetetlen Iga Świątek. Doha közülük az egyik.

2020-ban még kikapott Svetlana Kuznetsovától a második fordulóban, azóta viszont háromszor is megnyerte a páros években 1000-es, páratlan szezonokban 500-as besorolású tornát a lengyel teniszező. Az itteni dominanciájáról mindent elmond, hogy a 12 meccses győzelmi sorozata során csak egyszer veszített szettet (Viktorija Golubic ellen 2022-ben), a legszorosabb játszmája pedig a mostani döntőben lejátszott tie-break volt.
6:3, 6:0, 6:2, 6:3, 6:4, 6:3, 6:2, 6:0, 6:0, 6:1, 6:0, 6:1, 6:3, 6:0, 6:1, 6:1, 6:1, 6:4, 6:4, 6:0, 7:6 és 6:2.
Serena Williams óta ő az első, akinek kétszer is sikerült megvédenie a címét egy versenyen (az amerikai 2013 és 2015 között söpört be mindent Miamiban), és csupán 25 1000-es tornára volt szüksége, hogy hétszeres bajnok legyen ezen a szinten. Nála gyorsabban csak Williams jutott el a hét győzelemig (22), az aktív játékosok közül pedig Victoria Azarenka (10), Venus Williams,Petra Kvitová és Simona Halep (9) rendelkezik több 1000-es sikerrel a lengyelnél.
Noha összességében ismét meggyőző volt Świątek teljesítménye Dohában, a döntőben benne volt, hogy megszakadhat a remek sorozata. Rybakina gyorsan elhúzott dupla brékelőnnyel, és hiába nyert egymást követően négy játékot a világelső, 5:5-nél ismét brékelt a kazah, aki így adogathatott a szettért. Miután ezt nem sikerült megoldania, rövidítésben dőlt el a játszma, amit 10-8-ra Świątek nyert meg – szettlabdát is hárítva.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

„Szerintem az sokat segített, hogy egy kicsit megnyugodjak” – mondta a Rybakina ápolása miatt közbeiktatott szünetről, amelyben volt ideje átbeszélni a taktikát az edzőivel. „Nem voltam benne biztos, mit kell csinálnom. Egy kicsit pánikoltam, amiért nem igazán találtam meg a megoldásokat, miközben nagyon szerettem volna. Az edzőm segített, változtattam egy picit a taktikán, onnantól kevesebbet rontottam. Próbáltam visszatenni a labdákat, hogy egy kicsit többet játsszunk.”
Szóval ezek egyvelege volt. Egy idő után a labdát is jobban éreztem. A mai volt az első igazán szeles nap, ehhez is alkalmazkodnom kellett.
A mérkőzésen meglehetősen sok lengyel volt a lelátókon, akik extra motivációt adtak a világelsőnek. „Igen, egy kicsit olyan volt, mintha otthon lennék. Azt mondanám, talán még jobb is, mert nem annyira könnyű hazai közönséggel játszani. De itt egyértelműen azt éreztem, hogy a szurkolás felfelé húzott. Közben viszont úgy tűnt, hogy tisztelettudó volt a közönség, Elenának is szurkoltak. Már önmagában az energiájuk sokat adott, különösen egy ilyen hosszú első szett után.”
Świątek számára lélektanilag is fontos volt ez a siker, hiszen egy olyan ellenfél állt a túloldalon, akitől 2023-ban háromból háromszor kikapott. A lengyel a mérkőzés után elárulta, egyáltalán nem érezte úgy, hogy bármi extrát csinált volna a korábbi meccseikhez képest, sőt, Rómában sokkal jobban teniszezett, míg a második szettben vissza nem engedte Rybakinát. (Azt a mérkőzést végül egy kisebb sérülés miatt, a Roland Garrost is szem előtt tartva, feladta.)
picture

Elena Rybakina

Fotó: Getty Images

„A fő célom az, hogy fejlődjek, a többit pedig meglátjuk” – mondta 2024 többi részére utalva. „Nagyon hosszú a szezon, szóval most csak erre és a következő hétre fókuszálok. De persze, ott van az olimpiai is, ami egy nagy torna, nem fogok hazudni. Mégsem mondanám, hogy van egy konkrét verseny, amit megcéloztam magamnak, minden egyes szezonomra büszke voltam, függetlenül attól, milyen versenyeket nyertem. Boldog vagy, ha keményen dolgoztál, és leküzdötted az akadályokat.”
Van, hogy a címek inkább a Wikipédiának szólnak, mintsem neked, de ebben a szezonban az a célom, hogy lazábban álljak hozzá, lépésről lépésre, hétről hétre haladjak.
Rybakina egy kicsit balszerencsés volt a döntőben, mivel 4:1-es vezetésnél, az egyik szervánál megütötte a lábát, ami miatt ápolásra szorult.
„Nálam volt a momentum, elég nehéz volt. Bár 4:1-re vezettem, mindketten harcoltunk. Kicsit balszerencsés voltam, mert ha nem vérzik, akkor folytattam volna, nem az volt a megfelelő pillanat, hogy megálljunk. Sajnos túl sokáig is tartott, nem tudom, miért. Néha jól jössz ki belőle, máskor nem. Utána nagyon gyorsan fordult. Jöttek az új labdák, amikhez hozzá kell szokni, mert nehezebb irányítani őket. Ráadásul ez volt a legszelesebb nap, igen nehéz volt, nem igazán tudtam használni a szerváimat.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés