Pozitív lett a koronavírustesztje Paula Badosának, aki az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett Melbourne-be, és már napok óta karanténban van.


A spanyol játékos szereplése ezzel kérdésessé vált az év első Grand Slam-tornáján, amely február 8-án kezdődik, miután Victoria állam kormányzata közölte: akinél kimutatják a vírus jelenlétét, annak elölről kell kezdenie a karanténidőszakot.
Korábban tíz pozitív esetet regisztráltak azoknál, akik a tornára érkeztek az országba, ezek között négy játékos is volt, de Badosa az első, aki névvel vállalta, hogy elkapta a betegséget. A tesztek körül egyébként van egy kis zavar, a pozitív esetek közül néhányat a helyi egészségügyi hatóság utóbb átminősített, arra hivatkozva, hogy korábbi fertőzés nyomán hozhatott pozitív eredményt a teszt.
Australian Open
Kyrgios lábközötti tenyeres kombója és Rublev futtából meghúzott elütése- a nap TOP 5 labdamenete
EGY PERCE

bardosa.jpg

Fotó: Eurosport

A világranglistán 67. Badosa Abu-Dzabiból utazott Ausztráliába, és éppen a felét töltötte le a karanténidőszaknak, amikor pozitív lett a tesztje. Át is helyezték egy "egészségügyi hotelbe".
A tornára érkezettekre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok és kísérőik csak negatív teszt birtokában léphettek be az országba, ahol 14 napos karantén várt rájuk. Ezt csak napi öt órára, az edzésük idejére hagyhatják el.
A játékosok közül 72-en így is teljes karanténba kényszerültek, ugyanis olyan járaton utaztak Ausztráliába, melyen volt koronavírus-fertőzött, ők egyáltalán nem hagyhatják el szobáikat. A karanténszabályok megszegéséért 20 ezer ausztrál dolláros (4,5 millió forint) büntetés jár.
Több játékos panaszkodott a körülmények miatt, a világelső Novak Djokovic hivatalos levélben fordult Victoria állam vezetőihez, hogy adjanak engedményeket a játékosoknak. Daniel Andrews miniszterelnök azonban visszautasította a nyolcszoros bajnok kéréseit, mondván: a játékosok tisztában voltak a szabályokkal, és nem fognak kivételezni velük.
Djokovic javaslatcsomagot nyújtott be a szervezőknek, ám az álláspontok nem közeledtek | Eurosport
Továbbra is feszült a helyzet a teljes karanténban ragadt teniszezők és a szervezők között. A helyi hatóságok döntésének értelmében marad a rendkívül szigorú, 14 napos karantén, közben pedig a könnyített karanténban lévő játékosok egy része is kénytelen volt kihagyni az edzést a transzport problémái miatt. Novak Djokovic ezalatt levelet írt a szervezőknek, amelyben megoldásokat javasolt.
Tavaly Melbourne 4,9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. A közelmúltban nem regisztráltak új koronavírusos esetet, ez alól csak azok a személyek voltak kivételek, akik három, az Australian Openre érkezett járaton utaztak.
MTI
Australian Open
Tsitsipas - Ymer - Australian Open
28 PERCE
Australian Open
Stephens - Raducanu - Australian Open
EGY ÓRÁJA