A Players' Voice legújabb részében Petra Kvitova mesél az elmúlt évtized csúcspontjairól és mélységeiről.

A csehek klasszisa nem vesz vissza a tempóból, a múlt hónapban megszerezte 28. tornagyőzelmét a Qatar Openen. Karrierje során azonban nem kerülték el a kihívások, ráadásul 2016-ban egy késes rablótámadást követően kis híján korai véget ért a pályafutása. Bal kezében a szalagok és az ínak is súlyosan sérültek.
Egy több órás műtét és öt hónap rehabilitációt követően Kvitova visszatért, megmutatva a világnak a benne rejlő elpusztíthatatlan erőt.
Australian Open
Andy Murray hatalmasat küzdött, drámai csatát követően jutott tovább Melbourne-ben
18/01/2022 08:47
---
Hihetetlen volt, hogy 2011-ben Wimbledonban Grand Slam-győztes lettem. Viszonylag fiatal voltam egy ekkora sikerhez, akkoriban nem is igazán tudtam felfogni, valójában mit jelent. Nagyon boldog voltam, de egy picit megzavart, mivel képtelen voltam elhinni, hogy megtörtént.

Kvitova 2011-ben Maria Sharapova legyőzésével lett wimbledoni győztes.

Fotó: Eurosport

Amikor három évvel később másodszorra is megszereztem a trófeát ott, már mélyebben megérintett. Egy kicsit talán jobban élveztem mint az elsőt, mert addigra idősebb és érettebb lettem.
Akkor már tudtam, mire számítsak, én voltam az esélyes, ami nagy változás volt. Emlékszem, hogy nagyon büszke voltam magamra, hogy újra magasba emelhettem a trófeát, így az egy nagyon különleges pillanat az életemben.
Ha harmadjára is a kezemben foghatnék egy Grand Slam-trófeát, az valódi álom lenne, elvégre ez a fő oka annak, hogy még mindig teniszezem, ám pontosan tudom, mennyire nehéz ezt elérni. Már annak is örülök, hogy tíz évvel az első sikeremet követően még mindig imádom a teniszt.
Még mindig élvezem a játékot, ez jelenti a fő motivációmat. Számomra ez a legfontosabb dolog, de persze boldogan elfogadom, ha ez az öröm eredményre is vezet.
Sok mindenen mentem keresztül az életben, az elmúlt 10 év sokat tanított nekem - például azt, hogy ne vegyem magától értetődőnek a teniszt, élvezzem jobban az életet. Most úgy érzem, hogy jobban tudom értékelni az apró dolgokat is.
Volt, amikor azt mondták, soha többet nem teniszezhetek.
A támadás és a visszatérés között valóban voltak olyan pillanatok, amikor lehetetlennek tűnt a feladat.
Volt, amikor azt mondták, soha többet nem teniszezhetek, de erre nagyon egyszerűen reagáltam: 'Játszani akarok, megmutatni, hogy igenis újra pályára léphetek.' Ez hatalmas fordulópont volt, mert ráébresztett, mennyire ragaszkodom a teniszhez.
Még a rossz dolgok is képesek jóra vezetni, így próbálom ezt felfogni; ha van valami negatívum, igyekszem meglátni benne a pozitívumokat.
A visszatérésem után a mentalitásom nem volt az igazi - valószínűleg azért, mert a támadást követően nem gondoltam komolyan a teniszre, az élet és a gyógyulás volt az elsődleges.
Azt követően viszont, hogy újra játszani kezdtem, és kiderült, hogy a legjobbakkal is felveszem a kesztyűt, nem kellett sok ahhoz, hogy váltsak és a régihez hasonló mentalitással küzdjek.

Petra Kvitova a birminghami döntőben Ashleigh Bartyt legyőzve szerezte meg visszatérése utáni első trófeáját.

Fotó: Getty Images

Ha a pályán és azon kívül történtek után kellene üzenetet küldenem a 21 éves énemnek, azt tanácsolnám neki, hogy ne vegyen mindent annyira komolyan. Élvezze jobban a teniszt és az életet, ne feszüljön rá, ha nem az ő várakozásai szerint alakulnak a dolgai.
Ha van az elmúlt 10 évnek tanulsága, az az, hogy sok minden történhet. Nem gondolom, hogy egy évtized múlva is a pályán leszek, de szeretném, ha lennének gyerekeim és egy átlagosnak mondható életem. Meglátjuk!
---
Petra Kvitovát Instagramon (@petra.kvitova) és Twitteren (
) követhetitek.
BNP Paribas Open
Lassú pályák, nehéz labdák – Egyre több játékos panaszkodik az Indian Wells-i körülményekre
13/10/2021 07:50
US Open
Megverheti-e Djokovic Nishikorit zsinórban 17-szer?
04/09/2021 13:56