Alapvetően három fontos kérdés tart lázban minden teniszrajongót így, a tenisz szezon utolsó hónapjába kanyarodván.
A legfontosabb talán, hogy ki lesz az év végi világelső, aztán, hogy lesz-e Federerből Davis Kupa győztes (és még az is lehet, hogy a két kérdés összefügg), továbbá, hogy kik kvalifikálják magukat, az idényzáró világbajnokságra.
Nézzük az utóbbit, hiszen erre a kérdésre kapunk a leghamarabb választ.
ATP Monte Carlo
Az ihletett formában lévő Rublev először verte meg Nadalt salakon
13 ÓRA
Mivel Nadal visszalépett így Djokovic, Federer, Wawrinka és Cilic mondhatja el magáról, hogy matematikailag is világbajnoki résztvevő. (Cilicnek kevesebb pontja van ugyan mint Murraynak és Nishikorinak, de ő mint US Open győztes indulhat)
Ha csak a matematikát tekintjük, akkor Murraynek negyeddöntő, Nishikorinak, Berdychnek elődöntő, Ferrernek döntő, Raonicnak és Dimitrovnak tornagyőzelem kell az induláshoz. Ez magyarul azt jelenti, ha eddig a fázisig eljutnak akkor a többiek eredményétől függetlenül jutnak ki.
Igen ám de mivel hat játékosról van szó csupán négy helyre, a sorsolás pedig már elkészült, így nem árt picit továbbgondolnunk a történetet. Tekintve, hogy nem csak az a ritka, hogy Dimitrov és Raonic egyszerre, egy helyütt nyerjen tornát, hanem az is, hogy Ferrer és Nishikori úgy játszanak elődöntőt, hogy már a negyeddöntőben találkoznak, én a magam részéről Murray részvételét megelőlegezném. Nehéz azt látni, hogy miként tudna ő kiesni.
Dimitrov de facto, csak akkor játszhat Londonban, ha legalább elődöntős a héten, ezt pedig úgy kéne elérnie, hogy a tizenhat között Murray míg a nyolc között Djokovic lehet az ellenfele, így az ő esélyei a nulla felé konvergálnak.
Raonicnak picit jobb a sorsolása, de ő is Federerrel játszhat a nyolc között, és ha nem jut rajta túl akkor ő is legfeljebb tartalék lehet. Abban a pillanatban, hogy ők ketten kiesnek, a verseny nem verseny többé.
Attól a pillanattól kezdve, a másik négy matematikailag is induló. Ezt jó egyébként figyelni, bárki a hat játékosból kiesik, azzal valakit bejuttat, aki a versenyt megelőzően előtte volt és még versenyben van a kiesése pillanatában. Ha valaki közülük nem nyeri meg a nyitómeccsét a harminckettő között, akkor Murray induló, ha mind megnyerik de mondjuk, Berdych kikap a harmadik körben, akkor Murray megint csak biztosan indulhat, ha kiesik mondjuk Dimitrov is, akkor Nishikori is résztvevő.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mondjuk Berdych ilyenkor biztos kieső, mert attól, hogy ő nem lép előre, egyáltalán nem biztos, hogy hárman is megelőzik.
Summa summarum: a legvalószínűbb, hogy semmi sem változik. Azok indulhatnak majd, akik indulhatnának akkor is ha párizsi torna már nem is lenne.
Tenisz
Bombameglepetésre kiesett Nadal Monte-Carlóban
14 ÓRA
ATP Monte Carlo
ATP Monte-Carlo: Ruud vs Fognini összefoglaló
17 ÓRA