Az ukrán Svitolina a párizsi olimpián is érmes lenne, a fronton harcoló honfitársaiból merít erőt

Takács Márton

Frissítve 16/05/2024 - 14:26 GMT+2

Az ukrán Elina Svitolina reméli, hogy Párizsból segíthet hazavinni annyi olimpiai érmet, amennyit csak lehet. Svitolina a sportvilágban az oroszok ukrajnai agressziójának egyik legkiemelkedőbb kritikusává vált, és a fronton harcoló honfitársaiból merít motivációt. Tokióban bronzérmet szerzett, így van már tapasztalata arról, hogy mire számíthat az olimpián.

Nem azért tért vissza a teniszbe, hogy szórakozzon, Svitolinának komoly tervei vannak a jövőre nézve

Elina Svitolina a riói és a tokiói olimpia után Párizsban is teniszezik majd, amelyen a fronton harcoló ukrán katonákból merít motivációt.
Elina Svitolina szeretne segíteni abban, hogy a párizsi olimpiáról minél több érmet szerezzen hazája, Ukrajna.
A 29 éves Svitolina számára a teniszpálya több lett, mint egy olyan hely, ahol teniszezni lehet. Olyan arénává vált, ahol motivációt merít az Ukrajnáért a frontvonalon harcoló honfitársaitól.
Volodymyr Zelensky elnök nemrég azt mondta, hogy 31 000 ukrán katona halt meg az orosz-ukrán háborúban annak 2022-es kiéleződése óta, míg a CNN jelentése szerint amerikai tisztviselők szerint 70 000 katona halt meg és közel kétszer ennyi sebesült meg.
"Nem könnyű, mert a válladon cipeled Ukrajna egy részét” - mondta Svitolina.
picture

US Open: Svitolina - Pegula - a mérkőzés legjobb pillanatai

"De azt hiszem, minden sportoló számára ugyanez a helyzet, mert úgy érezzük, hogy a szívünkben van egy seb, ami a hazánkért vérzik, és a legjobbak akarunk lenni. A lehető legtöbb érmet akarjuk elhozni.”
Svitolina Odesszából származik, ahol idén március 15-én orosz rakétacsapásokban az ukrán hatóságok szerint legalább 20 ember meghalt és több mint 70 megsebesült.
"Próbálom ezt minden nap motivációvá alakítani, mert az emberek most is a frontvonalban harcolnak, és úgy gondolom, hogy ők az igazi hősök, merítek belőlük” – tette hozzá Svitolina.
"Tisztában vagyok azzal, hogy mi történik az országommal, és követem a fejleményeket. Minden nap beszélek a nagymamámmal, a barátaimmal, akik a fronton vannak, és sok más emberrel, akiket ismerek.” – folytatta.
picture

Svitolina tovább szárnyal Wimbledonban, Swiateket búcsúztatva már elődöntős

Nagymamája és nagybátyja továbbra is Odesszában tartózkodik, a legutóbbi támadás során nem esett bántódásuk. Svitolina Monacóban él férjével, a francia Gaël Monfilsszal és egyéves kislányukkal, Skai-jal.
"Néha, amikor az ember Ukrajnán kívül él normális életet, úgy érzi, egyszerűen egy másik világban él. És ez néha mentálisan nagyon megviselhet.” – említette az ukrán teniszező.
A Wimbledonban kétszer, a US Openen pedig egyszer az elődöntőig jutó Svitolina a második olimpiai szereplése alkalmával bronzérmet szerzett Tokióban, ezzel Ukrajna első olimpiai érmét szerezte teniszben.
A cseh Markéta Vondroušová megakadályozta, hogy bejusson a döntőbe, de Elena Rybakina ellen szetthátrányból felállva, a második szett tie-breakjét és a döntő jászmát is megnyerte, így bronzérmes lett.
"A tokiói olimpia rendkívül kemény volt. Nagyon sok kemény mérkőzést játszottam. A Rybakina elleni bronzmérkőzésen teljesen padlóra kerültem.
Rendkívül kemény mérkőzés volt. Még mindig nem tudom, hogyan nyertem meg azt a meccset, de tényleg nagyszerű küzdöttem. Nem a legjobb formámat hoztam, de küzdöttem, küzdöttem, és végül megszereztem a győzelmet. Egyszerűen boldogság számomra, hogy itthon van velem az az érem."
picture

Svitolina - Rybakina - Női egyes bronzmérkőzés, összefoglaló

Férje, Monfils is több olimpián képviselte már Franciaországot, és osztozik felesége büszkeségében, hogy érmet nyert.
"Megérintettem” - mondta Monfils Svitolina érméről. "Az emberek a családunkban rengeteg fotót készítettek vele, mert ez egy csodálatos eredmény. Amikor meglátom ezt az érmet, természetesen még büszkébb vagyok. A feleségem is büszke rá, mert ez rendkívüli.
Sokat tanulok a feleségemtől. Rengeteg szakasz van. Először a barátnőd, aztán a menyasszonyod, majd a feleséged. Mindezek között ő egy hihetetlen sportoló. Emellett nagyon elkötelezett mindaz iránt, ami az országában történik. Édesanyává vált, és szerencsés vagyok, hogy ő a feleségem."
A párizsiak szívmelengető fogadtatásban részesítették a Roland Garros pályáin tavaly Svitolinát, amikor a francia nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjéig jutott. Idén nyáron ugyanezen a helyszínen az aranyérem lesz a célja.
picture

Fergeteges meccset hozott az édesanyák rangadója Wimbledonban, Svitolina menetel tovább

"Az a támogatás, amit tavaly kaptam a francia közönségtől, igazán különleges és egyedülálló volt. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt az olimpia Párizsban rendezik. Rendkívül különleges lesz. Szeretném kiélvezni a pillanatokat, és tényleg mindent beleadni.
Nem csak szórakozásból tértem vissza. Azért jöttem, mert nagy céljaim vannak előttem. De bele kell tennem a munkát. Türelmesnek kell lennem. Át kell mennem nehéz pillanatokon, el kell fogadnom, hogy a testem már nem a régi. Igazítanom kell az edzéseimen, pihenésemen, és minden napot úgy kell vennem, ahogy van, és megpróbálok ezzel együtt dolgozni.” - zárta nyilatkozatát Svitolina.
via eurosport.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés